Ugens vintest: Tre fine bud på en »billig« bourgogne

Sjælden trio af gode køb på rød bourgogne, som ellers er blevet uforskammet dyr.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jeg har skrevet det nærmest en milliard gange før: Trods det faktum at bourgogne – ikke mindst den røde – er steget omkring to og en halv gange i pris over en relativt kort årrække, synes distriktet at være mere populært end nogensinde.

At forsøge at finde en bourgogne, som er »god til prisen«, er således næsten i sig selv blevet en selvmodsigelse. Ikke desto mindre rummer denne uges test hele tre forskellige gode bud på gode køb i rød bourgogne.

For at starte med den billigste, så er huset Antonin Rodets Hautes-Côtes de Beaune måske ikke ligefrem stor bourgogne, men bare det at finde en rød Bourgogne til under 100 kr., som kan drikkes med velbehag, er faktisk ikke så lidt af en præstation.

Marc Soyards bourgogne fra Domaine de la Cras umiddelbart udenfor Dijon er et andet eksempel på, at man skal søge udenfor de vante græsgange (læs udenfor Côte d’Or), hvis man vil have noget for pengene i Bourgogne. Og i øvrigt endnu et vidnesbyrd om, at 2017-årgangen, som er på vej ud på hylderne nu, er så sexet og umiddelbar, at der ikke er andet at gøre end at springe på den med det samme.

Endelig har vi så Gevrey-Chambertin fra Domaine de la Vougeraie. Her er vi oppe i en pris på 350 kr. (v 12 fl.), men det er faktisk meget fornuftigt for en kommunevin (på fransk village) fra en god producent. Den normale hyldepris (uden diverse tilbud) for en villagevin fra en af de bedre kommuner fra en velanskrevet producent er desværre nærmere 500 kr. i dag.

60-100 kr

.

Hautes-Côtes de Beaune, Chateau de Mercey/Antonin Rodet

Bourgogne, Frankrig 2017

★★★☆☆☆

Lys i glasset. Ganske fin lille pinotnæse med kirsebær, kirsebærsten, en smule lakrids og røg. Frisk let syrlig mund. Flot bourgogne til prisen, tre og en halv stjerne.

Bilka
89 kr.

 

*Lirac, Olivier & Lafont*

Rhône, Frankrig 2016

★★★☆☆☆

Meget mørk, kraftig og tæt sag. Smålukket med varm brombærfrugt i baggrunden. Tanninerne dækker tænderne i hele mundhulen. Spis brød til !

Meny
90 kr. v 2 fl.

 

Riesling trocken, Hinterbiehler

Pfalz, Tyskland 2017

★★★☆☆☆

Ret klassisk riesling med let mineralsk næse inklusive citrus og gul stenfrugt. Frisk syre, men også cremet mundfølelse. Absolut pæn til prisen. Tre og en halv stjerne.   

Brdr. D’s Vinhandel
80 kr. v. 6 fl.

 

*Il Bacialé, Braida*

Piemonte, Italien 2016

★★★☆☆☆

Heavy duty barbera på 15%. Næsten sort i glasset med meget mørk frugt med næsten oversøisk modenhed. Her er blåbær, kokos, men også let mineralitet. Drøj og tung i munden, men ikke uden barberas friske syre.  

Philipson Wine
100 kr. v 12 kr.

 

101 – 200 kr.

 


Aligoté, Didier Montchovet

Bourgogne, Frankrig 2017

★★★★☆☆

Tydeligvis lavt svovlet hvidvin med pakket med ren blød saft uden på nogen måde at være sær eller funky. Enkel i frugten og frisk i syren som vanligt for aligoté.

Grapeshop
171,10 kr. v 6 fl.

 

Pouilly-Fuissé »Le Clos«, Albert Bichot

Bourgogne, Frankrig 2015

★★★★☆☆

Smørfed chardonnay med konfiterede gule stenfrugter og tykke gule majs. God koncentration og tyngde, men jeg kunne godt bruge lidt mere syre. Kravler lige op på fire stjerner.

Carl Vin og Wine
189 kr.

 

Margaux, Confidence de Priuré-Lichine

Bordeaux, Frankrig 2015

★★★★☆☆

Ganske åben bordeaux med 2015-årgangens karakteristiske mørke let sveskede frugt, som dog her får følgeskab af let grøntsagsagtige noter af bl.a. peberfrugt. En del jord i eftersmagen.

Køge Vinhandel
197 kr.

 

Coteaux de Dijon, Domaine de la Cras/ Marc Soyard

Bourgogne, Frankrig 2017

★★★★★☆

Ung mørk sag, som til fulde besidder 17-årgangens sexede frugt. Der er kirsebær, rødgrød, vanilje, lakrids, chokolade og et strejf af sveske i næsen. Sødmefuld og saftig, men også frisk mund. Et af Bourgognes bedste køb.

Domaine Brandis
179 kr.

200 kr. -

 


*Three Sticks Pinot Noir, PFV Estate*

Sonoma Coast, Californien 2016

★★★★☆☆

Ganske fin pinot tone med b.la. fløjl og let tørret frugt. Munden byder på sødme og tyngde og en smule likør (14,5%).  

HJ Hansen/ Vinspecialisten
325 kr. v 6 fl.

 

*Medana 1. classe, Klinec*

Goriska Brda, Slovenien 2011

★★★★☆☆

Mørk vin med mørke toner. Åben lidt sjov næse med bl.a. blomstervand. God frisk saftighed i munden.  

Terroiristen
295 kr.

 

Gevrey-Chambertin, Domaine de la Vougeraie

Bourgogne, Frankrig 2016

★★★★★☆

Forekommer først lidt lukket og reduktiv, men åbner sig (især på andendagen) med perfekt pinotnæse inklusive fløjl, kirsebær, blåbær og kafferistet træ. Blød, rund og saftig mund med en smule sødme. Drikker dejligt nu! Glimrende køb!

Philipson Wine
350 kr. 12 fl.

 

Giusto di Notri, Tua Rita

Toscana, Italien 2015

★★★★★☆

Cabernet domineret supertoscaner fra Sovereto ude ved Middelhavskysten, tydeligvis lavet efter bordeaux-forbillede: Mørk, tæt og moden cabernetfrugt med en del træ. Særdeles kraftfuld og koncentreret, rund og saftig med masser af velafrundet tannin.

Theis Vine
450 kr. v 6 fl.