Både Noma og Geranium er nu blandt verdens fem bedste restauranter

Chefen selv var ikke til stede, da Noma fik en let skuffende andenplads til den prestigefyldte »The World’s 50 Best Restaurants«-uddeling. Til gengæld kan Geranium juble over en femteplads.

Køkkenchef René Redzepi på Restaurant Noma, den 19. september 2010. Den gang blev Noma nr. 5 på »Worlds 50 Best«-listen Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares

Berlingskes senior-madanmelder Søren Frank udtalte mandag, at hans kvalificerede mavefornemmelse fortalte ham, at Noma var storfavorit til at genvinde titlen som »verdens bedste restaurant« i prisuddelingen »The World’s 50 Best Restaurants«, der i år fandt sted på det opulente mega-hotel, Marina Bay Sands i Singapore.

Men til manges overraskelse blev så kun til en andenplads til Noma i denne omgang.

Noma har fire gang tidligere vundet førstepladsen på den mest omtalte rangliste over verdens bedste restauranter.

Til gengæld endte restaurant Geranium på en utrolig femteplads. København huser dermed to af verdens fem bedste restauranter.

Super-kokken Ferran Adria foran den legendariske resturant El Bulli i Spanien. El Bulli vandt »World's 50 Best« i alt fem gange inden den lukkede i 2011. Fold sammen
Læs mere
Foto: LLUIS GENE.

Prisen er blevet uddelt siden 2002, hvor legendariske El Bulli vandt første år. El Bulli vandt i øvrigt siden prisen fem gange, inden kult-restauranten lukkede i 2011.

Hele fire gange tidligere har Noma vundet prisen som verdens bedste. Det skete i årene 2010, 2011, 2012 og 2014.

Sidste år deltog Noma ikke i konkurrencen »World’s 50 Best«, da restauranten var lukket grundet flytningen fra deres gamle lokaler på Strandgade til nye lokale på Refshalevej, som den verdensberømte danske tegnestue BIG har udformet. I processen undergik restauranten en så gennemgribende transformation, at man talte om et helt nyt Noma, et Noma 2.0.

Netop den transformation har skabt en del kontrovers, da man fra i år i forbindelse med afstemningen har valgt at udelukke tidligere års vindere. Men ikke Noma, da man har argumenteret for, at der efter flytningen var tale om en helt ny restaurant.

Prisen »The World's 50 Best« har bestemt også sine modstandere. Den spanske mesterkok Martin Bersategui har anklaget listen for et være manipuleret af tunge interesser i fødevareindustrien, der bevidst prøver at underminere Michelinguidens dominans. Andre kritikere har beklaget sig over manglen på kvindelig repræsentation og en udtalt »eurocentrisme«.

De resterende danske restauranter har fordelt sig således:
Nr 105 - Kadeau
Nr. 89 - 108
Nr. 85 - Amass
Nr. 56 - Relæ

På trods af en vis skuffelse er det stadig en stor dag for dansk gastronomi.