»Næsten ubegribelig« renterekord: Lån én million for 450 kr. om måneden

2019 har budt på flere rekorder på boliglån. Stimen fortsætter tirsdag, hvor lån med korteste rentebinding rammer de laveste renter nogensinde.

Fra næste uge vil tusindvis af boligejere få den laveste rente og den laveste ydelse, der nogensinde er blevet fastsat i forbindelse med en rentefastsættelse eller refinansiering. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kasper Palsnov/Ritzau Scanpix

Tusindvis af boligejere får sig en glædelig overraskelse.

Renten på de lån, som har den korteste rentebinding på markedet, er netop blevet fastsat for andet halvår 2019, og resultatet slår alle tidligere rekorder.

Hos Nykredit/Totalkredit hedder lånene F-kort, mens de kaldes Kort Rente i Nordea Kredit. Renten på disse variabelt forrentede lån fastsættes som CITA6-renten plus et tillæg og er normalt de lån, som har de laveste renter og dermed laveste ydelser.

Denne gang er renterne imidlertid lavere end nogensinde.

»På nye F-kort-lån lyder renten fra på mandag på rekordlave minus 0,43 procent, så rekordernes tid er endnu ikke forbi,« siger Jeppe Borre, chefanalytiker i Totalkredit.

Omkring 40.000 boligejere har et F-kort-lån i Nykredit/Totalkredit, mens cirka 26.000 boligejere har et Kort Rente-lån i Nordea Kredit. Lånene er fordelt på forskellige obligationer. Hvilken obligation, boligejerne har, afhænger af, hvornår lånet er optaget.

»Næsten ubegribeligt«

I Nordea Kredit har det ene Kort Rente-lån i dag fået fastsat en rente på minus 0,25 pct. og det andet en rente på minus 0,37 pct. Den hidtidige renterekord på et Kort Rente-lån stammer fra andet halvår af 2016, hvor renten i Nordea Kredit blev fastsat til minus 0,32 pct., mens rekorden for rentetilpasningslån stammer fra Nykredits flekslåns-auktion i maj, hvor F3-renten endte på minus 0,28 pct.

»Det ene af vores Kort Rente-lån har i dag fået fastsat en rente for 2. halvår af 2019 på minus 0,37 pct. Det stikker alle tidligere renterekorder på både Kort Rente lån og rentetilpasningslån. Fra på mandag 1. juli vil tusindvis af boligejere i Nordea Kredit derfor få den laveste rente og den laveste ydelse, der nogensinde er blevet fastsat i forbindelse med en rentefastsættelse eller refinansiering,« skriver Lise Nytoft Bergmann, der er chefanalytiker i Nordea Kredit, i en kommentar.

Boligejere med Kort Rente-lån, der har fået fastsat en ny rente på deres lån på minus 0,37 pct., betaler i dag en rente på 0,11 pct. Rentefaldet betyder, at den månedlige ydelse efter skat på et lån på en mio. kr., falder fra 3.360 kroner i dag til 3.180 kroner fra den 1. juli, hvis lånet er med afdrag. Er lånet uden afdrag, falder ydelsen fra 710 kroner til 450 kroner.

»Det er næsten ubegribeligt, at man kan låne en mio. kroner uden afdrag for en månedlig ydelse efter skat på bare 450 kroner. Det er et lavere beløb i »husleje«, end det en almindelig lejer betaler for en beskeden et- eller toværelses lejlighed – også selv om der er tale om en liebhavervilla i millionklassen,« lyder det fra Lise Nytoft Bergmann.

Europæisk renteforhøjelse udskudt

Hovedårsagen til den rekordlave rente er, at Den Europæiske Centralbank (ECB) har ført en ekstremt lempelig pengepolitik. Her har man fortsat den første renteforhøjelse siden 2011 til gode, som på det seneste er skudt endnu længere ud i horisonten.

I forrige uge løftede ECB-chef Mario Draghi sløret for, at ECB vurderer mulighederne for at lempe pengepolitikken yderligere for at sætte skub i den skrantende europæiske økonomi. Meldingen gav på et splitsekund rentedyk i markederne – også på boligejernes lån med kortest rentebinding.

»Vi ser på nuværende tidspunkt ingen umiddelbar fare for, at negativ rente på F-kort-lån bliver et overstået kapitel i år. Første renteforhøjelse fra ECB er som minimum skudt til et godt stykke ind i 2020, som fortsat vil holde renten i kort snor,« siger Jeppe Borre.

Lånene F-kort og Kort Rente får ny rente hvert halve år. Boligejere, der overvejer disse lån, bør derfor overveje, om deres økonomi er robust nok, hvis renten pludseligt skulle stige.