Adam Aamann åbner i ny bydel: »Det er jo skønt at have specialiseret sig i noget, der er så forankret i vores gastronomiske dna«

Denne sommer rykker Adam Aamann ind i Carlsberg Byen med en smørrebrødsrestaurant, en café og et surdejsbageri. Han slutter sig dermed til de kokke, som er begyndt at vende blikket mod det nye kvarter mellem Vesterbro og Valby.

Flere restauratører rykker ind i Carlsberg Byen – nu også en af de store spillere på den københavnske gastronomiscene. Fold sammen
Læs mere
Foto: INHOUSE_STUDIOS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der bliver stadig bygget i Carlsberg Byen, hvor restaurantscenen også udvikler sig i høj fart.

For nylig offentliggjorde restaurant Souls, at der løbet af foråret bliver mulighed at spise et vegansk måltid mellem de gamle huse. Hertil kommer spisesteder som Gasoline Grill, SURT, Cadence og Hooked, der gennem de senere år har fået adresse i bydelen.

Til sommer får de selskab af Aamanns, som åbner en kombination af en smørrebrødsrestaurant med takeaway, en café, et surdejsbageri og salg af delikatesser i kvarteret mellem Vesterbro og Valby. Det kommer til at strække sig over 700 kvadratmeter.

»Det har længe været en drøm at samle flere af vores aktiviteter. Som det er nu, bager vi fem forskellige steder i byen. Her kommer vi til at arbejde mere indgående med rugbrød og surdejsbrød og teste flere ting af,« siger Adam Aamann og slår fast, at han ikke har nogen intention om at skabe et bageri med kæmpe udvalg af spandauere, wienerbrød og den slags på hylderne.

»Det har længe været en drøm at samle flere af vores aktiviteter. Som det er nu, bager vi fem forskellige steder i byen. Her kommer vi til at arbejde mere indgående med rugbrød og surdejsbrød og teste flere ting af,« siger Adam Aamann. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen.

»Nej, vi kommer ikke til at have klassisk bageriudsalg med ti forskellige slags brød. Vi vil hellere holde fokus på et godt surdejsbrød, to gode rugbrød, glutenfri variant og en lille håndfuld kager og desserter. Melet til vores brød vil hovedsageligt komme fra biodynamiske Østagergaard ved Lejre,« siger han.

Er blevet attraktivt

​Sidste år overtog Adam Aamann restauranten i Skuespilhuset, Aamanns Replik, som han driver ud over sine andre smørrebrødsrestauranter, herunder Aamanns 1921, Aamanns Deli & Take Away, Aamanns etablissement og Aamanns Køkken på Refshaleøen.

Carlsberg Byen har tidligere været på radaren, men det er første gang, han seriøst har overvejet tilbuddet om at rykke ind i den nye bydel.

»Vi havde kig på bydelen for nogle år siden, men vi syntes på det tidspunkt ikke, at området var interessant for os. Der har jo hidtil været massiv byggeaktivitet med kæmpe kraner over det hele, men man begynder nu at kunne se konturerne af et forretningsliv også – og at kunne mærke, at det er et sted, folk bor. Det er jo i høj grad nærområdet, som man bliver en del af, når man åbner et spisested i et nyt kvarter, så før man rigtig får åbnet og får de første gæster ind ad døren, kan det være svært at forestille sig,« siger han.

Aamann har blandt andet tartar på menuen – i modsætning til veganske Souls, der også åbner i Carlsberg Byen dette forår. Fold sammen
Læs mere
Foto: Aamann.

Selvom der både vil være café, bageri og salg af delikatesser, kommer smørrebrødet stadig til at dominere i de højloftede lokaler, som skal indrettes med brugte møbelklassikere og en stor bar, og som får plads til cirka 70 spisende gæster plus et større antal udenfor i sommerperioden.

»Det bliver ikke et sted, hvor folk behøver bruge to-tre timer på deres frokost, men hvor de kommer ind og kan få vores smørrebrød hurtigt serveret,« siger Adam Aamann, der er bevidst om, at det i høj grad bliver smørrebrødet, der kommer til at trække publikum til.

Adam Aamann forestiller sig ikke, at en frokost i hans nye restaurant nødvendigvis skal strække sig over flere timer. Her en linse- og svampepostej til vegetarerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Adam Aamann.

»Det er jo skønt at have specialiseret sig i noget, der er så forankret i vores gastronomiske dna som smørrebrødet. Det går heldigvis nok aldrig rigtig af mode, og det er skønt at være med og følge den udvikling, som smørrebrødet og den danske frokost har været igennem de seneste år,« siger han og tilføjer:

»Men det betyder ikke, at jeg slipper for at være nervøs. Jeg er nervøs, hver gang vi åbner et nyt sted. Det gælder selvfølgelig også her. Man kan have alle de her tanker og drømme om et håndværk, som man synes er fantastisk, men man ved aldrig, om ens gæster og publikum deler den helt samme begejstring, før man er åbnet.«

Tæt på Vesterbro

​Det nye hus kommer til at ligge på Kildepladsen, som ligger tæt på Vesterfælledvej og stadig er under udvikling. En placering, Aamann er særligt godt tilfreds med.

»Det betyder, at vi naturligvis også henvender os til resten af Vesterbro, hvilket helt sikkert er en fordel,« siger Adam Aamann, som tidligere har været kritisk over for nybyggeri i København.

»Kildepladsen« står endnu ikke klar, men kommer til at huse Aamanns nye restaurant, der åbner til sommer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Rendering: Carlsberg Byen.

»Men jeg kan godt lide huset her, hvor materialevalget skuer lidt bagud i tiden. Vi har store smukke vognporte i grøntmalet træ foran vores facade, vi får sindssygt højt til loftet, og vi får mulighed for at skabe noget, som ikke har været muligt andre steder. I det historiske København ville det være tæt ved umuligt at finde 700-800 kvadratmeter, hvor man både kunne installere bageri, kæmpe udsugning og få en stenovn på fire ton ind ad døren,« siger Adam Aamann, som også ser andre gevinster ved at være en del af det nye boligområde.

»Jeg synes, Carlsberg Byen har skabt nogle spændende rammer for restauratører, netop fordi det er kurateret, hvem der skal være her, så der kommer en god diversitet med en kvalitetsmæssig fællesnævner. Det, tror jeg, er et klogt valg og en af årsagerne til, at vi synes, det er super interessant at ligge her. Med tiden kommer der en mindre kurateret blanding, så byen i højere grad får sit eget organiske liv, der nok vil smelte mere sammen med Vesterbro. Men jeg synes, at det er en rigtig god platform at starte fra,« siger han.

Aamanns i Carlsberg Byen åbner i sommeren 2022