Friværdi for millioner dumper nu ned i skødet på boligejere i hovedstaden

Den positive udvikling på boligmarkedet smitter af på husejernes friværdier, og særligt i hovedstadsregionen er de gennemsnitlige friværdier steget markant.

Friværdierne i parcelhuse i Region Hovedstaden steg i gennemsnit med 717.000 kroner fra første kvartal i 2015 til samme tidspunkt i 2020. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tobias Kobborg
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Boligmarkedet har klaret sig overraskende godt gennem coronakrisen. Boligpriserne fortsætter med at stige, og nu er der flere gode nyheder til parcelhusejerne i særligt Region Hovedstaden.

De senere års positive udvikling på boligmarkedet har nemlig smittet af på danskernes friværdier, og boligformuerne i parcelhuse har været stigende siden begyndelsen af 2013. Det viser en ny analyse fra Realkredit Danmark.

I første kvartal af 2020 havde den gennemsnitlige parcelhusejer i Region Hovedstaden således en friværdi på 1,9 millioner kroner. Det er en stigning på 59 procent siden samme tidspunkt i 2015 og næsten dobbelt så højt som gennemsnittet på landsplan.

Parcelhusejerne er i gennemsnit millionærer i deres friværdier i 36 ud af landets 98 kommuner. Heraf er 27 af kommunerne i Region Hovedstaden, mens kun tre er i Jylland.

Sofie Heerup Friis, seniorøkonom, Realkredit Danmark

»Det er stadig i københavnsområdet, vi finder de største friværdier, men ringen omkring København er også blevet udvidet med flere kommuner med relativt høje og voksende friværdier.«


Førstepladsen på friværdipodiet indtages af Frederiksberg Kommune, hvor der er en gennemsnitlig friværdi i parcelhusene på 5,3 millioner kroner.

»Det er dog værd at nævne, at Frederiksberg er en kommune, hvor antallet af parcelhuse er relativt lavt. Derfor kan der over tid være udsving i friværdierne, alt efter hvilke boliger der handles,« understreger Sofie Heerup Friis, seniorøkonom i Realkredit Danmark, i en pressemeddelse.

Gentofte Kommune indtager andenpladsen med en gennemsnitlig friværdi på 4,3 millioner kroner. De resterende pladser i top fem udgøres af Lyngby-Taarbæk, Rudersdal og Hørsholm Kommune. Kun tre af kommunerne i top 20 hører ikke under Region Hovedstaden.

»Det er stadig i københavnsområdet, vi finder de største friværdier, men ringen omkring København er også blevet udvidet med flere kommuner med relativt høje og voksende friværdier,« konstaterer Sofie Heerup Friis.

I Region Hovedstaden er det kun i Bornholm og Halsnæs Kommune, hvor den gennemsnitlige friværdi ikke er stor nok til at være med på millionærlisten.

Krisen lægger en dæmper

Selv om friværdierne er meget store, betyder det ikke, at gælden er lav. Der er nemlig en tydelig sammenhæng mellem størrelsen af friværdierne og størrelsen af gælden: Jo højere friværdi, desto højere gæld målt i kroner og øre.

»Det kan muligvis virke en smule mærkværdigt, at det er i kommunerne med de største friværdier, vi ligeledes ser den største boliggæld. Det hænger sammen med, at det typisk også er i disse områder, hvor boligpriserne er blandt de højeste, og dermed bliver gælden i kroner og øre høj sammenlignet med de øvrige kommuner,« udtaler Sofie Heerup Friis.

Det betyder så også, at de højeste belåningsgrader, altså den samlede boliggæld i boligen i forhold til boligens værdi, ikke findes i de kommuner, hvor gælden er højest i kroner og øre. De laveste gennemsnitlige belåningsgrader findes primært i Region Hovedstaden, og jo tættere på København, jo lavere er den gennemsnitlige belåningsgrad.

»Det hænger sammen med, at det også er her, vi har set de største boligprisstigninger gennem en årrække og dermed en større forøgelse af boligernes værdi,« fastslår Sofie Heerup Friis.

Selv om boligmarkedet indtil videre har klaret sig godt gennem coronakrisen, forventer seniorøkonomen stadig, at det store slag i økonomien vil have en effekt.

»Krisen dæmper det fremtidige potentiale for prisstigninger for boligmarkedet. Derfor venter vi omtrent uændrede til svagt stigende friværdier over det kommende års tid,« lyder det.