Forårsmad: Falafel og marokkansk gulerodssalat

Gå din shawarmabar i bedene og lav falafler, der langt overgår deres.

BMINTERN - ccc Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Falafel er en stor spise. Det fik jeg for nogle år siden bekræftet under en frokost hos min veninde. Der var generelt meget dejlig mad på bordet. Men fadet med nystegte falafler tog førsteprisen for mig. Muligvis fordi de på en måde var en overraskelse, jeg får ikke så tit serveret falafel privat, og de her fik alle restaurantfalafler til at blegne. Det var min venindes kæreste, der havde lavet de famøse. Alle om bordet var begejstrede og spurgte »hvordan og hvor meget?«

Han var generøs med at give opskrift og fremgangsmåde fra sig. Men jeg er ikke god til at holde mig papir-og-blyants-nøgtern, når jeg har god mad på tallerkenen. Jeg har nok tænkt at det kunne jeg sagtens huske. Det kunne jeg måske også, hvis jeg var gået direkte i falafel træningslejr dagene efter. Men nu havde vi jo lige fået falafel, så det kunne godt vente lidt.

Kærester bliver ikke altid ved med at være kærester, og madhjernen har så mange retter og sager, den kan og vil. Så da jeg endelig besluttede mig for at lave falafel, var falafelmesteren for længst ude af min venindes liv og ikke lige tilgængelig for konsultation.

Men lyst og appetit driver jo det meste, og jeg synes faktisk, at jeg efterhånden har fundet frem til at lave falafler, der kan måle sig med falafelmesterens.

Falafel
25-30 stk.

300 g tørrede kikærter, udblødt 8-12 timer (se tip)
4-5 store fed hvidløg
1 lille løg
1 stort bundt bladpersille
1 stort bundt frisk koriander (blade og stilke af 3 potter)
1½ spsk. hel spidskommen
1 spsk. hele korianderfrø
¾ tsk. bagepulver
lidt mel (hvedemel eller kikærtemel)
lidt tørret chili
friskkværnet peber
1 tsk. havsalt
3/4-1 l solsikkeolie til at stege i

Hæld de udblødte kikærter i en sigte og lad dem dryppe godt af. Pil og hak hvidløg og løg groft. Skyl og tør persille og frisk koriander. Hak dem groft. Rist spidskommen og korianderfrø let på en tør pande. Lad krydderierne køle lidt af og mal/knus dem fint. Bland bagepulver og 1 spsk. mel i en lille skål.

Kom løg, hvidløg, persille og koriander i foodprocessoren og kør det til en jævn grødagtig masse. Kom kikærterne i og lad dem køre, til de er meget fint kværnet og det hele danner en lidt tør/fast fars.

Tilsæt de ristede krydderier, mel+bagepulver, chili samt peber og salt. Kør igen, til alt er meget grundigt blandet, og falafelfarsen er sammenhængende og ret fast. Min foodprocessor kan dog ikke endevende og blande massen helt uden hjælp, så jeg stopper maskinen ind imellem og vender det hele godt med en dejskraber og så kører videre igen.

Facebook: Mere mad, vin og livsstil

Hvis din fars virker lidt for våd til konsistensbeskrivelsen, kan du tilsætte lidt mere mel og blande grundigt igen. Stil farsen i køleskabet og lad den sætte sig i godt 30 minutter.

Tag farsen frem og form den til små faste kugler (som meget store valnødder) med hænderne – eller med en falafel-scooper, hvis du har sådan en. Tryk forsigtigt kuglerne lidt flade. Læg de formede falafler på et fad, dæk dem med plastfilm og stil dem koldt i ca. 30 minutter.

Hæld olien i en tykbundet, ikke alt for dyb, gryde og varm den op. Når den syder øjeblikkeligt om en tændstik (ikke svovl-enden) eller et lille stykke brød, er den klar (se tip). Skru lidt ned, så den ikke bliver for varm. Læg 5-7 falafler i ad gangen og lad dem stege i 4-6 minutter, til de er fint brune og sprøde. Vend dem forsigtigt i olien en gang eller to under stegningen. Tag dem op med en hulske og lad dem mellemlande på køkkenrulle.

Server falaflerne lune/varme – evt. i pitabrød. Og med dip af yoghurt naturel rørt/pisket med lidt tahina og salt, samt en par salater. F.eks. en af spinatblade, bladpersille, fintsnittet rødkål, lidt finhakket skalotteløg, olivenolie, citronsaft og salt. Og så den marokkanske salat af appelsin og gulerod.

TIP
Det er vigtigt for et godt resultat, at kikærterne er blødt rigtigt ud, før du tilbereder dem. Det gælder stort set for al madlavning med tørrede bælgfrugter: Hæld dem i en skål med rigeligt koldt vand og lad dem bløde ud i 8-12 timer. Stil skålen køligt, i varme perioder er køleskabet bedst.

Du er altså nødt til at være ude i lidt god tid, når du laver mad med tørrede bælgfrugter. Til gengæld kan du roligt udbløde en større portion, end du umiddelbart skal bruge, for udblødte tørrede bælgfrugter kan dybfryses og forholdsvis hurtigt optøs (hvis de skal hakkes til fars), eller kommes direkte i en gryde til kogning. Kogetid/tilberedningstid forkortes, når de udblødte bælgfrugter har været frosne.

TIP
Hvis det ikke syder øjeblikkeligt omkring tændstikken, er olien endnu ikke varm nok, og du må prøve med en tændstik kort efter igen og måske én gang til. Men husk at bruge en ny tændstik hver gang. For olien syder af den smule vand er er i tændstiktræet, og det koger hurtigt væk i den hede olie. Derfor kan tændstikken ikke genbruges som tester. Det samme gælder for et lille stykke brød – det er fugten, der får olien til at syde, og når den er fordampet, syder det ikke længere, men bliver bare brunt i den hede olie.

Marokkansk gulerodssalat

4 personer

4-5 gulerødder
3 økoappelsiner
evt. 1 lille rødløg
1-2 spsk. orangeblomstvand (se tip)
1-2 spsk. rørsukker
saften af ½ økocitron
havsalt
lidt stødt kanel (frisk og velduftende)
frisk koriander eller persille

Skræl og skyl gulerødderne. Skær dem i lange tynde strimler med en kartoffelskræller eller en ostehøvl. Kom strimlerne i en skål. Skræl appelsinerne med en kniv, skær helt ind til appelsinkødet. Skær »fileter« af appelsinerne. Skær hen over skålen med gulerødder, så al saft bliver opsamlet, mens du skærer. Pil og snit rødløget meget fint. Kom strimlerne i skålen. Vend salaten med orangeblomstvand, sukker, citronsaft og salt. Lad den trække koldt i 20-30 minutter. Drys kanel, friskhakket koriander eller persille over, når salaten serveres.

TIP
Orangeblomstvand smager og dufter fuldstændig vidunderligt. Ikke kunstigt, ikke aggressivt, men som at gå rundt i en appelsinlund i blomstringstiden. Orangeblomstvand er lavet med æterisk olie fra appelsin- eller pomeransblomster og bruges både i det søde og det salte køkken i flere nordafrikanske og arabiske køkkener. Orangeblomstvand fås i arabiske og tyrkiske købmandsbutikker.