Sundhedsstyrelsen fraråder brugen af e-cigaretter

Sundhedsstyrelsen fraråder nu klart alle børn, unge, gravide og ammende at ryge e-cigaretter.

Tidligere anbefalede Sundhedsstyrelsen ikke e-cigaretter, men nu skærpes risikovurderingen, så børn, unge, gravide og ammende direkte frarådes at dampe på e-cigaretter. (Arkivfoto) Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Sundhedsstyrelsen skærper nu synet på de e-cigaretter, der har været på markedet i omkring ti år.

Det skriver Politiken.

»Ingen bør ryge e-cigaretter. Derfor fraråder vi nu klart alle børn, unge, gravide og ammende at ryge e-cigaretter. Det er den samlede mængde viden om skadevirkningerne, der er årsagen,« siger enhedschef i Sundhedsstyrelsen Niels Sandø til avisen.

Også de, der i forvejen ryger e-cigaretter alene eller i kombination med almindelige cigaretter, bør ifølge Sundhedsstyrelsen blive røgfri.

»Vi kender slet ikke langtidseffekterne af dagligt brug af e-cigaretter endnu, men der er ingen tvivl om, at e-cigaretter er sundhedsskadelige. Fremtiden vil så vise, hvor skadelige de er, men det er også derfor, vi er bekymrede,« siger Niels Sandø.

Tidligere anbefalede Sundhedsstyrelsen ikke e-cigaretter, men nu skærpes risikovurderingen, så børn, unge, gravide og ammende direkte frarådes at dampe på e-cigaretter.

Tobaksproducenterne er enige i, at hverken børn, unge, gravide eller ammende bør benytte e-cigaretter.

Men industrien påpeger, at det er "ærgerligt", at styrelsen fraråder brugen også over for rygere, »fordi produkterne er et potentielt mindre skadeligt alternativ til en cigaret«.

»E-cigaretter er ikke et sundt produkt - det sundeste valg vil altid være at fravælge enhver form for nikotin- og tobaksindtag,« siger Tine Marie Andersen, direktør hos Tobaksproducenterne, organisationen der repræsenterer tobaks- og e-cigaretproducenter, til Politiken.

»Det er et sundhedsskadeligt produkt, men et væsentlig mindre sundhedsskadeligt produkt end almindelige cigaretter.«

Det glæder derimod Jesper Fisker, administrerende direktør i Kræftens Bekæmpelse, at styrelsen skærper synet på e-cigaretterne.

»Vi ved simpelthen for lidt om, hvor skadelige de er,« siger direktøren og tilføjer:

»Nogle af de undersøgelser, vi ser i USA, er bekymrende. Men vi har ikke nær så mange nationale undersøgelser, som vi for eksempel har på tobaksområdet. Derfor bliver det lidt mere usikkert. Men det peger i en retning af, at det er noget, som man skal holde sig fra.«

/ritzau/