Borgmester ønsker strammere altanregler: »For os handler det først og fremmest om lighed«

Det skal være sværere at få altan, mener teknik- og miljøborgmester i København, Ninna Hedeager Olsen (EL), som er del af et flertal, der ønsker at revidere reglerne.

Teknik- og Miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (EL) er del af et politisk flertal, som ønsker at stramme reglerne for altaner i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Inden længe kan det blive sværere at få lov til at sætte en altan op i København.

Som man kunne læse i Berlingske onsdag, mener flere partier i Teknik- og Miljøudvalget, at altanerne er begyndt at fylde for meget i gadebilledet, og derfor skal reglerne nu revideres.

Teknik- og Miljøborgmester i København, Ninna Hedeager Olsen (EL), er blandt dem, der gerne ser færre og mindre altaner i hovedstaden.

»I sidste valgperiode var der et flertal, som besluttede, at kommunen har skullet sige ja til alle de her store altaner, så forvaltningen har fået det signal fra politikerne, at de skulle tillade mange og større altaner. Jeg synes, de retningslinjer politikerne har givet forvaltningen, lægger op til for mange tilladelser,« siger borgmesteren, hvis parti stemte for forslaget om at se reglerne efter i sømmene.

For hende handler det ikke mindst om en bekymring for, at det presser boligafgifterne op.

»Der er ikke nogen tvivl om, at der københavnere, som synes, det er dejligt, at de har fået en altan, men jeg er bekymret for, hvad det gør ved boligpriserne. I forvejen er der pres på boligpriserne, og det kan jo være med til at fordyre boligmassen, at så mange flere lejligheder får altaner,« siger Ninna Hedeager Olsen.

Ninna Hedeager Olsen (EL), teknik- og miljøborgmester

»Jeg synes, det er vigtigt, at vi har en boligmasse, som er god, men alle bygninger behøver ikke blive luksus. Der skal også være noget til helt almindelige mennesker, som bare gerne vil have råd til at bo i byen.«


Ninna Hedeager Olsen mener blandt andet, at nogle altanprojekter nok skaber livskvalitet for dem, der får den, men til gengæld går ud over dem, der ikke har råd.

»Hvis alle skal have ret til en fed altan, der er så stor som muligt, kan det forringe livskvaliteten for dem, der bor nedenunder, og som ikke har råd til en altan. Der er rigtig mange københavnere, der oplever gener af, at de her altaner kommer op, og som får forringet deres kvalitet i deres lejlighed. Så de, der har råd til altanen, får en lækker lejlighed, men tager kvaliteten fra dem, der bor nedenunder,« siger Ninna Hedeager Olsen.

Det handler om lighed

Til et møde mandag aften kom medlemmerne af Teknik- og Miljøudvalget med input til nye regler. Det var ikke mindst facaderne, der blev diskuteret. Her er det blandt andet blevet kritiseret, at historiske facader får ødelagt det oprindelige udtryk.

Flere politikere ønsker at se altanreglerne efter i sømmene. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen.

Det er dog ikke arkitekturen, som udgør den største bekymring for Enhedslisten, fortæller Ninna Hedeager.

»For os handler det først og fremmest om lighed og økonomi – at der er københavnere, som får forringet deres livskvalitet, fordi andre får en altan, samtidig med at altaner kan være med til at fordyre boligmassen. Men arkitekturen er også noget, som vi går ret meget op i. Vi skal passe på vores bygningsmasse og kulturarven, hvor man kan se, at de forskellige bydele er bygget på forskellige tidspunkter. Derfor har vi været med til at vedtage bevarende lokalplaner flere steder,« siger hun.

Ninna Hedeager Olsen (EL), teknik- og miljøborgmester

»Enhedslisten vil i hvert fald gerne have, at vi får lavet nogle retningslinjer, så vi ikke ser lige så mange og lige så store altaner poppe op på den gamle boligmasse, som vi ser lige nu.«


Byrum giver luft

I forbindelse med den altandebat, der har stået på de senere har, har nogle desuden argumenteret for, at altanerne risikerer at erstatte fællesskaberne i baggårdene.

Det, mener Ninna Hedeager Olsen ikke, er tilfældet. Til gengæld fremhæver hun, at kommunen har opgraderet en lang række baggårde og byrum, hvor københavnere kan få noget af det, en altan ellers kan bidrage med.

»Det er ikke fordi, der som sådan er en modsætning mellem en altan og grønne byrum, men når vi løfter gårdrummet, parkerne og pladserne, giver vi samtidig københavnerne mulighed for at komme ud og få lys og møde hinanden,« siger Ninna Hedeager Olsen og understreger, at hun ikke er modstander af, at der findes altaner i København.

»Vi investerer meget i at skabe en by, hvor der er rart at komme ud og møde hinanden. Vi gårdsanerer og løfter kvaliteten af alt det grønne. Jeg er ikke imod, at der skal være altaner, men det med at skabe mulighed for at give københavnerne lys og luft, gør vi også på andre måder,« siger hun.

Færre altaner i gamle boliger

Frem til august arbejder forvaltningen på nye retningslinjer for altaner, som Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til. Noget tyder dog på, at der kommer stramninger.

»Enhedslisten vil i hvert fald gerne have, at vi får lavet nogle retningslinjer, så vi ikke ser lige så mange og lige så store altaner poppe op på den gamle boligmasse, som vi ser lige nu,« siger Ninna Hedeager Olsen, som ikke køber, at argumentet om, at man forhindrer de mange i at få altan for at sikre de få, som ikke har råd.

»Der er altaner i stort set alt nybyggeri, så man kan jo få en altan, hvis man vil betale for det. Jeg synes, det er vigtigt, at vi har en boligmasse, som er god, men alle bygninger behøver ikke blive luksus. Der skal også være noget til helt almindelige mennesker, som bare gerne vil have råd til at bo i byen.«

Står det til hende, bliver det med andre ord sværere at hægte et udeareal på lejligheden.

»Jeg synes, det er bekymrende, hvis vi bare giver los,« siger hun.