Kurshug til populært 1,0-procentlån spænder ben for konverteringsfesten: »Et hak i tuden«

Det historisk billige 30-årige 1,0-procentslån har tabt lidt af sin glans med et kursdyk på to procentpoint. Det sker kun godt to uger før opsigelsesfristen og får realkreditgigant til at nedjustere sine forventninger til »den største konverteringsbølge nogensinde«.

(ARKIV) Huse i Storkøbenhavn. Masser af boliger er i dårlig energimæssig stand. Ifølge Dansk Byggeri er der for stor fokus på vindmøller og solcelleanlæg og for lidt på energibesparelser. Det skriver Ritzau, søndag den 3. marts 2019.. (Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen

De seneste ugers kursfald har sandsynligvis givet svedige håndflader hos en del boligejere, som overvejer at springe med på det, der ifølge realkreditten tegner til at blive den hidtil største konverteringsbølge.

»Kurserne har fået et hak i tuden,« påpeger chefanalytiker Jeppe Juul Borre fra Totalkredit, der er ejet af Nykredit-koncernen.

I runde tal er kursen på det 30-årige 1,0-procentslån med afdrag faldet fra 99 til 97. Og det er dårligt nyt for konverteringslystne boligejere, da man ved en kurs på 97 kun modtager 97 kroner for hver 100 kroner, man låner – i stedet for 99 kroner for blot et par uger siden.

»Jeg har tidligere sagt, at en mærkbar rentestigning og følgende kursdyk vil fungere som en effektiv bølgebryder, og det holder jeg fast i. Men vi er slet ikke der endnu. Renten skal højere op, før konverteringsbølgen for alvor bremser op,« skriver Jeppe Juul Borre i en kommentar.

Han henviser til, at indfrielserne af fastforrentede lån nu er oppe på 87,9 mia. kr. Og at de alene i sidste uge steg 26 mia. kr. Dermed har rigtig mange boligejere allerede meldt sig på banen, selv om der endnu er omkring to en halv uge til næste opsigelsesfrist ved udgangen af måneden.

»Der er fire opsigelsesfrister om året, og til fristen i april blev der indfriet lån for omkring 100 mia. kr., hvilket var den største konverteringsbølge siden 2015. I april var det 1,5-procentslånet, som der i høj grad blev konverteret til, men siden er renterne faldet yderligere. Nu er det 1,0-procentslånet, som står øverst på hitlisten hos boligejerne, hvor vi til fristen ved udgangen af juli forventer en konverteringsbølge med næsten dobbelt styrke sammenlignet med april,« påpeger Jeppe Juul Borre.

Nedjusterer forventninger til konverteringsomfang

Trods den store interesse for 1,0-procentslånet forventer realkreditgiganten, at kursfaldet vil mindske appetitten på at omlægge lån, så det samlede omfang bliver mindre end de knap 200 mia. kr., der tidligere er meldt ud.

»Om end det er til en lavere kurs i dag, så taler vi fortsat om 1,0-procentslån som det toneangivende med ganske fornuftige konverteringsmuligheder for mange boligejere. Og selv om vi nedjusterer vores forventning til det samlede konverteringsomfang en anelse til 175-185 mia. kr., så er vi fortsat på vej mod den største konverteringsbølge nogensinde,« skriver chefanalytikeren.

Muligheden for at nedkonvertere til en fast rente på bare én procent har åbnet for, at også mange med 2,0-procentslån er blevet inviteret med til konverteringsfesten.

»Der er i dag i omegnen af 350.000 boligejere med 2,0-procentslån, mens der er omkring 150.000 boligejere med 2,5-procentslån eller endnu højere i rente. En nedkonvertering fra to procent til en procent med afdrag med dagens kurs vil resultere i et ydelsesfald på 130 kroner om måneden pr. mio. Samtidig stiger afdraget 530 kroner. Omkostningerne er tjent hjem på godt to år, og skal kurstabet også tjenes hjem, går der yderligere godt fire år,« oplyser Jeppe Juul Borre.

Forklaringen på de seneste ugers kurshug skal først og fremmest findes i en stribe stærke nøgletal fra begge sider af Atlanten og deraf aftagende forventninger til nye lempelser fra den europæiske og amerikanske centralbank.

»Den danske og tyske tiårige statsrente er siden bunden i begyndelsen af juli steget mere end ti basispunkter, mens den amerikanske pendant er steget knap 20 basispunkter. Mens renterne generelt er tikket op, så handles danske realkreditobligationer isoleret set også til lidt ringere kurser end i begyndelsen af juli,« forklarer chefanalytikeren.