Tre mænd er sigtet for likvideringen af Nedim Yasar - flere spor peger på en rockergruppering i Ganløse

Dørene blev hurtigt lukket ved Retten på Frederiksberg. Men inden de smækkede i for medierne, stod to ting klart: Tre mænd var sigtet for skudattentatet på radioværten Nedim Yasar – og et par tatoveringer kan pege på en bestemt bandegruppering.

Nedim Yasar var en mand med mange prædikater. Tidligere bandeleder, radiovært, skuespiller, kommentator, pædagogstuderende. 19. november kunne han føje »bogmedvirkende« til rækken af titler – det var lige før han blev skudt. (Foto: Tobias Nicolai/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Tobias Nicolai

Siden drabet på radioværten og den tidligere bandeleder Nedim Yasar 19. november har flere spekuleret i, hvorvidt de ukendte gerningsmænd havde bånd til den 31-årige radioværts kriminelle fortid. Og den danske bandeverden.

Da de tre sigtede fredag trådte ind i retssal 3 ved Retten på Frederiksberg, var der tale om tre etniske danskere på henholdsvis 22, 24 og 25 år. Samtidig havde to af de formodede gerningsmænd synlige tatoveringer, som angiveligt kæder dem sammen med en rockergruppering i Danmark.

Ifølge sigtelsen havde de »ved forening og efter fælles forudgående aftale« skudt Nedim Yasar to gange i hovedet gennem forruden på hans bil sammen med »pt uidentificerede medgerningsmænd«.

De var alle tre blevet anholdt i løbet af 17 minutter torsdag formiddag.

Dørene blev lukket kort efter sigtelsens oplæsning, og der blev nedlagt navneforbud i sagen.

Inden dørene smækkede, var der dog kommet yderligere informationer frem om drabet.

Likvideringen i Nordvest

Skudattentatet på Nedim Yasar skete ud på aftenen, da den 31-årige radiovært og tidligere bandeleder var på vej hjem fra receptionen for hans nyudkomne bog »Rødder - en gangsters udvej«, der netop var løbet af stablen i Ungdommens Røde Kors’ lokaler på Hejrevej i Københavns Nordvestkvarter.

Mandag aften rykkede politiet ud til skyderi på Hejrevej i Københavns Nordvestkvarter. Dagen efter stod det klart, at Nedim Yasar var ramt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Øgendal/Ritzau Scanpix.

Bogen er skrevet af journalist Marie Louise Toksvig og beskriver Yasars vej fra småkriminel i Grantoften i Ballerup til en præsidenttitel i Bandidos-støttegrupperingen »Los Guerreros«.

Ifølge fredagens sigtelse skulle de tre gerningsmænd have siddet i en blå Volkswagen Passat, som holdt ved krydset Vibevej og Glentevej. Herefter steg en af de tre sigtede ud af bilen og skød den tidligere bandeleder to gange i hovedet – hvorefter Yasar afgik ved døden.

Af torsdagens pressemeddelelse fra Københavns Politi fremgår det, at politiet fortsat søger vidner, som har set personbilen forud for og efter drabet i området. Derudover blev det klart, at politiet formoder, at Yasar blev skudt med en revolver af mindre kaliber.

Han blev officielt erklæret død tirsdag 20. november, alt mens historien om hans vej gennem den kriminelle underverden var at finde i de danske boghandlere.

Vejen gennem miljøet

Nedim Yasar forlod bandemiljøet gennem et exit-forløb, som begyndte i 2014, og havde siden bl.a. boet på en hemmelig adresse. Selv efter han trak sig fra den kriminelle underverden, var Nedim Yasar imidlertid præget af fortiden – både på det personlige og professionelle plan.

Professionelt har den nu afdøde radiovært været en tilbagevendende stemme og kommentator i forbindelse med det danske bandemiljø. Yasar har således både været hyppig gæst i de danske TV-nyhedsstudier og medvært på aktualitetsprogrammet »Politiradio« på Radio24syv, hvor den tidligere bandeleder også analyserede efterårets bandekrig, som førte til mere end 40 skudepisoder i hovedstaden.

På det personlige plan var Nedim Yasar tilsyneladende også blevet mere udsat i miljøet – ikke mindst i kraft af sin rolle i medierne. Samtidig var det angiveligt ikke første gang, at bandemiljøet stræbte Yasar efter livet, blandt andet havde en ukendt gerningsmand forsøgt at angribe Yasar med en kniv på hans hjemadresse.

Episoden var også beskrevet i første kapitel af »Rødder«, som blev bragt af Berlingske efter skudattentatet 19. november.

Et blik på torsdagens ransagningsbølge kaster da også tråde til Danmarks underverden.

Et klubhus i Ganløse

I forbindelse med anholdelserne ransagede politiet torsdag en række adresser i Storkøbenhavn samt et »bandetilholdssted« i Ganløse med relation til rockergrupperingen Satudarah.

Torsdag ville Københavns Politi dog ikke gå nærmere ind i, hvor mange adresser der reelt blev ransaget, »men der har været flere steder,« sagde politiinspektør Torben Svarrer efterfølgende og uddybede, at der kun var foretaget én ransagning på adresser med forbindelse til bandemiljøet.

Det er endnu uklart, hvorfor politiet var at finde ved rockerklubben. Satudarah har imidlertid været i konflikt med rockergruppen Bandidos ad flere omgange – senest i perioden 31. oktober til 18. januar 2018. Det fremgår af et konfliktnotat fra Rigspolitiet, som Berlingske fik aktindindsigt i i oktober.

Derudover har to af de tre sigtede synlige tatoveringer med tallet »1923«. Ifølge Ritzau er tallene 19 og 23 en forkortelse for SW, hvilket står for »Satudarah MC West Area« - hvilket også fremgår flere steder på grupperingens Facebook-side.

Ved fredagens grundlovsforhør nægtede de tre sigtede sig skyldige i begge forhold. Det skete, kort før dørene blev lukket. De er alle tre varetægtsfængslet i 14 dage.