Ekspert foreslår at ændre skatteregler: »Det er praktisk umuligt at få fradrag for udgifter til hjemmekontoret«

Hjemmearbejde ser ud til at være kommet for at blive. Derfor skal mange danskere nu have indrettet et hjemmekontor, som det dog er nærmest umuligt at få fradrag for ifølge skatteekspert.

Det er »praktisk umuligt« at få fradrag for sit hjemmekontor for langt de fleste danske lønmodtagere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Malene Anthony Nielsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Antallet af hjemmekontorer er eksploderet under coronakrisen, hvor tusindvis af danskere har arbejdet hjemmefra. Og meget tyder på, at en væsentlig del af arbejdstimerne for mange også i fremtiden skal udføres fra privaten. Det rejser spørgsmålet om, hvad skattereglerne er, når man har en fast arbejdsplads i hjemmet. Kan man trække sit hjemmekontor fra i skat?

Det korte svar er nej. Det siger chefkonsulent og skatteekspert i revisionsvirksomheden BDO Henning Boye Hansen. Han fortæller, at der er mange svært opnåelige krav, der skal opfyldes, før man kan få fradrag for et arbejdsværelse eller kontor i sin bolig.

»Det er i praksis umuligt for lønmodtagere at få fradrag. Langt de fleste sidder i et rum, som man også bruger til andre formål end arbejde. Et helt grundlæggende krav til, at man kan få fradrag for hjemmekontoret, er, at det er et specielt indrettet rum, der er nødvendigt for at udføre arbejdet, og som ikke bruges til andet,« siger Henning Boye Hansen, der dog fortæller, at en vis gruppe har nemmere ved at få fradrag:

»Dem, der kan gøre sig forhåbninger om det, er selvstændige, som driver virksomheden hjemmefra. De vil kunne få fradrag for en del af deres udgifter.«

Udstyr kan ikke trækkes fra

Hvis man arbejder hjemme mere end en dag ugentligt, stiller arbejdsmiljøloven krav til hjemmekontorets indretning. Det indebærer blandt andet en skærm, et hæve-sænke-bord og en ergonomisk stol. Men selv hvis man skal ud og erhverve sig disse ting for egen regning, kan man ikke trække det fra i skat, vurderer Henning Boye Hansen.

»Selv om man køber et hæve-sænke-bord til sit hjemmekontor, er problemstillingen den samme. Hvis man også bruger det i andre sammenhænge, så er hjemmekontoret en del af den almindelige bolig. Selv om man har glæde af det rent arbejdsmæssigt, er det ikke noget, man kan trække fra efter de nuværende skatteregler,« siger skatteeksperten.

Henning Boye Hansen, chefkonsulent og skatteekspert i revisionsvirksomheden BDO, mener, det ville være praktisk, hvis arbejdsgiverne fik mulighed for at give sine ansatte en skattefri godtgørelse til indretningen af hjemmekontoret. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Heller ikke, hvis man får stillet udstyr til hjemmekontoret til rådighed af arbejdsgiveren, ændrer det noget ved den skattemæssige situation.

»Der er ikke nogen skattemæssig forskel på, om man låner en arbejdscomputer med hjem, eller om arbejdsgiveren stiller et hæve-sænke-bord til rådighed. Det er en praktisk foranstaltning,« siger Henning Boye Hansen.

Mulighed for skattefri godtgørelse

Forsikringsselskabet Codan er gået forrest med en plan om at sende et stort flertal af sine ansatte hjem permanent i minimum to dage om ugen. For at leve op til arbejdsmiljølovens krav til hjemmearbejdspladsen giver Codan derfor en »hjemmekontorpakke« til de medarbejdere, der takker ja til ordningen. Det indebærer blandt andet et tilskud til indretningen.

Men ifølge Henning Boye Hansen kan Codan ikke give et sådant tilskud, uden at medarbejderen skal betale skat af det.

»Hvis man giver en godtgørelse til medarbejderne for at lægge deres egen bolig til rådighed, kan man kun gøre det som et skattepligtigt løntillæg. Der er ikke nogen mulighed for, at arbejdsgiveren kan give en skattefri godtgørelse til medarbejderne for at indrette hjemmekontoret,« siger han.

Henning Boye Hansen tror ligesom mange på, at mere hjemmearbejde bliver fremtiden for mange danskere. Derfor foreslår han at ændre på de nuværende skatteregler, så det bliver nemmere for arbejdsgivere at kompensere medarbejderne for eventuelle merudgifter ved flere timer på hjemmekontoret.

»Jeg kan godt forestille mig, at man vil ændre reglerne og give arbejdsgiverne mulighed for at give deres medarbejdere en skattefri godtgørelse for ekstra udgifter ved hjemmekontoret, ligesom man kan få kørepenge og rejsediæter,« siger skatteeksperten og tilføjer:

»Det er også en bedre løsning rent praktisk, i stedet for at vi alle sammen skal til at lave et fradrag på årsopgørelsen. Jeg tror mere på, at man fremadrettet ændrer reglerne, så arbejdsgiverne får mulighed for at give en skattefri godtgørelse.«