Søren Frank: Her har du de bedste vinkøb fra milliardærernes legeplads

AOK
Gastronomi
Anmeldelse

Cabernet fra Napa Valley er nogle af verdens dyreste vine. Søren Frank har smagt sig gennem 20 af dem og udpeger her de bedste køb.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For et par uger siden blev Shafer Vineyards i Napa Valley solgt til den sydkoreanske luksuskoncern Shinsegae for et beløb svarende til 1,7 milliarder kroner. Der fulgte 90 hektar med vin med i handlen, hvilket svarer til 18 millioner kroner pr. hektar. Kun grand cru marker i Bourgogne er i stand til at matche de priser, hvilket selvfølgelig, og desværre, slår igennem på forbrugerpriserne på napa, som i dag er uhørt høje.

Med napas nuværende position som en af verdens absolut dyreste vine, er det sjovt at tænke på, at der for bare 50 år siden stort set ingen vinproduktion var i dalen, som ligger nordøst for San Francisco. Forbudstiden, som varede fra 1920 -1933, udraderede totalt den californiske vinindustri. I 1919 var der 121 vinerier i Napa Valley, og 14 år senere var der kun ni tilbage. Og man skal helt frem til 1970erne, før der for alvor kom gang i produktionen igen. Man plejer at sige, at grundlæggelsen af Robert Mondavis berømte vineri i 1966 markerer startskuddet til Napas genfødsel.

Napa fik for alvor vind i sejlene i 1976, da Stag’s Leap Wine Cellars’ cabernet sauvignon vandt den historiske blindsmagning i Paris foran en håndfuld af de førende 1. og 2. cru’er fra Bordeaux (inklusive Mouton, Haut-Brion og Leoville-las-Cases).

I 1990erne oplevede Napa Valley sin anden nye bølge med de såkaldte kultvine, bygget op efter det koncept, at der maksimalt blev lavet 500 kasser (a 12 stk.) af vinen. Typisk var der tale om en rigmand (eller - dame), en såkaldt gentlemanfarmer, som havde tjent sine penge på noget helt andet end vin, og som fik agronomen David Abreu (som står bag 2012 Rothwell Hyde i denne smagning) til at groome marken og én af den amerikanske vinkritiker Robert Parkers to 'vingudinder', Heidi Barret eller Helen Turley, til at lave vinen. Herefter vankede der med næsten garanti en karakter tæt på de maksimale 100 point fra Robert Parker til vinen, som typisk var præget af modne tanniner og dermed også højere alkohol. Hvorefter loven om udbud og efterspørgsel sørgede for prisens himmelflugt.

I dag kan man således finde den førende kult-cabernet, Screaming Eagle, i årgangene 2012 og 2015, som begge har fået 100 point, til den nette sum af 40.000 kroner pr. flaske hos danske KK Wine. Frisk fra fad kostede 2018 dog 'kun' 32.000 kroner.

Testvinder Randy Dunn i marken, august 2021. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nick Otto.

Flere turister end Disneyland

I dag er situationen i Napa således sådan, at distriktet, hvad angår volumen, står for fire procent af den californiske vinproduktion, men for 20 procent hvad angår værdien af salget. Distriktet modtager desuden flere årlige turister end selveste Disneyland. Dalen er pakket med gode restauranter, og hen imod weekenden er Highway 29, som skærer gennem distriktet, pakket med stretch limoer med gæster fra San Francisco, som cruiser frem og tilbage mellem vineriernes smagerum, der ligger som perler på en snor langs hovedvejen. Dalen har sågar deres eget 'vintog', der kører turister gennem markerne. Personligt må denne skribent nok indrømme, at jeg foretrækker at opholde mig i det noget mere lavprofilerede nabodistrikt Sonoma.

Ikke desto mindre kan vinene fra Napa Valley noget. Distriktet er ekspert i cabernet sauvignon, som her typisk bliver lidt større og tungere end den fra Bordeaux, hvor temperaturen er en smule lavere, 17,7 grader i gennemsnit gennem vækstsæsonen mod 19,3 grader i Napa. Alligevel lagrer de bedste Napa-caberneter rigtig godt, jeg har været til flere smagninger, hvor Napa med alder har overgået ditto bordeaux. Således ville jeg også uden at tøve smide de fleste større vine fra vedstående test i kælderen i 10-20 år.

Foto: Bjarne Sorensen i.

2017 Howell Mountain, Dunn (1.300 kroner, KK Wine) ★★★★★★

Randy Dunn startede tilbage i 1979 og er således en af pionererne i Napa Valley. Familien har i dag 17 hektar på Howell Mountain, som er kendt for vulkansk jord og velventilerede marker i op til 800 meters højde, hvor man er fri af morgentågen. Denne vin er baseret på 100 procent cabernet sauvignon, som har fået hele 32 måneder på 100 procent nye franske barriques.

Dunn er kendt for en relativt klassisk, længelevende stil, og sådan er det også her: Vinen er knaldsort til kant og pakket med mørk frugt, som hverken er lasket eller jammy, men tværtimod dejligt stram på en næsten bordeauxsk måde. Her er kompleksitet, lakrids og selvfølge ikke også en del træ uden, at det bliver for meget. Jeg gad godt have en håndfuld flasker og lægge dem i kælderen i ti år.

Foto: Bjarne Sorensen i.

2013 Fay, Stag’s Leap Wine Cellars (995 kroner v 3 fl., Kjær og Sommerfeldt) ★★★★★☆

Det var Stag’s Leap Wine Cellars, som startede hele Napa festen, da årgang 1973 herfra slog alle de store 1. cru’er fra Bordeaux i en særdeles celeber blindsmagning i Paris i 1976.

Vinen er sort i glasset, med en fint åben, lækkert udviklet næse. Her er bordeauxsk friskhed og mineralitet og både solbær, cedertræ og lakrids samt temmelig meget træ. Munden er velafbalanceret og trods 14,5 % ikke for tung, med en fin balance mellem saftighed og stramhed.

Foto: Bjarne Sorensen i.

2017 Cabernet Sauvignon, Matthiasson (549 kroner, Laudrup Vin) ★★★★★☆

Steve Matthiasson  studerede i sine unge år filosofi, hvorefter han blev økologisk landsmand og senere vinproducent. Denne cabernet fra Oak Knoll distriktet lige nord for Napa by stikker ud fra feltet ved at være decideret let med 13 % og ganske kølig i stilen. Næsen er åben og bordeauxsk med røde bær, lakrids og peberfrugt. Et fuldt drikbar, elegant og velafbalanceret letvægter.

Foto: Bjarne Sorensen i.

2018 Panek Vineyard, Rivers-Marie (795 kroner, Fine Wines) ★★★★★☆

Rivers-Marie er den travle konsulterende ønolog (vinmager) Thomas River Browns private projet, som han kører sammen med konen, Genevieve Marie Welsh. Denne vin fra Santa Helena er helt sort til kant og pakket med meget moden og sødmefuld hindbær og solbær frugt samt lakrids. Her er faktisk så meget supersaftig og koncentreret frugt, at det dækker træet, som der ellers er en del af.

Foto: Bjarne Sorensen i.

2018 Cimarossa Vineyard, Howell Mountain, Tor (900 kroner, American Wine) ★★★★★☆

Bag dette vineri står Napa-veteranen Tor Kenward, som laver enkeltmarksvine fra udsøgte terroirer i Napa i mindre mængder. Denne vin fra den meget højtliggende Cimarossa-mark i Howell Mountain er tæt på at være sort i glasset, dog med rødlig kant. Næsen er flot med mørk frugt inklusive sveske og lakrids. Vinen er dejligt saftig og sødmefuld i munden med en fin balance mellem træ (vinen har fået 20 måneder på 100 procent nye franske barriques) og frugt. Definitivt gemmemateriale.

Foto: Bjarne Sorensen i.

2015 Samantha’s Cabernet, Oakville, Rudd (975 kroner, American Wine) ★★★★★☆

Leslie Rudd er ejer af blandt andet Dean & Deluca og ejer altså også et vineri i Napa. Samantha’s-marken ligger i smørhullet i Oakville med kultvinene Screaming Eagle og  Dalla Valla som naboer. Vinen er sort i glasset med en flot åben, meget dyb næse med perfekt moden ribenaagtig solbærfrugt samt en del træ. Munden er drøj og saftig med en del tannin, mens finishen qua de 15,4 % er en kende hed.

 

Philip Togni (Kjær og Sommerfeldt)

Foto: Bjarne Sorensen i.

2018 Philip Togni Vineyard (995 kroner v 3 fl.) ★★★★☆☆

Den legendariske veteranvinmager Philip Togni, hans svenske kone Brigitta og datteren Lisa, der efterhånden har taget over, holder til højt oppe i pivkølige Spring Mountain. Man mærker klart køligheden i de to vine, som begge er ganske lette og slanke med noter af peberfrugt eller chili næsten som cabernet franc. Faktisk foretrækker jeg den billigere, men mere åbne og umiddelbare Tarnbark Hill, som lige netop trækker fem stjerner hjem, frem for den lidt mere koncentrerede og reserverede Togni Vineyard, som har noter af lakrids og hostesaft og lettere tørre tanniner.

Foto: Bjarne Sorensen i.

2017 Stags Leap District, Cliff Lede (449 kroner, Fine Wines) ★★★★★☆

Sort i glasset. Ret typisk, meget moden cabernet med mørk tæt solbærfrugt, sorte oliven og lakrids. Ok saftighed, men ikke uden tannin. 14,9 %. Kravler lige op på fem stjerner.

Foto: Bjarne Sorensen i.

2015 Cabernet Sauvignon, Forman (699 kroner, Fine Wines) ★★★★★☆

Meget mørk i glasset. Osende åben, let udviklet, arketypisk cabernetnæse med moden ribenaagtig solbærfrugt, peberfrugt og lakrids. Saftig og velafrundet mund, hvor man heldigvis ikke mærker de 14,9 % så meget. Krabber sig lige op på fem stjerner.

Foto: Bjarne Sorensen i.

2019 Cabernet Sauvignon, Stephen Vincent (150 kroner, American Wine) ★★★★☆☆

Sort med blåviolet kant. Superfrugtig ung sag med tons af lakrids og totalt saftig mund. Smager faktisk mere som oversøisk syrah end cabernet fra Napa. Men godt køb anyways – fire og en halv stjerne.

Foto: Bjarne Sorensen i.

2018 Cabernet Sauvignon, Buehler (239 kroner, Fine Wines) ★★★★☆☆

Den pensionerede ingeniør fra hæren John Buehler startede med at lave vin i Napa helt tilbage i 1971. Dette er husets basis-cabernet med delvis indkøbte druer lagret på både fransk og amerikansk eg. Næsen er tilgængelig og åben og frugtig med klar cabernetprofil: Solbær, peberfrugt, tobaksblade, lakrids og chokoladeglaserede fadnoter. Et godt bud på en vin, som er drikbar nu og til en human pris. Fire og en halv stjerne.

Foto: Bjarne Sorensen i.

2012 Rothwell Hyde St. Helena, Abreu (1.495 kroner, Fine Wines) ★★★★☆☆

Sort i glasset. Super mørk frugt lidt a la bordeaux fra venstre bred og masser af træ. Kun let udviklet frugt trods snart ti år på bagen: Solbær, hindbær og lakrids. Tyktflydende, kaget og meget drøj. En ordentlig whopper. Fire og en halv stjerne.

Foto: Bjarne Sorensen i.

2018 Cabernet Sauvignon, O’Shaughnessy (KK Wine) ★★★★☆☆

Sort i glasset med blåviolet kant. Mørk moden småtørret frugt med sveske og en del træ. Ganske juicy, drøj og bøffet uden at være decideret jammy. 14,8 %. Fire og en halv stjerne.

Foto: Bjarne Sorensen i.

2017 Cabernet Sauvignon Estate Grown, Silverado (349 kroner, Laudrup) ★★★★☆☆

Mørk i glasset. Pænt åben frugtig næse med mørke noter hen af sveske. Medium koncentration og power. Pæn saftighed. Fire og en halv stjerne.

Foto: Bjarne Sorensen i.

2018 Meteor Vineyard, DuMol  (995 kroner, FineWines) ★★★★☆☆

Sort til kant. Nærmest syrahagtige noter (oversøisk syrah) med mørk og tæt  solbær-brombær frugt, lakrids og et snert af peber og en del træ. Mega drøj og tannisk. Vi ses om 10-20 år. Fire og en halv stjerne.

Foto: Bjarne Sorensen i.

2017 Cabernet Sauvignon, Corison (860 kroner, KK Wine) ★★★★☆☆

Sort, totalt åben, sjov næse osende af meget ren hindbærfrugt, som i hindbærsorbet. Stor saftighed i munden, men også  en del træ og tannin. Fire og en halv stjerne.

Foto: Bjarne Sorensen i.

2018 Cabernet Sauvignon, Pine Ridge (Vinens Verden) ★★★★☆☆

Sort med rød kant. Mørk blåbær. Meget præget af ristet, chokoladeagtigt fad. En del tannin i munden, men ikke uden saftighed. Pænt drøj.

Foto: Bjarne Sorensen i.

2015 Cabernet Sauvignon, Heitz Cellars (449 kroner, Fine Wines) ★★★★☆☆

Fundamentalt anderledes, nærmest antik, småstøvet stil. Frugten er relativt lys i retning af ribs, og der er ikke så meget træ. Først efter seriøs iltning dukker frugten op. En anelse tør mund. Måske vil charmen indfinde sig efter endnu nogle år?

Foto: Bjarne Sorensen i.

2019 Cabernet Sauvignon, Ca’ Momi (150 kroner, American Wine) ★★★☆☆☆

Denne lavpris napa cab falder en smule igennem i det celebre selskab: Frugten er ung og rå med næsten syrahagtige noter kombineret med en underlig egesuppe af ristet fad og syrlig finish i munden.