Jagten på drømmeboligen bliver sværere – usædvanligt få boliger til salg

Ved indgangen til oktober var der under 30.000 huse at vælge imellem for danskerne. Antallet af huse til salg er dykket med 15,3 procent, viser nye tal. Det gør jagten på drømmeboligen sværere.

Antallet af huse til salg falder, viser nye tal. Men boligmarkedet har klaret sig godt gennem coronakrisen, og det er godt for den danske økonomi. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Boligmarkedet fik mange slag under finanskrisen, men det trodser coronakrisen. Det tydelige resultat for danskerne er, at jagten på en ny bolig er blevet endnu sværere. Helt dugfriske tal viser, at der nu er lige under 30.000 huse at vælge imellem for danskerne, og det er det laveste antal siden 2007.

Det viser nye tal fra Boligsiden – udbuddet af boliger til salg faldt i september med 1,4 procent, og ved indgangen til oktober var der i alt 29.858 huse at vælge imellem.

Anders Christian Overvad, økonom i Arbejdernes Landsbank, mener, at det lave antal huse til salg skyldes, at der har været godt gang i boligmarkedet i løbet af sommeren. Af frygt for prisfald i foråret på grund af coronakrisen har mange valgt at udskyde salget af deres bolig til sommermånederne.

»Det lave boligudbud betyder, at boligkøberne har fået væsentligt ringere kort på hånden i boligjagten, da boligmarkedet i dag er sælgers marked. Det forventer vi dog ikke fortsætter. Vores forventning er, at boligudbuddet vil begynde at pege op,« skriver Anders Christian Overvad.

»Vi forventer et stigende boligudbud i den kommende tid, da boligmarkedet har klaret sig bedre igennem de første syv måneder af coronakrisen end forventet. Det vil få de sælgere, der udskød salget, til at komme tilbage i markedet og sætte deres boliger til salg. Dertil forventer vi, at handelsaktiviteten vil finde et lavere gear,« skriver han videre.

Skaber tryghed

Lise Nytoft Bergmann, chefanalytiker og boligøkonom i Nordea Kredit, bemærker, at målt over det seneste år er antallet af huse til salg faldet med 15,3 procent. Det gør det sværere for danskerne at finde drømmeboligen, og i øjeblikket er det ikke købers marked.

Boligøkonom og chefanalytiker i Nordea Kredit Lise Nytoft Bergmann

»det lave udbud skaber konkurrencen mellem ejendomsmæglerne, der kan være fristet til at sætte en høj pris for at få boligen på hylderne.«


»Der er usædvanligt få boliger til salg lige nu, og det presser boligpriserne op. Først og fremmest fordi sælger er mindre tilbøjelig til at give et afslag, hvis der er mange interesserede købere i markedet, men også, fordi det lave udbud skaber konkurrence mellem ejendomsmæglerne, der kan være fristet til at sætte en høj pris for at få boligen på hylderne,« skriver Lise Nytoft Bergmann i en kommentar.

»Det er godt for dansk økonomi, at boligmarkedet har klaret coroankrisen så flot. Når der er tryghed om friværdien, så stiger danskernes forbrugslyst, og når butikkerne, restauranterne og virksomhederne tjener penge, kan flere beholde deres job,« skriver Lise Nytoft Bergmann og påpeger, at boligmarkedet i denne krise på den måde har været med til at afbøde noget af dykket i den danske økonomi.

Dykket i antallet af huse til salg dækker dog over store regionale forskelle. Størst fald har der været i Region Hovedstaden og Region Sjælland, hvor udbuddet af boliger til salg er dykket med henholdsvis 27,4 og 17,7 procent. I Region Midtjylland er udbuddet faldet med 15,1 procent, i Region Syddanmark med 13,3 procent og 4,4 procent i Region Nordjylland.

Tallene fra Boligsiden viser, at det ikke kun er huse, hvor der er gang i boligmarkedet. Udbuddet af ejerlejligheder er i løbet af det seneste år faldet med 18,4 procent. For fritidshusene er det gået endnu stærkere. I dag er der 32,9 procent færre fritidshuse til salg i forhold til for et år siden. Coronakrisen har fået stadig flere danskere til at gå på jagt efter et nyt sommerhus.