Boligboom under coronakrisen: Flest hushandler i 15 år

Boligmarkedet har overrasket alle under coronakrisen, og nu viser nye tal fra Danmarks Statistik, at danskerne særligt købte enfamiliehuse og sommerhuse, mens salget af ejerlejligheder faldt.

Månedsgennemsnittet for handler med enfamiliehuse var i de første seks måneder af 2020 på det højeste niveau i 15 år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Boligmarkedet rystede hurtigt coronanedlukningen af sig og har ikke set sig tilbage siden. Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at det månedlige gennemsnit af antal handler med enfamiliehuse for de første seks måneder af 2020 er på 4.568. Det er det højeste gennemsnit, siden antallet af handler toppede i 2005.

Handelsaktiviteten for enfamiliehuse er dermed højere end gennemsnittet for hele 2019, mens der for ejerlejligheder er tale om et fald på 1,1 procent. Efter fire måneder i træk, hvor årsstigningen i ejerlejlighedspriserne er steget mere end årsstigningen i huspriserne, er dette billede vendt i juni.

Boligmarkedet udviklede sig således stik mod alle forventninger i coronatiden.

Det skyldes ifølge afdelingsdirektør i Jyske Realkredit Mikkel Høegh flere forhold – blandt andet at danskerne har fået mere lyst på have og frisk luft.

»De lave renter, samt det faktum, at det ikke er boligejerne, der er blevet hårdest ramt af ledighed, er nogle af de største grunde til, at enfamiliehusene steg mere i pris under hele coronaperioden, mens lejlighedspriserne er faldet,« siger Mikkel Høegh.

På landsplan var den årlige prisstigning på enfamiliehuse i juni på 2,4 procent, mens priserne på ejerlejligheder steg 0,7 procent, når prisudviklingen måles i forhold til samme måned året før. Måles der på prisudviklingen under coronakrisen fra februar til juni, er prisen på enfamiliehuse steget 0,8 procent, mens ejerlejligheder er faldet 0,5 procent i samme periode.

Går mørkere tid i møde

Selv om det almene boligmarked har haft kronede dage, er det dog sommerhusmarkedet, som har klaret sig bedst under coronakrisen. Sommerhusene har i hele første halvår af 2020 haft en højere handelsaktivitet end det historiske gennemsnit fra 2016 til 2019. Alene i juni blev der således handlet 10,7 procent flere sommerhuse sammenlignet med maj.

»Sommerhusene er den gode historie i denne tid. Markedet var begyndt at komme ud af vinterdvalen, men coronapandemien fik sommerhusene til at gå fra den koldeste del af boligmarkedet til den absolut hotteste,« siger Mikkel Høegh.

Han forventer dog, at boligmarkedet vil bremse op i efteråret, ligesom det plejer at gøre.

»Godt nok er renterne lave og beskæftigelsen stigende, men der er stadigvæk en vis usikkerhed omkring den økonomiske udvikling. Det vil derfor ikke være en katastrofe, der skal trække overskrifter, hvis boligmarkedet går ned i gear med løvfaldet,« siger Mikkel Høegh.

Også regeringen forudser, at boligmarkedet går en mørkere tid i møde, erfarer Berlingske. Samtidig opstår der muligvis på ny usikkerhed i forhold til, hvordan boliger skal beskattes i fremtiden, skriver Finans.dk. Og dette kan ifølge Mikkel Høegh få store konsekvenser.

»Usikkerhed omkring boligskatten er gift for boligmarkedet, også selv om markedet går ind i efteråret i vanvittig god form,« siger han og tilføjer:

»Når man køber en bolig, er det med det lange lys på. Folk vil gerne vide, hvad det koster at bo i en bolig. Når der er usikkerhed om skatter, bliver folk tilbageholdende og derfor kan usikkerhed om den slags medføre, at markedet bremser op.«