Musik på flaske

Ugens bedste køb er et lille mesterværk til prisen.

Bila-Haut, Chapoutier Fold sammen
Læs mere

Ugens bedste køb kommer fra det franske hus Chapoutier. I gamle dage aftappede de støj på flaske - kanonslag med masser af vildskab og urkraft. I dag er man gået over til at lave ”musik”, hvor vinene er i langt bedre balance.

Ordene kommer faktisk fra Chapoutier selv, og det er ikke helt ved siden af. For hver gang jeg smager deres vine, kan jeg bedre og bedre lide dem. De er stadig rige og potente, men samtidig også mere elegante end tidligere. Herudover er man gået over til biodynamisk dyrkning, hvilket ifølge huset har været med til at give et mere unikt udtryk.

Chapotier er først og fremmest kendt fra Rhône-dalen, men man har også fingrene dybt begravet i eksempelvis Australien, Portugal og Roussillon, hvorfra ugens testvinder kommer. Vinmarkerne er stadig relativt billige i Roussillon, og vinpriserne er dermed ikke skruet voldsomt op. Det har formentligt været med til at holde Chapoutiers Bila-Haut nede i et fornuftigt niveau, hvor de fleste kan være med.

Førhen var Roussillon berygtet for deres kønsløse og udvandede frikadelleskubbere uden karakter, men den tid er efterhånden ved at være forbi. Bila-Haut smager langt hen ad vejen som en super-côtes du rhône, hvilket der er en god forklaring på. Druerne er nemlig primært syrah og grenache, som også anvendes i Rhône-dalen. Et lille mesterværk til prisen!