Søren Frank: Michelins gavmildhed kommer bag på mig

Michelin er i sjældent tidligt julehumør. Den franske guide har benyttet et ellers stille år på restaurantfronten til få rettet op på særligt ét stort efterslæb.

 
Alle højdepunkter fra aftenens Michelin-stjerne udgivning. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

At det netop skulle blive i år, at Michelin-guiden for alvor åbnede op for gaveposen, hvad angår de danske restauranter, havde jeg ikke lige set komme. Jeg havde tværtimod på forhånd ventet et konservativt udspil fra Michelin-guidens side.

Der er gået halvandet år, siden Nordic Guide udkom sidst. Coronavirussen har raset, hvilket har betydet otte måneders ren nedlukning for restauranternes vedkommende. Da restauranterne endelig kunne åbne igen, var det med restriktioner og for fleres vedkommende menuer justeret herefter. Læg hertil, at der også har været rejserestriktioner, som har begrænset guidens hemmelige inspektørers muligheder for at indsamle materiale.

Det er selvfølgelig først og fremmest Nomas tredje stjerne, som vækker opsigt.

Ikke at restauranten på Refshalevej ikke fortjener sine tre stjerner, men mere fordi det har taget så lang tid. Noma har haft to stjerner siden 2007 og således ventet så længe på den tredje, at ikke bare staben selv, men også resten af verden havde opgivet håbet.

Ikke mindst har det set mærkeligt ud, at Noma har ligget nummer et på verdensranglisten, Worlds 50 Best Restaurants, i hele fire år, i 2010, 2011, 2012 og 2014, mens den franske guide ikke fandt restauranten »en rejse værd«, som er det, der ligger i den tredje stjerne.

Personligt havde jeg forventet, at Michelin-guiden ville have benyttet Nomas flytning til de nye lokaler på Refshalevej i 2018 som anledning til at få rettet op på stjerneregnskabet, men det skete som bekendt ikke.

Som en jævnlig gæst på stedet har jeg lidt svært ved at forstå, at Noma netop i år skulle fortjene at få fuldt hus, men måske har det været lettere for inspektørerne at få bord det seneste halvandet år, hvor resten af verden ikke i samme grad er strømmet til?

Under alle omstændigheder: Bedre sent end aldrig og et klogt træk af Michelin-guiden, som dermed er blevet mere ajour med de faktiske forhold i restaurantindustrien.

Jeg havde heller ikke set det komme, at det netop skulle være i år, at legendariske Kong Hans, som i sin tid var den første i København til at få en stjerne i 1983, ville få sin anden stjerne.

Der er ingen tvivl om, at Mark Lundgaards klassiske franske køkken og den strømlinede service i kælderen ligger lige til guidens højreben, men at det lige præcis skulle være i 2021 var ikke til at forudse.

Det kom også som overraskelse for undertegnede, at guiden så hurtigt har været ude for at anerkende Studios nye køkkenchef Christoffer Sørensen (tidligere Dragsholm Slot), der tiltrådte så sent som i maj i år med den særlige »Young Chef Award«.

Det var på forhånd ventet, at The Samuel i Hellerup ville tage sin første stjerne, eftersom der i realiteten er tale om en videreførsel af kokken Jonathan Berntsens tidligere restaurant Clou på Østerbro, som havde en stjerne i guiden, da restauranten lukkede i fjor.

Det var også ventet, at Substans i Aarhus, som ikke var med i sidste års guide på grund af flytning, stod til at få stjernen igen efter at være genåbnet i de nye fantastiske omgivelser på havnefronten, hvor man har opgraderet det meste.

Jeg havde også på forhånd tippet, at Lyst i Vejle og Syttende i Sønderborg stod til én stjerne, men jeg skal være ærlig at indrømme, at jeg har haft min tvivl om, hvorvidt Michelin-guiden havde allokeret de nødvendige besøg, eftersom guiden ikke altid er lige flink til at besøge provinsen.

Det endnu lidt for tidligt at vurdere, hvilket validitet guidens nye »grønne« stjerner har. Er det noget, gæsterne vil gå efter, og som på sigt vil blive lige så meget værd som de rigtige stjerner – eller er der bare tale om en trøstpræmie?