Noma-chef erkender efter trestjernet forløsning: »Vi var begyndt at tvivle på, om vi nogensinde fik den sidste stjerne«

Siden 2007 har de på verdens nok mest berømte restaurant ventet utålmodigt på at få den tredje og dermed ultimative Michelin-stjerne. Mandag aften kom forløsningen endelig til Noma, der om nogen satte det nye nordiske køkken på verdenskortet. Hør her, hvordan reaktionen var på det verdensberømte spisested.

 
Mandag aften vinder NOMA for første gang nogensinde tre michelinstjerner. Video: Ritzau/Scanpix. Redigering: August Bang Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I 14 år – siden 2007 – har man på verdens måske mest berømte restaurant gået og ventet på, at antallet af stjernedrys fra Michelin-guiden blev hævet fra to til de ultimative tre.

Mandag aften kom forløsningen endelig, da Michelin-dommerne under en nordisk prisfest i Stavanger i Norge bekendtgjorde, at Noma, der om nogen placerede det nye nordiske køkken på verdenskortet, endelig kunne hive den tredje stjerne hjem. Og de 14 års venten på anerkendelsen modtages helt uden bitterhed på Noma.

»Det her jo en af de helt store anerkendelser. Så det betyder ufattelig meget for os og for hele holdet, som møder ind på arbejde hver dag at vide, at den her anerkendelse – den her klub af trestjernede restauranter – den føler man nu også, at vi er værdige til at være en del af. Så det føles fantastisk.«

Sådan lyder den spontane reaktion fra Nomas direktør Peter Kreiner, der har stået bag den administrative drift af restauranten netop siden 2007.

Nomas administrerende direktør, Peter Kreiner, erkender, at han var begyndt at frygte, at den verdensberømte restaurant aldrig ville modtage den tredje og sidste Michelin-stjerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged.

Så der er ikke den mindste bitterhed at spore hos jer over, at I skulle vente 14 år på forløsningen?

»Bitterhed kommer man ikke langt med. Men jeg vil da godt sige, at vi har skullet væbne os med tålmodighed. Det er klart, at når vi har opnået noget af det andet (ikke mindst en førsteplads hele fire gange på Restaurant Magazines liste over verdens bedste restauranter, red.), så er der mange, som begynder at sige, at nu må det da snart komme. Men efterhånden, som årene er gået, begynder man at tvivle på, om det sker og i givet fald hvornår – og måske aldrig. Men det gjorde det så, heldigvis.«

Kan du pege på, hvad der kan have været udslagsgivende?

»Det har jeg ikke noget godt svar på, så det må du nok spørge Michelin om. Jeg synes, at vi altid har prøvet at lave noget sublimt for vores gæster. Det gælder også på vores gamle sted på Strandgade 93. Men den restaurant, vi har i dag, synes jeg også er fantastisk. Det er et endnu mere smukt og fantastisk hjem for os end det, vi havde tidligere. Men nu har vi været her i tre år, så jeg kan ikke pege på en bestemt årsag.«

Hvilken betydning får den tredje stjerne for jer?

»Vi er forvejen rigtig godt bookede til vores efterårssæson. Covid-19 har været utrolig hård ved vores branche, Vi har været så ekstremt heldige at være begunstiget af mange internationale gæster, faktisk så ekstremt at op mod 80 procent af vores gæster kom fra udlandet. Men den situation har ændret sig radikalt i det seneste halvandet år, hvor vi primært har været en restaurant for danske gæster. Og det har været fantastisk at opleve den varme og støtte, vi har fået fra lokal side.«

Men hvor langt frem er I aktuelt booket nu?

»Vi holder lukket i de her dage. Men vores efterårssæson kører fra 23. september til 18. december, og der er nogle enkelte huller i den periode. Men nu tror jeg, at hullerne begynder at blive fyldt ud.«

Som en »Star Wars«-film

På grund af den aktuelle lukning af Noma blev tildelingen af den ultimative Michelin-stjerne da også fejret relativt stilfærdigt i restauranten mandag aften.

Stjernekokken René Redzepi var bortrejst, så på Noma fulgte kun Peter Kreiner, kommunikationschefen og den daglige leder af restauranten med i Michelin-slagets gang fra Stavanger.

»Men vi fejrer det med noget champagne, og stemningen er helt i top,« forsikrer den administrerende direktør.

Berlingske har forgæves forsøgt at få en kommentar fra René Redzepi.

Men under den foroptagede prisuddeling i Norge holdt den verdensberømte kok ikke følelserne tilbage og sagde blandt andet:

»Det er uvirkeligt. Det er som at være med i »Star Wars«!«

Flere andre danske restauranter blev begavet med nye Michelin-stjerner.

Berlingskes mad- og vinredaktør Søren Frank er overrasket over Michelins gavmildhed og skriver om tildelingen af den sidste stjerne til Noma, at det er »bedre sent end aldrig og et klogt træk af Michelin-guiden«.