Overfør penge gratis til andre EU-lande: Paypal har i stilhed lanceret vennebetaling i Danmark

Med en ny betalingstjeneste går amerikanske Paypal i offensiven i 25 europæiske lande. Betalingsgiganten kan erobre et område, som MobilePay ikke har sørget for at dække af, vurderer ekspert.

Paypal har lanceret vennebetaling i 25 europæiske lande og vil blandt andet tage en luns af det danske betalingsmarked. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mauritz Antin/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Slaget om danskernes betalinger tager til i styrke.

Den amerikanske betalingsgigant Paypal har i al stilhed lanceret en såkaldt vennebetalingstjeneste i Danmark, som gør det muligt at sende og modtage penge helt gratis inden for Europas grænser.

»Jeg kan bekræfte, at Danmark er en del af den lancering, vi netop har annonceret. Det betyder, at vi har gjort det lettere og gratis at sende og modtage penge inden for EU,« skriver nordisk leder Jonas Breding i Paypal til Berlingske.

Tjenesten er blevet lanceret samtidigt i 25 europæiske lande og kan både benyttes via Paypals app og hjemmeside. Det eneste, du behøver, er modtagerens e-mailadresse, så længe vedkommende har en konto hos Paypal.

Med betalingsløsningen kan du for eksempel betale vennerne for middagen eller få et tilskud til Barcelona-turen af din familie. I lighed med MobilePay vil Paypals tjeneste ikke være gratis for selskaber. Men for enkeltpersoner vil alt foregå uden gebyrer.

Ifølge Jan Damsgaard, IT-professor ved Copenhagen Business School, dribler Amazon ud på en interessant fløj.

»Det er et område, som MobilePay ikke har sørget for at dække af. MobilePay skulle for lang tid siden have lavet en fælles nordisk mobilbetalingsløsning med Vipps i Norge og Swish i Sverige,« siger han.

MobilePay vil binde Norden sammen

Mobilepay satsede oprindeligt på at blive den førende mobilbetalingsløsning i Norden. Men i oktober 2017 kastede Mobilepay håndklædet i ringen i Norge, fordi klart flest nordmænd havde taget Vipps – det norske svar på MobilePay – til sig.

Nederlaget i Norge har dog ikke fået MobilePay til at opgive planen om pengeoverførsler uden for de danske grænser. For et års tid siden fortalte Jesper Nielsen, formand for MobilePay og nuværende midlertidig topchef i Danske Bank, til erhvervsmediet Finans, at man gerne vil binde Vipps, MobilePay, svenske Swish og mobilbetalingssystemet i Finland sammen, så kunderne kan sende betalinger til telefonnumre i hele Norden.

»Det, vi gerne vil gøre, minder lidt om, da man bandt jernbanerne i hele Norden sammen. Vi vil bygge en samlet platform, hvor vi kan skabe fordele for både private og erhvervskunder« lød det fra Jesper Nielsen.

I Danmark har Mobilepay oplevet massiv succes siden lanceringen i maj 2013. Mobilbetalingsløsningen passerede fire millioner brugere i december 2018 og er i dag den mest udbredte danske app i Danmark nogensinde.

Kan snige sig ind

Hos MobilePay har man dog i årevis frygtet, at globale aktører ville træde ind på markedet i Danmark. Og Paypal med mere end 192 millioner aktive konti i 200 lande og områder skal man ikke afskrive, påpeger Jan Damsgaard:

»Paypal kan lige så stille snige sig ind på det her marked, som ikke er dækket. Selskabet har jo den fordel, at det er til stede i rigtig mange lande,« siger han.

The Wall Street Journal beskrev fredag en ny alliance mellem Apple og Goldman Sachs. IT-giganten og storbanken planlægger at udgive et fælles kreditkort dette forår i kombination med iPhones nye egenskaber, som vil hjælpe brugerne med at håndtere deres penge. Også i den forbindelse er Paypal interessant, forklarer Jan Damsgaard.

»Hvis Paypal bliver udsteder af sådan et kreditkort, vil det være fint for selskabets indtjening, da pengene bliver delt mellem indløser og udsteder,« siger han.

Men hvordan vil Paypal egentlig tjene penge på den nye vennebetalingstjeneste? Det afslørede Jonas Breding fra Paypal i forrige uge over for det norske medie E24:

»Hvis man kan lide Paypal, så vælger man måske også at betale online med Paypal. Så vi ser ikke dette som en direkte indtægtskilde,« sagde han.

Peter Kjærgaard, der er pressechef i MobilePay, byder konkurrencen velkommen.

»Det er spændende udspil fra Paypal, men også en funktionalitet, virksomheden altid har udbudt. Vi har dog hele tiden ventet øget konkurrence fra internationale aktører, som vi også har set det på erhvervsbetalinger. Nu får vi se, om danskerne i større stil ønsker at gennemføre privatbetalinger over grænser i euro. Uanset hvad skal Mobilepay fortsat sørge for at være danskernes foretrukne mobile betalingsløsning i alle betalingssituationer og på tværs af alle telefontyper. Det er vi meget fortrøstningsfulde omkring,« siger han.