Macron åbnede et par låger i julekalenderen på klem – men fransk nedlukning slutter tidligst midt i januar

Franskmændene får to aftener »fri« fra karantæne og udgangsforbud, så de kan fejre jul og nytår, lover præsident Emmanuel Macron i en TV-tale men gør samtidig klart, at en tilbagevenden til normale tilstande har lange udsigter.

 
Den franske præsident Emmanuel Macron fremlagde 24. november planerne for landets coronarestriktioner i julen. Video Reuters/Ritzau Scanpix. Fold sammen
Læs mere

»Midt i covid-19s stormvejr synes det eneste varige at være midlertidigheden. Og det er ikke til at holde ud længere,« skriver avisen Le Figaro med poetisk præcision i en leder.

Men der er ikke andet for. Pandemiens timeout, der i Frankrig gennem den seneste måned har haft form af en ny og stort set total nedlukning af samfundet, slutter nemlig ikke foreløbig.

Emmanuel Macron åbnede ganske vist et par enkelte låger på klem i decembers julekalender og bebudede forsigtige lempelser, da han tirsdag aften talte til nationen.

Men præsidenten det gjorde samtidig klart, at franskmændene godt kan glemme alt om en halleluja-genåbning som den, der fandt sted efter pandemiens første bølge.

Kort før han gik på TV, nåede det samlede antal af dødsofre for covid-19 i Frankrig op over 50.000. Og når anden bølge har ramt hårdere her end i mange andre europæiske lande, skyldes det ikke mindst sommerens laissez faire, har Macron indrømmet.

Derfor kommer den genåbning, der begynder på lørdag, til at foregå langsomt, gradvist og på betingelse af, at smittetrykket og presset på hospitalerne fortsætter med at falde.

Det kan godt være, at Champs Élysées-boulevarden er pyntet op, men fejringen af julen kan ikke til at foregå, som den plejer, formaner den franske præsident i en TV-tale. Hans premierminister, Jean Castex, har udtrykt frygt for, at højtiden udvikler sig til en »covid-fabrik«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ian Langsdon/EPA/Ritzau Scanpix.

Juleaftensfri på visse betingelser

»Vores afsavn har båret frugt, og anden bølge er nu på retur. Men virussen cirkulerer stadig voldsomt i Frankrig og på hele den nordlige halvkugle, og vi bliver nødt til at fortsætte indsatsen,« sagde Macron som indgangsbøn til en gennemgang af genoplukningsplanens tre faser:

  • Fra 28. november: Også butikker, der handler med ikke livsnødvendige varer, får igen lov til at holde åbent. Karantænen lempes, og det bliver tilladt at forlade hjemmet i tre timer inden for en radius af 20 kilometer fra hjemmet mod nuværende en time og en kilometer. Kirker og andre religiøse bygninger genåbner men med streng adgangsbegrænsning.
  • Fra 15. december: Karantænen ændres til udgangsforbud fra 21.00 til 7.00 – bortset fra juleaften og nytårsaften, hvor der er fri bevægelighed. Biografer, teatre og museer genåbner, men skisportsstederne forbliver lukket. »Juleferien bliver ikke, som den plejer,« understregede Macron og stillede som betingelse for lempelserne, at det daglige smittetal nedbringes til 5.000 fra de nuværende 20.000.
  • Fra cirka 20. januar: Restauranter og sportsanlæg genåbner, og gymnasier kan igen undervise alle elever i klasseværelserne. Det natlige udgangsforbud kan forkortes. Men det sker alt sammen kun, hvis smittetallet holder sig under 5.000.

Et ældre ægtepar i Cognocoli-Monticchi på middelhavsøen Korsika følger præsidentens tale til nationen på TV. Fold sammen
Læs mere
Foto: Pascal Pochard-Casabianca/AFP/Ritzau Scanpix.

Ingen obligatorisk vaccine – men tvangsisolation?

Macron lovede i klare vendinger sine i mange tilfælde vaccineskeptiske landsmænd, at vaccination mod covid-19 ikke bliver obligatorisk. En plan for, hvordan det skal foregå, og hvem der kommer først i køen, fremlægges i løbet af de kommende dage.

Til gengæld åbnede præsidenten for stramninger i det hidtil ikke særligt effektive arbejde med at optrævle smittekæder og isolere personer, som er testet positive.

»Vi bliver nødt til stramme kursen over for dem, som har virussen, og tage forholdsregler, der sikrer, at de isolerer sig,« bebudede Macron.