»De Gule Veste« gør klar til nye protester i europæiske hovedstæder

Demonstranter iført gule trafikveste forventes igen at samles i Paris i den kommende weekend. Også i Belgien og Holland ventes nye protester.

Protesterne kulminerede lørdag med voldsomme uroligheder i Paris, hvor 133 personer blev kvæstet, og 412 personer blev anholdt. Fold sammen
Læs mere
Foto: YOAN VALAT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I Paris har protestbevægelsen Gule Veste de seneste weekender indtaget boulevarder, sat ild til biler og deltaget i voldsomme gadekampe mod politiet. Protesterne har ført til et massivt pres på den franske regering.

Nu planlægger lignende bevægelser igen protester i også Amsterdam og Bruxelles.

I belgiske Facebook-grupper planlægger de utilfredse demonstranter, at folk fra hele Belgien på lørdag skal protestere i Bruxelles. Det skriver Brussels Times. Her vil de ifølge Facebook-siderne blandt andet kræve højere mindsteløn, lavere afgifter på elektricitet og større deltagelse i landets politiske processer.

Også sidste weekend var protestanterne på plads i centrum af Bruxelles. På trods af at færre end 1.000 personer dukkede op til protesten, endte det med, at 82 demonstranter blev anholdt og 12 politifolk såret. Der blev desuden sat ild til flere biler.

Protestbevægelsen startede i Frankrig uden for de store byer. For flere uger siden begyndte de første små forsamlinger at iføre sig de gule trafikveste og demonstrere mod den franske regerings planer om at hæve afgifterne på benzin. I takt med at protesterne har vokset sig større, er de kommet til at handle om en generel utilfredshed med bl.a. mindsteløn og skattetryk.

Protesterne kulminerede lørdag med voldsomme uroligheder i Paris, hvor 133 personer blev kvæstet, og 412 personer blev anholdt. De har ført til, at præsident Emanuel Macron har droppet sine planer om at hæve benzinafgifterne i 2019. En meningsmåling viste i sidste uge, at to ud af tre franskmænd bakker op om »De Gule Veste«.

Nye protester ventes i Paris i den kommende weekend på trods af regeringens forsøg på at komme den lederløse protestbevægelse i møde. Ifølge den engelsksprogede franske avis The Local vil en stor gruppe demonstranter lørdag morgen mødes foran Eiffeltårnet.

Også i Hollands hovedstad, Amsterdam, er der lørdag planlagt en protest. Ifølge Facebook-siden Gele Hesjes - Gule Veste - bakker 20.000 personer op om gruppen.

Allerede sidste weekend var der en række protester i hollandske byer. I Haag blev tre personer anholdt for at modsætte sig politiets instrukser, skriver mediet nltimes.

»De Gule Veste« er opstået på græsrodsniveau uden for de politiske partier og fagforeningerne, og der er ingen officiel ledelse.