Her er de frokostrestauranter, der har gjort sig bemærket i løbet af året

AOK
Gastronomi
Guide

En god frokost ude i byen kan noget helt specielt. Her guider Berlingske AOKs gastronomiredaktør, Søren Frank, til de bedste steder.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Klokken er 12, og din mave forlanger en frokost ude i byen. Det er der heldigvis råd for, for smørrebrødet blomstrer i København i disse år. Faktisk har kvaliteten aldrig været bedre – både hvad angår det helt klassiske smørrebrød og det mere eksperimenterende.

Berlingskes madanmelder, Søren Frank, har lagt hovedet i blød og ser tilbage på de bedste frokostoplevelser i år.

1

»Barr«

Nomas 3er, Barr, som ligger i moderrestaurantens gamle lokaler i Strandgade, begyndte i det forgangne år at servere smørrebrød til frokost og placerede sig straks helt oppe i den øverste top at det københavnske smørrebrødshieraki.

Stilen er klart funderet i den danske tradition, men man mærker chefkok og medejer Thorsten Schmidts vilje og evne til at tænke ud af boksen og optimere tingene et stykke længere, end de fleste overhovedet ville kunne forestille sig. Man mærker, at Barr har et overskud at trække på, når tataren serveres med de mest velsmagende, saltfermenterede grønne solbær og hyldeblomstkapers (samt hjemmelavet rygeost og radiser). Den hjemmerøgede  hamburgerryg kommer med en blanquetteagtig, varm italiensk salat, mens den sprøde sønderjyske »ståpandekage« med jordbærsoftice serveres i erigeret tilstand. Ølkortet er legendarisk.

Læs hele anmeldelsen her.

 

2

»Café Sokkelund«

Café Sokkelund har oppet sig gastronomisk, og så forstår stedets tjenere kunsten at være konstant til stede, uden at man føler sig overvåget. Berlingskes anmelder Svend Rasmussen oplevede højt niveau på den klassiske café.

Uddrag af anmeldelsen:

»Sig mig, er det her tjenernes svar på Søllerød?« spurgte min medspiser allerede ved ankomsten efter at have fået anvist cykelparkering og på kyndig vis være vejledt i både vin- og menuvalg af vores yderst professionelle tjener. Og jeg forstår ham godt – Sokkelunds tjenere forstår kunsten at være konstant til stede, uden at det føles, som om man bliver overvåget, og så er vejledningen vidende uden forsøg på at opsælge.«

Læs hele anmeldelsen her.

3

»Meille«

Da Berlingskes madanmelder besøgte Restaurant Meille tilbage i december 2020 gik det helt galt med anmeldelsen, trods stedets suveræne smørrebrød. Heldigvis gik det bedre denne gang, selvom smørrebrødet nu er forsvundet.

Uddrag af anmeldelsen:

»Nu sidder jeg her så igen, i »Pisserenden«, på Skt. Peders Stræde 24a. Stedet ligner sig selv, men maden er anderledes. Væk er smørrebrødet, og ind er kommet en menu af nordisk/fransk tilsnit. Måske et klogt træk, da markedet for kvalitetssmørrebrød i København var ved at være mættet inden coronanedlukningen. Om det stadig forholder sig sådan de kommende måneder, er svært at gisne om, men Meille tager i hvert fald en chance. Det viste sig at være et klogt valg.«

Læs hele anmeldelsen her.

4

»Palægade«

Skal man ud efter frokost, kan man ifølge Søren Frank snildt smutte forbi Restaurant Palægade, der efter konkurs og brand er tilbage for fuld styrke. Frokostoplevelsen fik fem stjerner.

Uddrag af anmeldelsen:

»Frokostkortet er relativt traditionelt, domineret af traditionelt smørrebrød, et par klassiske frokostretter og så et par mere innovative stykker, som jeg var nødt til at smage. Det første var tæt på det geniale: En fersk norsk sild af den særlige, slanke art, som man også bruger til christiansøsild (her dog lidt større), havde fået en lynhurtig tur på grillen, så den stadig var dejlig halvrå, blød og saftig.

Den sommerlige topping på den blide sild var præcis lige så utraditionel og bestod af en gul creme lavet på æggeblomme, masser af nye grønne ærter, agurk, syltede løgringe og urter i form af citronmelisse og citrontagetes. Smukt at se, når kokken kan løsrive sig fra de tunge traditioner, som ellers er dominerende, når der skal sild på bordet.«

Læs hele anmeldelsen her.

5

»Lumskebugten«

Erwin Lauterbachs restaurant, Lumskebugten, er røget op i smørrebrødets superliga med herligt nytænkte frokostanretninger.

Uddrag af anmeldelsen:

»Vi startede med at dele et stykke almindelig hvid spegesild leveret af Lykkeberg og sidenhen marineret i husets egen lage. Et såre enkelt stykke at vælge på en restaurant, som byder på mange spændende nyfortolkninger, men jeg følte behov for også at trykteste et af kortets mest klassiske numre. Og jo, der var tale om en gedigen, gammeldags modnet sild, mens brødet var det velkendte mørktmaltede fra Gilleleje Havn med masser af frø og kerner.«

Læs hele anmeldelsen her.

6

»Mortens Kro«

På Mortens Kro i Aalborg spiser man kendiskokken Morten Nielsens moderne fortolkninger af det klassiske smørrebrød i natklublignende omgivelser og med malerier af afklædte kvinder på væggene. En syndigt god oplevelse.

Uddrag af anmeldelsen:

»Den kunstinteresserede Morten Kok har endvidere fyldt væggene med malerier af mere eller mindre afklædte kvinder (mest mere) – jeg kiggede for eksempel lige op i skrævet på en splitternøgen kvinde med katjakeanske træk, der slængede sig på en sofa mellem PH og Arne Jacobsen og sammen med en gris vel symboliserede noget af det, Danmark er mest kendt for i udlandet.

Ligesom smørrebrødet, der jo er Danmarks bidrag til verdensgastronomien! Og selv uden sexstaffagen smagte Jomfruen i min mund.«

Læs hele anmeldelsen her.

7

»Ballegaards smørrebrød«

Ballegaards smørrebrød fra Ordrupvej er moderne. Fejlfrit og perfekt til takeaway, hvilket passede helt perfekt til coronanedlukningen i januar 2021, hvor Søren Frank blandt andet fik serveret en skrubbe fra ønskebrønden.

Uddrag af anmeldelsen:

»Fiskefileten, der på forbilledlig vis var deklareret som garnfanget skrubbe, var lun og sprød ved ankomsten, så den startede vi med. Fileten havde tydeligvis været en tur i ønskebrønden (frituregryden), hvilket borger for sprødheden, og i min mund smagte det, som om olien var frisk og ikke genbrugt alt for mange gange. Fisken var toppet med en grøn urtemayo og en dusk af urter og blade (blandt andet dild og kørvel), som skulle vise sig at gå igen på samtlige stykker.«

Læs hele anmeldelsen her.

LÆS MERE