To anholdt for drabet på radiovært Nedim Yasar

I november blev radiovært og tidligere bandeleder likvideret på vej fra sin bogreception i Københavns Nordvestkvarter. Nu er to mænd sigtede i forbindelse med sagen - og det er ikke det eneste, som politiet løfter sløret for.

BMINTERN - Nedim Yasar, tidligere bandemedlem. Fold sammen
Læs mere
Foto: NICOLAI TOBIAS

To mænd er anholdt i forbindelse med drabet af radioværten og tidligere bandeleder Nedim Yasar, skriver Københavns Politi i en pressemeddelelse.

Torsdag oplyser Københavns Politi, at man har anholdt to mænd i forbindelse med drabet på henholdsvis 24 og 25 år. Anholdelserne fandt sted på baggrund af ransagninger på »flere adresser i Storkøbenhavn«, foruden en ransagning af et bandetilholdssted i Nordsjællands Politikreds.

Hos Københavns Politi kan politiinspektør Torben Svarrer ikke gå ind i, hvor mange steder politiet reelt har ransaget, »men der har været flere steder«, hvor der dog ifølge politiinspektøren kun har været den éne ransagning med tilknytning til bandemiljøet. Nedim Yasar var tidligere leder af Bandidos-støttegruppen Los Guerreros.

Københavns Politi bekræftede imidlertid torsdag eftermiddag overfor Jyllands-Posten, at der er tale om et klubhus med tilknytning til rockergrupperingen Satudarah i Ganløse cirka 20 kilometer nordvest for København.

Yasar blev skudt om aftenen 19. november, da han var på vej fra receptionen for sin nye bog »Rødder - en gangster udvej«. Den 31-årige radiovært nåede imidlertid aldrig hjem. I stedet blev han skudt med to skud gennem ruden på en bil på Hejrevej i Københavns Nordvestkvarter.

Han blev erklæret død dagen efter.

Mandag aften rykkede politiet ud til skyderi på Hejrevej i Københavns Nordvestkvarter. Dagen efter stod det klart, at Nedim Yasar var ramt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Øgendal/Ritzau Scanpix.

Skudt med en revolver

Politiet vil ikke på nuværende tidspunkt gå i detaljer omkring de sigtede, og der vil ved fredagens grundlovsforhør blive begæret lukkede dører.

I torsdagens pressemeddelelse er der imidlertid frigivet flere detaljer fra efterforskningen.

Det formodes nu, at Nedim Yasar blev skudt med en revolver af mindre kaliber, samt at gerningsmandens flugt fra området er sket i en blå Volkwagen Passat. Bilen skulle have været parkeret på Vibevej, som løber parrallelt med Hejrevej, hvor Nedim Yasar blev skudt.

Politiet oplyser, at man fortsat er meget interesserede i at høre fra vidner, som har set den blå personbil både forud for og efter drabet. Politiet vil dog ikke ikke komme ind på, hvorvidt der forventes yderligere anholdelser.

Siden Yasar blev skudt om aftenen den 19. november, har der været flere spekulationer om årsagen til likvideringen.

Flere af de gængse forklaringer har hidtil peget mod Yasars fortid som leder for Bandidos-støttegrupperingen Los Guerreros - og ikke mindst hans exit fra miljøet.

»Det kan godt være, at du er færdig med miljøet, men hvis ikke miljøet er færdig med dig, så har vi nu set, hvad konsekvenserne kan være,« sagde Martin Celosse-Andersen, som var gæst til bogreceptionen og ifølge avisens oplysninger har været Bandidospræsident i Næstved, til Berlingske dagen efter skyderiet.

Aydin Soei, forfatter og sociolog

»Forlader man broderskabet, holder man mund. Det er en del af bandernes eksistensgrundlag, som er på spil.«


Bandehistorien før og efter Nedim Yasar

Den 31-årige Nedim Yasar gik ind i et exit-program i 2014, men han har også efterfølgende spillet en rolle i forståelsen af det danske bandemiljø.

Efter han forlod den kriminelle løbebane har Yasar været en tilbagevende skikkelse i dækningen af danske bandeforhold, hvor han blandt andet har medvirket i en længere artikelserie i dagbladet Politiken og været radiovært på Radio24syvs aktualitetsprogram »Politiradio«. Samtidig har han været tilbagevendende kommentator under efterårets bandekrig.

Siden likvideringen i november har flere også påpeget, at Nedim Yasar brød med en central regel i miljøet.

»Forlader man broderskabet, holder man mund. Det er en del af bandernes eksistensgrundlag, som er på spil, for hvis folk taler, kan man pludseligt bevise, at banden ikke bare er en hyggelig forening – det er kriminelle organisationer, der fungerer ved vold,« sagde sociolog og forfatter Aydin Soei tidligere til Berlingske.

Soei, der tidligere på året udgav bogen »Omar - og de andre« om bandemiljøet i København, uddybede, at specielt på grund af den verserende opløsningssag mod den københavnske bandegruppering Loyal To Familia (LTF) kunne Yasar have have været ekstra udsat.

»Rødder – En gangsters udvej« udkom 20. november. Fold sammen
Læs mere

Den tidligere bandeleder døde samme dag, som hans bog »Rødder« kom på gaden. Bogen er skrevet af journalisten Marie Louise Toksvig og omhandler Yasars vej ind i og ud den kriminelle underverden, hvor røveri, storstilet hashsalg, afpresning og vold blev en del af Nedim Yasars vej til et præsidentmærke hos banden Los Guerreros.

Ifølge Aydin Soei var det også en af grundene til, at den 31-årige Yasar var farlig for banderne. Nedim Yasar var ikke en mand, der opholdt sig et halvt år i miljøet - han havde haft stor kriminel status.

»Det er der, en mand som Nedim Yasar bliver en trussel – fordi han lægger det helt åbent frem,« uddybede Soei.