Dødstrusler får Frankrigs gule veste til at aflyse møde med regeringen

Demonstranter opsatte lørdag brændende blokader flere i Paris Fold sammen
Læs mere
Foto: ABDULMONAM EASSA

Gennem de seneste weekender har de såkaldte »gule veste« gennemført enorme demonstrationer i Paris, spærret store boulevarder og sat ild til biler.

Tirsdag skulle repræsentanter fra protestbevægelsen så mødes med Frankrigs premierminister, Édouard Philippe. Men det møde er nu blevet aflyst. Flere af dem, der skulle have deltaget i mødet, siger, at de har modtaget dødstrusler fra personer fra de mest konfrontatoriske dele af protestbevægelsen, som på ingen måde ønsker at tale med regeringen. Det skriver BBC.

De store demonstrationer startede i sidste måned som en protest mod højere priser på benzin. Demonstranterne bærer de gule refleksveste, som alle bilister i Frankrig skal have i deres bil. Siden har protesterne vokset sig større weekend for weekend, og de er nu blevet et symbol på generel utilfredshed med præsident Emmanuel Macron og hans regering.

Onsdag og torsdag skulle Macron have været på statsbesøg i Serbien, men det besøg har han aflyst, så han kan håndtere krisen på hjemmefronten.

Det er uvist, hvad premierminister Philippe og demonstranterne skulle have talt om ved det nu aflyste møde.

Macron har gang på gang fastholdt, at han nægter at give efter for presset og droppe den stigende benzin-skat, som skal forhindre CO2-udledning og forurening. Men mandag lød det fra regeringen, at den kan være klar til at give indrømmelser, skriver nyhedsbureauet AFP.

Philippes kontor meddelte, at han vil annoncere »tiltag« til fordel for demonstranterne. Og kulturminister Franck Riester har fortalt, at regeringen vil præsentere en »stærk forsonlig gestus i løbet af de kommende dage« – uden at specificere det nærmere.

Demonstranterne har også krævet højere mindsteløn og bedre ansættelsesvilkår.

Særligt denne weekend oplevede Paris de voldsomste uroligheder i mange år. 133 personer blev kvæstet, og politiet anholdt 412 personer, skriver Ritzau.

Politiet vurderer, at mere end 130.000 demonstranter tog del i protesterne rundt om i Frankrig lørdag.