»Ølrevolutionen er ikke slut.«
Sådan lyder budskabet fra Copenhagen Beer Week, som igen i år fylder byen med flydende sager. Festivalen begynder store bededag, hvor der er rig mulighed for at gå på opdagelse i humlens mysterier, og løbet af de næste ni dage vil ikke færre end 60 arrangementer finde sted i humlens navn.
»Den ølrevolution, vi har set med udviklingen af mikrobryg herhjemme, er på ingen måde ovre. Selvfølgelig har corona og energikrise lagt en dæmper på aktiviteten, men selv i de her tider kommer der nye bryggerier til,« siger festivalleder Christian Thomsen.
»I København er op mod halvdelen af den øl, der skænkes på barerne, mikrobryg. De nyere øl finder i højere og højere grad ind i de danske beværtninger, og i den højgrastronomiske ende er der stemning for at have øl med på kortet. Det er længe siden, at en øl bare var en flad fadbamse i Parken,« tilføjer han.
Gravøl og en tur i fængsel
Det er fjerde år, festivalen finder sted, og aktiviteterne spreder sig over hele byen.
Fra langbordsmiddag i Kødbyen og gravøl på Assistens Kirkegård til »ølbesøg i fængslet« – en titel, som dækker over, at bryggeriet Slowburn Brewing Co-op holder til i det nedlagte Vridsløselille Statsfængsel. Her sætter de både besøgende ind i bryggeriprocessen og giver en rundtur bag murene.
Der er også grøntsagsmiddag, hvor der serveres øl uden alkohol, øl- og yogasession, bodegabanko, et arrangement på Glyptoteket og en byvandring til nogle af de steder, hvor der er blevet brygget øl gennem tiden.
I den mere ekstravagante ende kan man sænke kroppen ned i varmt vand i spabadet AIRE i Carlsberg Byen – ledsaget af øl, naturligvis.

»I år har vi i højere grad ønsket at sætte øl ind i en kulturel kontekst med videnskabelige foredrag om alt fra gær til bryggemekanismer, men også med fokus på øllets betydning gennem tiden. Blandt andet derfor har vi allieret os med en række kulturinstitutioner,« siger Christian Thomsen.
Programmet er sammensat ud fra en række bud, der er kommet fra bryggerier og andre, som arbejder med øl.
Flere festivaler
Der er åbenlyst noget med forår og øl. Ud over Copenhagen Beer Week kan man 5.-6. maj opleve »Mikkeller Beer Celebration Copenhagen«, som er en selvstændig festival i Øksnehallen.
Og er øltørsten ikke slukket op mod næste weekend, 12.-13. maj, slår Lokomotivværkstedet på grænsen mellem Vesterbro og Sydhavn dørene op for Danske Ølentusiasters Ølfestival. Her er det muligt at smage op 1.000 forskellige øl og møde bryggerne bag.
Til gengæld har Copenhagen Beer Week besluttet, at den del af deres festival, som hedder »Øltorvet« og normalt foregår på Israels Plads, skal rykkes til 25.-26. august, hvor madfestivalen Copenhagen Cooking afholder Smørrebrødets Dag. Her kan man i år kombinere det højtbelagte med øl fra 20 bryggerier.
Festivalens egen øl hedder i år Rock Brew og er brygget i samarbejde med de fire bornholmske bryggerier Svaneke Bryghus, Bryggeriet Beerhere, Small Batch Brewery og Lucky Island Brewery som en »hyldest til klippeøen«.
Copenhagen Beer Week, 5.-13. maj
Læs hele festivalprogrammet her.