Her er de bedste af de nye revolutionerende californiske hvidvine fra Stillehavet

Efterhånden som nye generationer af californiske vinmagere har fået øjnene op for elegancen og finessen i de lette vine fra Bourgogne, er de begyndt at søge efter de kystnære områder.

Vinhøst i Californien. Fold sammen
Læs mere
Foto: ROBYN BECK
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der var engang, hvor californisk chardonnay var synonym med tonstunge, dvaske alkoholbomber uden syre, pakket med smørfede gule majs og tørrede abrikoser og ferskner og suppleret med baconagtige noter af ristet egetræ.

Sådan er det ikke nødvendigvis længere. En ny generation har plantet vinstokke i de køligste, kystnære områder. Californisk chardonnay kan således i dag godt ligne chablis eller puligny-montrachet fra Bourgogne med citrus, mineralitet og behersket brug af nye fade, men med masser af syre og lav alkohol.

Det kan godt være, at mange synes, at navnet Stillehavet har en varm og eksotisk klang. Men i realiteten er havet ganske koldt – i hvert fald på den amerikanske vestkyst fra nord til syd. Det er Stillehavets nedkølende effekt, der gør det behageligt at bo lang den californiske kyst, og det er den, der gør, at man kan lave vin, som det er til at holde ud at drikke, trods det faktum, at vi befinder os på breddegrader, der ligger på linje med Tanger og Algier i Nordafrika.

Man behøver bare at have tilbragt en tåget og kold sommer i San Francisco, hvor julitemperaturerne sjældent kommer over 15 grader, så ved man, hvad jeg snakker om. Af samme grund har tidligere generationer af vinproducenter holdt sig fra de allermest kystnære og kolde områder, hvor det kan være svært at opnå fuld modenhed på druerne.

Men efterhånden som nye generationer af californiske vinmagere har fået øjnene op for elegancen og finessen i de lette vine fra Bourgogne, er de begyndt at søge efter de kystnære områder, som man før anså som for kølige til vindyrkning. De første enkeltstående pionerer begyndte at plante vinmarker i de mest kystnære områder i 1970ere, og siden 2000 er det begyndt at gå stærkt med at dyrke bourgognedruerne chardonnay og pinot noir i det kolde Californien.

I dag er det således primært to distrikter, der kæmper om at være Californiens køligste og dermed bedst til chardonnay og pinot noir: Sonoma Coast, som ligger nord for San Francisco, og Sta. Rita Hills, som ligger noget længere sydpå, lige nord for Santa Barbara.

Sta. Rita Hills var det første af de to, der blev opdaget. Bjergene her løber ikke parallelt med kysten, men fra øst til vest, hvilket tillader den kølige brise at trække ind fra Stillehavet. Allerede i 1971 plantede botanikeren Michael Benedict og hans ven Richard Sanford den første mark her, en mark, som den dag i dag er kendt som en af de køligste og bedste i Santa Barbara County.

I 2001 fik Sta. Rita Hills sin officielle AVA (American Viticultural Area - svarende til AOC), og i dag tæller distriktet 1.000 ha med vin. Her afholdes hvert år en tre dage lang vinfestival, der kaldes Sideways Fest, eftersom det var her, en del af den oscarvindende feel good-film »Sideways«, om to gamle venners druktur gennem vinlandet, blev optaget.

Sonoma Coast er mere afsidesliggende. Herude, hvor David Hirsch plantede sine første vinstokke i 1980, virker hverken GPS eller mobil (det gjorde det i hvert fald ikke, sidst jeg var der), og det er svært for vinerierne at holde på de ansatte, eftersom der er en times kørsel til den nærmeste civilisation.

Herude er der dage, hvor den berømte tåge fra Stillehavet aldrig letter, så markerne må plantes højt, så solen kan brænde tågen af, og alligevel er det ikke hver årgang, man kan få helt moden. Så selvom Sonoma Coast i dag står for nogle af statens mest elegante og eftertragtede vine, er der stadig langt mellem vinmarkerne.

Foto: Bjarne Sorensen i.

2018 Sanford & Benedict, Sta. Rita Hills, Arnot-Roberts (395 kr Fine Wines)

★★★★★★

Duncan Arnot og Nathan Roberts holder til i Sonoma og laver normalt kun vin på druer fra det nordlige Californien, men her har de gjort en undtagelse for at arbejde med den legendariske Sanford & Benedictmark i Santa Barbara County. Vinen er testens mest elegante, sprød og kølig med citrus, hvide ferskner og kalket mineralitet, som leder tankerne i retning af puligny-montrachet og chablis. Ingen tvivl om at vinen er fadlagret, men træet forekommer behersket. Drøj mund med masser af sprød syre og bare 12,3 %.

Foto: Bjarne Sorensen i.

2017 Chardonnay, Sta Rita Hills, The Hilt (450 kr., KK Wine)

★★★★★☆

The Hilt er ejet af Stan Kroenke, som også ejer Screaming Eagle i Napa Valley, der laver Californiens dyreste vin (ca 3.000 dollars). Vinen kommer fra markerne Radian, Bentrock og Sanford & Benedict, fra den mest kølige, sydvestlige del af Sta. Rita Hills.

Vinen har et grønligt skær i glasset og en næsten chablisagtig sprødhed. Der er en smule gule majs, men man bemærker knapt de 40% ny eg. Der er masser af både koncentration og syre og en kalket eftersmag i munden. Alkoholprocenten ligger på beherskede 13,2 pct. Fem og en halv stjerne.

ccc Fold sammen
Læs mere
Foto: Bjarne Sorensen i.

2017 Chardonnay, Santa Barbara County, The Paring (250 kr., KK Wine)

★★★★★☆

The Paring er en slags andenvin til The Hilt, hvori yngre parceller indgår. Vinen er anelse mindre skarp og mineralsk end The Hilt, man bemærker, at den kommer fra knap så kølige marker – de gule stenfrugter er lidt mere konfiterede. Men den flot koncentrerede vin er stadig til den sprøde side i denne sammenhæng og på trods af en tredjedel nye fade forekommer den ikke for træet.

Foto: Bjarne Sorensen i.

2018 Chardonnay Charles Heintz Vineyard, Sonoma Coast, Ceritas  (495 kr. Fine Wines)

★★★★★☆

Vinen har et grønligt skær i glasset og et meget sprødt og frisk udtryk med behersket fadpræg, som leder tankerne i retning af chablis og puligny-montrachet. Her er kamille, hyldeblomst og stikkelsbær og kun gule majs i begrænsede mængder. 13,1 %.

Foto: Bjarne Sorensen i.

2016 Chardonnay The SV Link, Santa Cruz Mountains, Leo Steen (349 kr Vinoble)

★★★★★☆

Foto: Bjarne Sorensen i.

2016 Chardonay 80 Harrisson, Pine Mountain, Leo Steen (499 kr. Vinoble)

★★★★☆☆

Den danske ex-Kong Hans-sommelier Leo Steen har siden 2004 lavet vin i Californien i en relativt kølig europæisk stil. The SV Link er gylden i glasset med flot åben næse i den kølige, mineralske, chablisagtige retning, med behersket træ, god syre og en dejlig tør eftersmag. Jeg foretrækker faktisk The SV Link fremfor den dyrere 80 Harrison, som er mere konfiteret og tæt i frugten med gule majs og honningagtig sødme og scorer fire og en halv stjerne.

Foto: Bjarne Sorensen i.

2014 Chardonnay Camp Meeting Ridge, Sonoma Coast, Flowers (799 kr. HJ Hansen/Vinspecialisten)

★★★★★☆

Dybt gylden i glasset og ganske udviklet i næsen med en mineralitet som en gammel Chablis, med flødekaramel, kvæde og konfiterede gule stenfrugter. Velafrundet, let kalket eftersmag med udmærket koncentration og syre. Særdeles behagelig at drikke nu. Høstet 3,5 km fra Stillehavet, lagret på 30% ny eg.

Foto: Bjarne Sorensen i.

2017 Chardonnay, Sonoma Coast, Patz & Hall (339 kr. Kjær og Sommerfeldt)

★★★★☆☆

Foto: Bjarne Sorensen i.

2017 Chardonnay Hyde Vineyard, Carneros, Patz & Hall (729 kr. Kjær & Sommerfeldt)

★★★★☆☆

Begge Patz & Hall vine er meget drøje med en del nyt træ (30-40%). Der er tutti frutti-agtige noter a la viognier-druen med konfiterede gule stenfrugter - for Hydes vedkommende hvide ferskner. Begge vine har pænt med syre.

Foto: Bjarne Sorensen i.

2018 Eastside, Russian River Valley, Aubert  (1.400 kr. KK Wine)

★★★★★☆

Marc Aubert er tidligere vinmager for kultvinerier som Colgin og Peter Michael, nu har han sin egen biks. Hans chardonnayer får 100 procent ny eg og holder alle omkring 15%. Eastside er et relativt varmt parcel i Russian River Valley i Sonoma, som er kendt for chardonnay og pinot.

Vinen her, som får voldsomt høje ratings fra de amerikanske vinkritikere, er indledningsvis reduktiv og ristet i næsen med masser af popcorn, men så begynder den tykke ferskenfrugt at ose op af glasset, suppleret med majs og bacon (som stammer fra det ristede fad), som dog også til dels fordufter. Munden er superkoncentreret, sødmefuld og drøj, men bestemt ikke uden syre. Klart testens mest koncentrerede vin, men ikke desto mindre skruet flot sammen. Fem og en halv stjerne.

Foto: Bjarne Sorensen i.

2018 Chardonnay, Sonoma Coast, Failla (249 kr. Finewines.dk)

★★★★☆☆

Ehren Jordan har egentlig en kandidatgrad i kunsthistorie med klassisk arkæologi som bifag, ikke desto mindre har han dedikeret sit liv til at lave cool climate vin. I dette tilfælde er udtrykket dog lidt mere modent. Vinen er dybt gylden i glasset med en let viognier-agtig profil inklusive konfiterede gule stenfrugter a la vingummibamse og en let alkoholisk mundfølelse, men behersket træ. Fire og en halv stjerne.

Foto: Bjarne Sorensen i.

2018 Chardonnay, Sonoma Coast, Peay (Fine Wines 275 kr.)

★★★★☆☆

Peay blev startet i 2001 af brødrene Peay og vinmageren Vanessa Wong, som tidligere  arbejdede for Peter Michael. Stilen her er en anelse viognier-agtig med tuttifrutti, kaprifolium og røget træ. Vinen er drøj i munden med en relativt udviklet kalket eftersmag. Fire og en halv stjerne.

Foto: Bjarne Sorensen i.

2018 Chardonnay Caps Crown Vineyard, Sonoma Coast, Three Sticks (489 kr. HJH/Vinspecialisten) )

★★★★☆☆

Three Sticks er Kistler-ejeren Bill Price’s eget private vineri. Caps Crown er en kraftfuld sag med en moden og næsten viognier-agtig profil og let tørrede gule stenfrugter. Sødmefuld mund. Fire og en halv stjerne.

Foto: Bjarne Sorensen i.

2016 Chardonnay Bien Nacido Vineyard, Santa Maria Valley, Chanin (295 kr.  Fine  Wines)

★★★★☆☆

Magtfuld og drøj chardonnay fra en af Santa Barbara Countys mest kendte marker (sammen med Sanford and Benedict). Vinen er relativt udviklet med et kalket udtryk samt masser af konfiterede gule stenfrugter og majs. Man mærker ikke træet så meget. Fire og en halv stjerne.

Foto: Bjarne Sorensen i.

2017 Matinée, Santa  Barbara County, Paul Lato (425 kr.,  HJ Hansen/Vinspecialisten)

★★★★☆☆

Drøj sag med konfiterede gule stenfrugter og en del træ, men også meget syre. 13,9%. Fire og en halv stjerne.