Den danske sommer satte – trods alt – en ny positiv rekord

Sommeren var præget af nedlukninger i hele verden, men alligevel slog juli 2020 rekorden for flest personovernatninger i feriehuse nogensinde i Danmark.

Danskerne har holdt ferie i Danmark som aldrig før, hvilket har været stærkt medvirkende til at gøre juli 2020 til den bedst besøgte måned i danske feriehuse nogensinde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Staycation. Det blev et populært begreb denne sommer, hvor flere danskere end nogensinde holdt sommerferie i hjemlandet.

Og selv om der langt fra kom det sædvanlige antal udlændinge til de danske feriedestinationer, slog juli alligevel sidste års rekord for flest personovernatninger i udlejede feriehuse, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Der var således 4,8 millioner overnatninger i udlejede danske feriehuse i juli 2020. Det er en stigning på otte procent fra juli 2019.

Rekorden skyldes ifølge Danmarks Statistik det store antal danske turister, der stod for tre millioner overnatninger, hvilket er mere end en fordobling i forhold til året før.

Tyskere stadig vigtige

Tyskerne er normalt flittige til at besøge Danmark, og det har ikke været anderledes denne sommer, selv om grænsen mod syd først åbnede i juni. På trods af et fald på 27 procent fra 2019 stod tyskerne i juli for 1,7 millioner overnatninger i danske feriehuse.

»Tyskerne har været med til at holde gang i dansk turisme, og grænseåbningen i juni har uden tvivl haft en afgørende betydning for branchen,« siger Mikkel Høegh, afdelingsdirektør og boligøkonom i Jyske Realkredit.

Han gør samtidig opmærksom på en finurlig detalje i de nye tal fra Danmarks Statistik.

»Det er nu sjette måned i træk, at der har været flere danske end tyske overnatninger i danske feriehuse, hvilket er helt ekstraordinært. Det er ikke set tidligere i statistikkens historie,« siger han.

Lovende efterår i vente

Turister fra andre lande har været mere tilbageholdende med at holde ferie i Danmark. Svenskere stod kun for knap 3.000 overnatninger, hvilket er en halvering fra 2019. De samme beskedne tal gør sig gældende for nordmænd og hollændere, som også normalt er glade for at gæste Danmark.

Alligevel var der ved udgangen af juli booket 285.300 husuger for resten af året, hvilket er en fremgang på 27 procent i forhold til i fjor.

»Også fremadrettet ser det lovende ud for ejerne af de danske feriehuse. Og igen er det, ikke overraskende, danske bookinger, der driver væksten,« siger Mikkel Høegh.

Mens de danske bookinger er steget markant, er også antallet af tyske bookinger for resten af året væsentlig højere end i 2019.

»Hvorvidt de udenlandske bookninger er nye bookinger, eller om der er tale om udskudte bookinger, fra da grænsen var lukket, kan desværre ikke opgøres,« siger Mikkel Høegh.