Søren Frank guider til en gastronomisk smuttur væk fra byen

AOK
Gastronomi
Guide

København er et madmæssigt hotspot, men der er masser af gastronomiske oplevelser at hente i andre dele af Danmark.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Henover sommeren har Søren Frank været på tur i det danske sommerland. Her har han lagt vejen forbi Aarhus, Aalborg, Nyborg, Hørve og Fanø, der alle har leveret en særligt god spiseoplevelse. To af dem får den fineste hæder og lander på seks stjerner.

Tag med på en gastronomisk danmarksturné her.

1

Perfektion på Dragsholm Slot

Der er kommet nye boller på suppen på Dragsholm Slot. I 2017 fik Slotskøkkenet, som slottets gourmetrestaurant hedder, sin første michelinstjerne. Året efter blev Dragsholm efter at have ansøgt i ti år endelig optaget i den franske Relais & Châteaux-guide, som en af få adresser i Skandinavien. Søren Frank har været på besøg på det historiske slot, som har nået nye højder for luksus og perfektion, og kvitterer med seks stjerner.

Uddrag fra anmeldelsen:

»Vi må konkludere, at Dragsholm har strammet op over hele linjen, og at Jeppe Foldager fint har fulgt op på de grundtakter i Lammefjordskøkkenet, som blev lagt af hans forgænger. Hvis jeg havde været nervøs om, om man nu ville smide barnet ud med badevandet ved vagtskiftet, så blev nervøsiteten i hvert fald gjort til  skamme: Faktisk oplever jeg det som forfriskende med en ny fortolker af dragsholmkøkkenet, som således også bevarer sine seks stjerner.«

Læs hele anmeldelsen her.

2

Danmarks skarpeste køkken

I Nyborg ligger Restaurant Lieffroy, der både har franske og fynske aner. Madanmelder Svend Rasmussen har været på besøg til en udsøgt middag og kvitterer med seks stjerner for en absolut toppræstation.

Uddrag fra anmeldelsen:

»Patrick Lieffroy er endegyldigt trådt ud af farmand Jean-Louis’ skygge, og viser, at selvom han er vokset op på Falsled Kro og har været hos både Michaud og på brødrene Troisgros' trestjernede i Frankrig og således er godt fransk skolet, så er han født på Fyn, kan lide sine grøntsager med bid og bruger aktivt kontraster og syre i alle sine retter.«

»Patrick Lieffroys køkken er lige nu et af Danmarks skarpeste, og Helle Lieffroys ageren på gulvet matcher maden i en grad, så vi ikke kommer udenom at sende seks stjerner til Nyborg med en konstatering af, at Lieffroy er både fynsk og fransk, men allerfinest som sig selv.«

Læs hele anmeldelsen her.

3

Lokale råvarer og flot udsigt

En del ting har ændret sig i Aarhus, siden Berlingskes mad- og vinredaktør blev færdiguddannet journalist og forlod byen for 30 år siden. For eksempel er en helt ny, futuristisk skyline skudt op ved havnefronten, og her finder man på 11. etage Restaurant Substans, som flyttede ind kort før første coronanedlukning i fjor – og dermed også mistede sin stjerne i Michelin-guiden, fordi restauranten holdt lukket et halvt år under flytningen.

Og ikke kun interiøret har fået en overhaling. Det virker i det hele taget som om, Substans har opgraderet på alle planer. Menuen er længere og skarpere, ligesom betjeningen og vinen er intensiveret, skriver Søren Frank, der kvitterede med fem stjerner.

Uddrag fra anmeldelsen:

»Glimrende var også det afsluttende søde med citruskaramelliserede »minicroissanter« på overskudsdej fra den lokale kaffekæde La Cabra med en tæt flødeskum med marcipansmagende skovmærkedrys til at dyppe i, som blev serveret til den gode kaffe. Og dermed basta på en fin aften med et for klassen relativ transparent og enkelt, lokalt sæsonbaseret køkken, stærkt understøttet af glimrende betjening, vin og omgivelser.«

Læs hele anmeldelsen her.

4

Spillevende kroophold

Det er svært at forestille sig noget mere dansk og idyllisk end landsbyen Sønderho på det sydlige Fanø: Med toppede brosten og stråtækte dukkehuse er det næsten som at gå rundt på et friluftsmuseum. Et spillevende museum vel at mærke, for da Berlingskes madredaktør slog vejen forbi, var der livlig, sommerlig frokoststemning på enestående Sønderho Kro.

På trods af at eksekveringen ikke var helt uden fodfejl, bød besøget på et møde med et gedigent køkken, skriver Søren Frank, der kvitterede med fire stjerner.

Uddrag fra anmeldelsen:

»Heldigvis er sommervejret med os, så vi næste dag kan indtage kroens glimrende morgenmad i haven. Ikke noget med coronabuffet her, der serveres a la carte ved bordet: glimrende bagværk, charcuteri og oste samt pandekager, æg, bacon og yoghurt på bestilling. Og sandelig om der ikke også bliver tid til en tur på stranden, der er så bred, at man kan køre rundt i bil på den. Ikke nogen ubetinget succes for os, for bilen sidder fast i sandet, så vi må trækkes fri af et par hjælpsomme fannikker i firhjulstrækker.«

»Hvad angår køkkenet på Sønderho Kro, som nu på andet år styres af kokken Søren Knudsen, er der tydeligvis fint styr på leverancerne af fremragende råvarer. Eksekveringen denne aften var dog ikke helt uden fodfejl i form af for eksempel et par oversaltninger, som dog ikke var mere grelle, end vi stadig kan sende fire stjerner afsted.«

Læs hele anmeldelsen her.

5

Høje gastronomiske ambitioner

Berlingskes madredaktør blev lokket til den nye restaurant Fauna i Musikkens Hus i Aalborg af løfter om spændende arkitektur, høje gastronomiske ambitioner og »byens måske smukkeste udsigt« på Aalborg Waterfront ud til Limfjorden. Det, der mødte ham var imidlertid gråt i gråt og lå meget langt fra det billede af »Nordens Paris«, som aalborgenserne selv ynder at fremmane. På trods af at besøget lagde sløjt ud, trak Aalborgs nye gastronomiske satsning de fleste stik hjem efterhånden som aftenen skred frem.

Uddrag fra anmeldelsen:

»Aftenen blev rundet af med to gode rabarberdesserter, som kom ind på én gang med henholdsvis lys chokolade og lakrids og rugbrød og brun farin. Således punktum for en aften, som startede gråt, men som tiden gik bare blev bedre og bedre. Vi startede omkring de tre stjerner, bevægede os videre over de fire og endte for flere af retternes vedkommende på fem. Når vi lægger sammen og dividerer, ender vi således på fire af de store stjerner.«

Læs hele anmeldelsen her.