Boligejere flokkes om historisk billig lånemulighed: Tegner sig for otte ud af ti nye lån

Rekordlave renter har sat gang i en lavine af låneomlægninger blandt de danske boligejere. I årets andet kvartal blev der givet nye realkreditlån for 123,5 mia. kroner. Det er det højeste niveau i fire år, viser Finans Danmarks udlånsstatistik.

De danske boligejere har været ekstremt aktive i årets andet kvartal, hvor der blev omlagt lån for et meget stort milliardbeløb. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Det har været et usædvanligt travlt forår i dansk realkredit, som har omlagt boliglån for milliarder for konverteringslystne boligejere.

Rentefald på rentefald har nemlig gjort det historisk attraktivt at binde renten fast i 30 år. Og det afspejler sig tydeligt i udlånsstatistikken for årets andet kvartal, som brancheorganisationen Finans Danmark netop har offentliggjort.

Sammenlagt blev der udstedt nye lån for 123,5 mia. kroner til boligejerne – og ud af dem er lån for næsten 100 mia. kroner med fast rente. Det svarer til omkring otte ud af ti nye lån.

Alene i juni fyldte de fastforrentede lån 85 pct. af lånetilbuddene i Totalkredit, som er ejet af Nykredit-koncernen, oplyser chefanalytiker Jeppe Juul Borre.

»Den primære årsag til den spirende popularitet af fast rente hos boligejerne skal findes i rentefaldet i 2019. Her har vi først været vidne til, at boligejerne kastede sig over 1,5-procentlånet, og siden er renten faldet yderligere, så det nu er 1,0-procentlånet, som er boligejernes favoritlån,« skriver han i en kommentar til de nye tal.

Det højeste bruttoudlån i fire år

Ifølge Peter Jayaswal, direktør for Realkredit og Ejendomsfinansiering i Finans Danmark, skal vi tilbage til første kvartal 2015, da det fastforrentede 2,0-procentlån kom på banen, for at se et højere bruttoudlån end det i andet kvartal 2019. Dengang blev der givet nye lån for 141,8 mia. kroner.

Peter Jayaswal, direktør, Finans Danmark

»Vi oplever en stor interesse for at lægge lån om her midt i ferieperioden, derfor er det en god idé at være ude i god tid inden næste opsigelsesfrist 31. juli«


»Rigtig mange boligejere har benyttet sig af den særlige danske mulighed for at konvertere realkreditlån, nu hvor renten er historisk lav. Danskernes interesse for omlægning af realkreditlån er den højeste i fire år,« skriver Peter Jayaswal i en pressemeddelelse.

Og selvom kursfald på omkring to procentpoint de seneste uger har gjort 1,0-procentlånet en spids mindre attraktivt, ser konverteringsfeberen ud til at fortsætte i årets tredje kvartal.

»Vi oplever en stor interesse for at lægge lån om her midt i ferieperioden, derfor er det en god idé at være ude i god tid inden næste opsigelsesfrist 31. juli,« oplyser Peter Jayaswal, som anbefaler, at man kontakter sin bank eller sit realkreditinstitut, hvis man ønsker at få regnet på, om det kan betale sig at lægge lån om.

Beskeden prisforskel på fast og variabel rente

Han forklarer, at det giver tryghed for familiens budget at binde renten fast og få vished for rentebetalingerne de næste 30 år. Samtidig er rentespændet mellem den korte og lange rente historisk lille, hvilket betyder, at merprisen for vælge et fastforrentet lån frem for et lån med en variabel rente er meget lav.

Ifølge Finans Danmarks beregninger koster det aktuelt kun omkring 150-300 kroner mere efter skat om måneden for et lån på en million kroner med afdrag at binde renten fast i 30 år.

»Kommer der derimod yderligere rentefald, får boligejere med variabelt forrentede lån umiddelbart glæde af lavere renter, mens renten ikke ændrer sig for fastforrentede lån. Medmindre man har mod på en ny konvertering,« påpeger Peter Jayaswal.

Pisk og gulerod

Muligheden for at få et fastforrentet lån til en historisk lav rente er dog ikke den eneste forklaring på, at efterspørgslen på fast rente generelt er meget høj, understreger Jeppe Juul Borre.

»Bidragssatsen er steget mest på lån med variabel rente og hyppig refinansiering som f.eks. F1. Derudover er der gennem den senere årrække kommet flere myndighedstiltag, som begrænser udbredelsen af lån med variabel rente samt lån med afdragsfrihed,« påpeger han.

Det seneste tiltag er »God Skik i Boligkredit«, som blev indført i januar 2018, og stadig indfrier sit potentiale.

»Her oplever de mest gældssatte boligejere begrænsede muligheder for at vælge lån med variabel rente eller afdragsfrihed,« skriver Jeppe Juul Borre.

Og de mange tiltag har efter tallene at dømme virket efter hensigten. Ser man på det samlede udlån, tegner fastforrentede lån sig nu for 43,7 pct. af alle lån mod 42,2 pct. i begyndelsen af året. Andelen af fastforrentede lån bundede under 31 pct. i 2012.