Gastronomi

6 stjerner: Hipster-kebab slår tidligere vinder af spyddet i den store shawarmatest

Shawarmatest: Vi tester otte af Københavns bedste udbydere af roterende kød på spyd. Kampen står primært mellem Nørrebrogades klassiske shawarmaer og de nye »hipster-kebabber«, der skyder op primært på Vesterbro. Særligt et sted udmærkede sig og slår med det maksimale antal stjerner forrige års testvinder af shawarma-tronen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er påske, og hvad siger mere påske – udover Jesu Kristi korsfæstelse og opstandelse – end lammekød? Og hvor spiser københavnerne langt størstedelen af deres lammekød? Det gør de på byens mange shawarma- og kebabbarer!

Siden vi sidst testede storbydanskernes foretrukne fastfood, shawarma, har København både fået en ægte Berliner-Dönerbar og et par hipster-kebabbarer. Her har man skruet op for den generelle kvalitet og ned for ortodoksien. Ambitionen er høj, og de nye steder gør seriøst krav på den eftertragtede shawarma-trone. Mere end tidligere konkurrerer de nye shawarma- og kebabbarer på kvalitet i stedet for kun på pris.

Ingen møg-kebab

Vi har valgt, at dette års test inkluderer forrige års shawarmatestvinder, Dürum Bar, men vi har primært besøgt nye spisesteder, som vi umiddelbart mener kunne have en chance for at klare sig godt i testen.

Vi har valgt at udelukke en håndfuld testede steder, som klarede sig dårligt, da det ingen kunst er at finde en dårlig kebab- eller shawarmabar, men sværere at spotte de gode. I alt besøgte vi 11 steder – otte er kommet med i den endelige test.

Testen inkluderer udelukkende shawarmabarer i det centrale København, så vi kan ikke udelukke, at landets bedste shawarmabar ligger i Odense. Dette skal udelukkende ses som en guide til københavnske shawarmasteder af høj kvalitet, der er din tid og dine penge værd. Det er ikke en landsdækkende test.

Vi lægger i denne test vægt på kødets kvalitet, garnituren, brødet og chilisauce/dressing. Forholdet mellem pris og kvalitet indgår også i bedømmelsen, men det er ikke det primære kriterium.

Dressingen er en særligt vigtig komponent hos Berlin Döner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Ustyrlig Berliner

★★★★☆☆

Berliner-Döner er populær tysk variant over shawarma i bedste Kreutzbergstil. Det, der primært adskiller Berliner-Döneren, er brødet og dressingerne. Det møre, milde kalvekød (hvilket også ses sjældent) serveres i et friskt, sprødt, relativt stort stykke fladbrød med finthakkede, friske grøntsager og tre forskellige dressinger, som doseres lige gavmildt nok, men det er jo en smagssag.

Ingen supplerende chili, men en af stedets tre dressinger tilbyder et lidt forsigtig chilismæk. Resultatet er en pivfrisk sandwich, der er lidt svær at styre, men som har en virkelig lækker kontrast mellem brød, grønt og dressingens fedme. Lidt mere mandsmod i kødmarineringen ville udløse en femte stjerne.

Berliner-Döner
Sundevedsgade 38, 1751 København V

Pris: 60 kroner

Dræberkebab

★★★★★★
Killer Kebab er et passende navn, da dette sted tydeligvis slår mange konkurrenter i gulvet! Her taler vi København V vs. Nørrebrogade, hipsterkebab vs. traditionel shawarma – og det er en kamp, hvor Killer Kebab er en kneben vinder. Her er kunst på væggen, ironisk italiensk popmusik og hjemmelavet lemonade. Mangen en ortodoks shawarmaspiser ville korse sig over kebab-kætteriet og haste videre, men det ville være dumt.

Det møre lammekød har en perfekt balance mellem dyb umami, let syre og en knivskarp krydring. På Killer Kebab serveres udelukkende kød i dürumbrød, som er friskbagt og hjemmelavet på surdej. Rullen smøres med en velafbalanceret chili med et godt smæld på tungen. Krydderblandingen dukkah, persille, mynteyoghurt, samt typisk grønt giver knas og friskhed. Et vellykket komplekst smagsbillede.

Killer Kebab hæver sig over »tømmermændsmad« og leverer en ægte gastronomisk oplevelse. Her er tydeligvis arbejdet grundigt med smagene og resultatet er en regulær gourmet-kebab. Det er ikke billigt, men er du til den »nye stil«, bliver det p.t. næppe bedre.

Killer Kebab
Viktoriagade 11, 1655 Kbh. V.

Pris: 85 kroner (kun dürum).

Killer Kebab – en himmelsk kødrulle i perfekt balance. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Lam en masse

★★★★☆☆

Kebabistan er en lokal favorit bland kødspydsspisere på Istedgade. Er du vild med smagen af lam, også når det bliver mere gennemtrængende – hvilket jeg personligt godt kan lide – er dette stedet for dig.

Den velsmagende, relativt fede og let ukurante, men møre kød efterlader en dyb lamme-umami, der desværre forrådes en anelse af det standardiserede pitabrød og de sædvanlige grøntsager. God chili med knald på, der efterlader et samlet indtryk af en velsmagende, klassisk kebab.

Bemærk, at det ikke er de samme ejere, der har alle »Kebabistan«-barer i København, så du kan ikke regne med, at kvaliteten går igen alle steder.

Kebabistan
Istedgade 105, 1650 København
Pris: 43 kroner

Arabisk sandwich

★★★★☆☆

Sultan Shawarma er en lidt overset klassiker, der har ligget samme sted siden 1997, og der var allerede lang kø blandt de lokale, da vi troppede op ved 16.30-tiden. Et godt tegn.

Det skære, roterende oksekød duftede vidunderligt, så helt perfekt ud og var isoleret set noget af testens bedste, med en meget lækker syrlig marinering og perfekt mørt, selv i store afskæringer. God dressing, mens pitabrød, chili og grøntsager dog ikke hævede sig over gennemsnittet.

Vil man prøve noget lidt anderledes, kan det anbefales at bestille stedets såkaldte »Arabisk sandwich«, som består at et blødt, hjemmebagt durumbrød rullet gavmildt med stedets fremragende kød og en streg granatæblekernesirup. Hele herligheden får så lige – som en art arabisk chimichanga –  et hurtigt dyb i oksefedt og ristes sprød på panden. En særdeles populær lokal variant af shawarma, som skal anbefales.

Sultan Shawarma
Nørrebrogade 72A, 2200 Kbh N

Pris: 30 kroner

Det giver åbenbart gode »muller« at skære kød ud hele dagen. Foto fra Berlin Döner, København V. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Kebab i kollektivet

★★★★☆☆

Falafelkælderen ligner et levn fra 90erne, og det er det også. Stedet har ligget i Rantzausgade i 30 år og laver (stadig) nogle af landets bedste falafler. Fire trin ned og her dufter af fennikelfrø og emmer af Levanten og et hyggeligt, pænt kollektiv fra 1970erne.

Stedets shawarma er mere subtil i smagen end de andre, vi testede på Nørrebo. Mere »smuldret« kød, men med god krydring, der havde en dyb smag af sumak. De mange smage talte godt sammen. Skarp hjemmelavet yoghurtdressing med høj syre og en virkelig god, grøn chilisauce, der nok var testens bedste og mest originale. Lidt anderledes libanesisk stil, men et besøg værd.

Falaffelkælderen
Rantzausgade 14, 2200 Kbh. N
Pris: 30 kroner

Shawarma fra Dürum Bar, meget tættere kommer man (stadigvæk) ikke på den perfekte klassiske shawarma. Særligt det friskbagte, let brankede brød gør forskellen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Privatfoto / Søren Jacobsen Damm.

Stadig Nørrebros bedste

★★★★★☆

Durumbar vandt vores store shawarmtest forrige år, og det viser sig, at det var fortjent. Niveauet er stadig tårnhøjt. Hjemmebagt brød med lækker, brændt kant og frisk dild i den hjemmelavede dressing. God chilisauce med punch. Velmarineret kød, masser af frisk persille og sprøde, saftige grøntsager. Stadig Nørrebros bedste shawarma, og havde kødet ikke været en anelse tørt (måske var det skåret lige længe nok i forvejen), havde vi ramt seks stjerner igen. Vi ender på fem store stjerner.

Durum Bar
Nørrebrogade 195, 2200 København

Pris: 50 kroner

Unoder i symfonien

★★★☆☆☆

Dürum Symfoni, sikke et navn! Stedet er manges personlige favorit. Jeg forstår ikke helt begejstringen. Den hjemmelavede dressing blev forstyrret af – er mit bedste gæt – tilsat tørret dild, hvilket giver en let industriel bismag. Generisk pitabrød, men godt, velsmagende kød. Lidt anonyme grøntsager. Da vi var forbi, var der »skind« på hummussen, og de skårne tomater så ret trætte ud. Ikke en dårlig shawarma, men også kun en anelse over middel.

Dürum Symfoni
Nørrebrogade 104, 2200 Kbh. N

Pris: 44 kroner

Veteranen vakler

★★★★☆☆

Danmarks ældste Shawarmabar, Shawarma Grill House på Strøget, har skudt roterende kød over disken siden 1980, og det er stadig en god shawarma, de kører. Kødet er utrolig velmarineret, og chilisaucen er snorlige- Til gengæld begynder den tiltagende konkurrence på markedet at presse den helt traditionelle og måske også lidt uopfindsomme og meget konservative shawarma, hvor man lidt dovent serverer det samme kedelige pitabrød og de samme tre anonyme grøntsager. I 2022 kan man godt forvente lidt mere af sin shawarma, end veteranerne på Strøget byder sig til med. Shawarma Grill House er dog ikke blevet ringere med tiden, de andre er bare blevet bedre.

Shawarma Grill House
Frederiksberggade 36, 1459 København
Pris: 50 kroner