Professor efter ny coronavariant: »Det er, som om vores politikere stadigvæk ikke rigtig forstår det«

Dagens overblik: Morten Messerschmidt erklærer sit kandidatur til formandsposten i DF med Peter Kofod som sin wingman. En ny coronavariant spreder ængstelse i hele verden. Og så har utilfredse pårørende fremtvunget 23 påbud mod et plejehjem i Gentofte.

De fleste lande har henover weekend sat strenge restriktioner på rejser til det sydlige Afrika for at bremse spredningen af den nye coronavariant, omikron. Fold sammen
Læs mere
Foto: PHILIPP GUELLAND
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen til denne første søndag i advent, som hjemme hos overtegnede skribent indledes med to stærke traditioner, der nok kan fremtrylle lidt 2021-specifik julestemning:

Pakkekalender til børnene og en pcr-test til mor.

Vi skal i denne morgenpost omkring formandsvalget i Dansk Folkeparti, et klageramt plejehjem i Gentofte, Bent fra Randers, der taler for dårligt dansk, og - desværre - coronaplagen.

Weekendens nyhedsbillede har nemlig været præget af den nye variant af coronavirussen, omikron, som menes opstået i det sydlige Afrika, men allerede er fundet i Europa.

Blandt andet er der registreret tilfælde i Holland, Tyskland Belgien og Tjekkiet, som du kan læse i denne overbliksartikel.

Sent lørdag aften meddelte Sundheds- og Ældreministeriet herhjemme, at man har fundet to mistænkte tilfælde i Danmark hos indrejsende fra Sydafrika. Om det er omikron, kan først endelig bekræftes, når resultatet af genomsekventeringen foreligger inden for de næste dage.

Den nye, meget smitsomme coronavariant, omikron, fik lørdag den britiske premierminister Boris Johnson til at orientere om nye restriktioner. I vanlig, let forvirret stil varslede Johnson strengere karantæneregler, ligesom Storbritannien genindfører mundbindet i offentlig transport og i butikker. Fold sammen
Læs mere
Foto: POOL.

Endnu er det uvist, om omikron kan omgå de hidtil gængse vacciner mod coronavirussen, og hvordan den vil opføre sig i bredere befolkningsgrupper. Sydafrikas lægeformand meddelte i weekenden, at omikron hidtil har manifesteret sig med »usædvanlige, men milde symptomer«.

Herhjemme er det fortsat de 5-11-årige, der driver smitten - og deres forældre.

Dagens coronatal er som følger:

Vil du have dagens vigtigste historier direkte i ørerne, så lyt til »Morgenposten« – Berlingskes nyhedsoverblik:

Følg Morgenposten på mobil

Messerschmidt klar til formandskabet - med Kofod som wingman

Der er dog andre opsigtsvækkende historier end coronavirus at dykke ned i her til morgen.

Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt melder nu klart ud, at han er klar til at overtage formandskabet i partiet. Og det skal ske i et tæt parforhold med partiets medlem af Europa-Parlamentet, Peter Kofod, som stiller op som næstformand.

»Jeg er ikke i tvivl om, at vi to er dem blandt de nuværende medlemmer, som bedst kan sikre, at vi igen bliver et stort, velfungerende og indflydelsesrigt parti,« siger Messerschmidt i et stort dobbeltinterview med Kofod, som kan læses her.

Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt forlader gruppemøde på Christiansborg onsdag den 18. november 2021.. (Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang.

Kandidatduoen har dog en række udfordringer foran sig.

Mest presserende er nok den kommende ankesag, hvor Messerschmidt står anklaget for dokumentfald og svig med EU-midler. I august blev han idømt seks måneders betinget fængsel - og bliver dommen stadfæstet, ser hans muligheder for at blive formand tvivlsomme ud.

Messerschmidt og Kofod tror dog på frifindelse. Og indtil da vil de to fremtrædende DF-medlemmer kandidere til formandskabet med et idékatalog, som entydigt vil placere Dansk Folkeparti i blå blok.

Det er således slut med at stå uden for regeringen, hvis der efter et valg skulle opstå et blå flertal.

Et ikke-medlem trumfer alt

Én ting vil dog sætte en øjeblikkelig stopper for de to yngre DF-kometers formandsambitioner. Og det er, hvis Inger Støjberg - tidligere Venstre-minister og nuværende hovedperson i en rigsretssag - skulle melde sig ind i partiet og stille op som formand.

»Hvis Inger ringer og siger, at hun er klar til at være formand, viger vi straks og bakker hende op,« siger Messerschmidt til Berlingske.

Med udmeldingen, som kan lyde uden den store selvtillid, forsøger DF-profilerne at lægge et pres på Inger Støjberg. Hun er nødt til inden alt for længe at komme med en melding, om hun er klar til at gå ind i DF og tage magten eller ej, lød analysen lørdag aften fra politisk kommentator Hans Engell.

Du kan læse hele interviewet med Messerschmidt og Kofod her, samt en kronik forfattet af de to DF-profiler her.

Pårørende gennemtrumfer 23 påbud til hæderkronet plejehjem

Elins mand kunne ikke få personalets hjælp til toiletbesøg inden køretur og tissede i bukserne i bilen. Helles mor havde et sår på benet, som Helle selv måtte sørge for at få en læge til at se på.

Det er blot nogle af klagerne fra pårørende til 62 ældre beboere på plejehjemmet Lindely i Gentofte.

I foråret mødtes i alt 14 pårørende for at udveksle erfaringer, og efterfølgende har et tilsyn fra Styrelsen for Patientsikkerhed bekræftet, at der er problemer på Lindely, som drives af erhvervsfonden Sankt Lukas Stiftelsen.

Det er særligt en voldsom udskiftning af personalet, der har skabt problemerne. 63 ud af 94 medarbejdere har forladt plejehjemmet i år. Historier som dem fra Lindely vidner om en sektor, som skriger på et generelt »kompetenceløft«, siger en ekspert i historien fra Gentofte, som du kan læse her.

Elin Brodins mand bor på plejehjemmet Lindely efter en blodprop i hjernen. Hun har oplevet, at hendes mand ikke kunne få hjælp til et toiletbesøg før en køretur. Der var »for travlt,« lød det. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen.

Tesfaye kæmper for omstridt asylidé

Ideen er ikke populær - heller ikke i EU, som kæmper med problemet - men udlændingeminister Mattias Tesfaye (S) vil alligevel benytte den kommende uge til at rejse ud i Europa og samle international opbakning til ideen om asylbehandling i et modtagecenter uden for EU. Det nuværende asylsystem er kollapset moralsk, siger han i søndagens Politiken.

Det er denne uges drukneulykke i den engelske kanal, hvor 27 migranter omkom, og situationen på den polsk-belarusiske grænse, der har bestyrket Tesfaye i sin overbevisning.

På tirsdag rejser han til Malta, som er et af de EU-lande, der modtager mange flygtninge og migranter fra Mellemøsten.

»Jeg tager til Malta for at vise min støtte og for at præsentere min analyse om, at det nuværende asylsystem er uholdbart. At det er nødvendigt at gøre noget andet for at bremse den irregulære migration mod Europa«, siger han.

De fleste lande har henover weekend sat strenge restriktioner på rejser til det sydlige Afrika for at bremse spredningen af den nye coronavariant, omikron. Fold sammen
Læs mere
Foto: PHILIPP GUELLAND.

Rige landes tøven rammer os i nakken

Videre til mere udland og mere omikronvariant.

Omikronvarianten bliver næppe den sidste ubehagelige corona-mutation fra Afrika. Vesten har gjort sig sårbar ved ikke at sikre vaccinedækning i de fattigste lande, siger professor i global sundhed Flemming Konradsen i Politiken.

»Når virus cirkulerer i en meget stor befolkningsgruppe uden rigtig mulighed for at bremse eller overvåge den, så stiger risikoen for, at der opstår nye betydningsfulde mutationer. Derfor nytter det ikke noget kun at tænke på sit eget land, eller EU eller sin egen region. Pandemien er et globalt problem, som skal løses globalt. Med vacciner, samarbejde, opbygning af robuste sundhedssystemer, informationsdeling og meget mere. Det er, som om vores politikere stadigvæk ikke rigtig forstår det,« lyder opsangen fra professoren.

Den historie kan du læse online her.

Bent taler ikke godt nok dansk - så nu er hans kone sendt hjem

Vi slutter hos Jyllands-Posten, der bringer den temmelig aparte historie om 75-årige Bent Lange fra Auning ved Randers, som har fundet kærligheden i 61-årige Maximina Sebastian fra Filippinerne.

Parret blev gift i 2020 og boede indtil september sammen på Bent Langes gård. Men Maximina fik afslag på familiesammenføring og blev sendt ud af landet. Begrundelse: Bent kan ikke bevise, at han har gået »nok« i skole og derfor behersker tilstrækkelige danskkundskaber.

Da Bent forlod folkeskolen for at komme ud og tjene, fik han nemlig ikke noget eksamensbevis med.

Den historie kan du læse hos Jyllands-Posten her.

Det sker i dag:

  • Kl. 10.00: Dronning Margrethe deltager i højmesse i anledning af opsætningen af »Dronningernes antependium« i Roskilde Domkirke.
  • Kl. 16.00: Juletræet på Københavns Rådhusplads tændes altid første søndag i advent klokken 16.00 af julemanden og Københavns overborgmester. Hvis man vil have lidt ekstra juleoplevelser, er der juleoptog allerede klokken 15.00 med start fra Nyhavn. Klokken 15.35 ankommer optoget til Rådhuspladsen og deler slik ud ved juletræet.
  • Den jødiske fest Hanukkah, der markerer genindvielsen af ​​det hellige tempel, begynder i dag.

Og således - med juletræ og lysfest - ønsker vi en god søndag.