Dansk kok vinder VM: »Det er da meget godt klaret af sådan en bonderøv fra Søllerød«

Brian Mark Hansen fra Søllerød Kro har vundet Bocuse d'Or i Lyon.

Brian Mark Hansen (med statuetten) fejrer sejren i Lyon sammen med resten af holdet. Fold sammen
Læs mere
Foto: JEFF PACHOUD
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Det er da meget godt klaret af en sådan bonderøv fra Søllerød Kro, at komme ned og slå dem alle sammen i første hug,« siger Brian Mark Hansen, da Berlingske træffer ham på telefonen, umidelbart efter at han modtaget guldet ved årets Bocuse d'Or.

Med i »første hug« hendtyder Brian Mark Hansen til, at han blev udtaget af den danske Bocuse d'Or comité  til Bocuse d’Or Europe i fjor uden at have deltaget i en forudgående udtagelseskonkurrence. Hvilket er usædvanligt, men skyldes, at man grundet corona epidemien ikke havde mulighed for at stable en udtagelseskonkurrence på benene.

Det er også usædvanligt, at Brian Mark ikke har ligget i egentlig træningslejr, men passet sit job som køkkenchef på Søllerød Kro under forløbet. Modsat hans værste konkurrent, nordmanden Filip August Bendi, som vandt sølv, og ifølge Brian Mark mere eller mindre har ligget konstant i træningslejr de sidste seks år.

Den ungarske deltager, Bence Dalnoki, tog bronze formentlig stærkt hjulpet af Geraniums Rasmus Kofoed, der selv vandt guld ved VM i 2011, som supervisor.

Brian Mark Hansen havde en anden tidligere dansk guldvinder, nemlig Kenneth Hansen fra Svinkløv Badehotel, der vandt i 2019, til at komme med gode råd.

Det danske holds sejr var knusende sikker i og med at Brian og hans assistent Elisabeth Madsen fra Svinkløv Badehotel scorede flest point på både den første børne-menu, fadsveringen og scorede flest køkkenpoint.

Brian Mark Hansen var på forhånd en af de største favoritter ved det uofficielle kokke-VM, som afholdes hvert andet år. ikke mindst fordi han han i fjor vandt Bocuse d’Or Europe, der  fungerer som semifinale, foran de andre favoritter som udover Norge og Ungarn også talte Frankrig, som ved dette Bocuse d’Or for første gang stillede med en kvindelig kandidat i skikkelse af Naïs Pirollet, der dog måtte tage til takke med en femteplads.

Da Berlingske fangede Brian Mark Hansen umiddelbart efter, at han havde afleveret sine retter tidligere på dagen, var han godt tilfreds med sin indsats.

»Vi lavede den mad, vi gerne ville, og det så ud, som om at folk kunne lide det. Hvad der også er vigtig er, at vi ikke fik nogen minuspoint,« sagde Brian Mark Hansen, som altså ikke fik fjernet nogen »ulovlige« ingredienser af køkkendommerne.

 

Brian Mark Hansens »børnemenu«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jesper Bøjlund.

Treretters børnemenu

Årets tema for den første af to serveringer var »Feed the Kids«. Kandidaterne skulle tilberede en treretters menu til børn. Ikke baseret på pølser, ketchup og chokolade, men med det sunde græskar som den røde tråd. Forretten skulle være vegansk og indeholde græskar, mens hovedretten skulle være varm og indeholde æg, mens desserten var kold og ligeledes græskarbaseret – i Brian Mark Hansens tilfælde kombineret med passionsfrugt.

Givet at den 12 mand høje dommerkomité bestod af granvoksne mænd, havde Brian Mark Hansen og hans assistent Elisabeth Madsen fra Svinkløv Badehotel valgt primært at lade det legende og barnlige skinne igennem på den visuelle side, hvor der for eksempel var guldstøv på hovedretten, mens en sommerfugl var landet på desserten.

Brian Mark Hansens fadservering. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jesper Bøjlund.

Fingrene fra fadet

Den anden servering var stadig den for Bocuse d’Or så klassiske, kunstfærdige fadanretning. Hovedelementet på fadet var i år havtaske, der skulle serveres som to hele stege med én sauce og højst to vegetariske garniturer samt en ragout på siden, i Brian Marks Hansens tilfælde lavet på blåmuslinger.

Dommerne kigger naturligvis både på smag, visuel fremtoning og ikke mindst, hvor meget teknik kokkene er i stand til at fremvise på fem en halv time. Dertil kommer, at et hold bestående af 20 køkkendommere monitorerer blandt andet madspil, korrekt affaldssortering, og at positive kollegiale tone holdes i køkkenet. Køkkendommernes point udgør en tredjedel af den samlede pointsum og er således absolut ikke ubetydelig.

Det danske holds sejr var knusende sikker i og med at Brian og hans assistent Elisabeth Madsen fra Svinkløv Badehotel vandt både den første børne-menu og fadserveringen og scorede flest køkkenpoint.