Opløftende nyhed om ny coronavariant: Færre indlagte har brug for ilt

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier.

Undersøgelser tyder på, at coronapatienter fra Sydafrikas tættest befolkede område er indlagt i kortere tid og kræver i sjældnere tilfælde ilt via respirator, når de er smittet med omikron. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God morgen og velkommen til en dag, hvor statsminister Mette Frederiksen (S) senere afholder et pressemøde.

Det varslede hun allerede under en spørgetime i Folketingssalen i går, hvor hun også gjorde det klart, at danskerne skulle forberede sig på nye coronarestriktioner.

Men inden vi når så vidt, skal vi forbi de største nyhedshistorier denne morgen. De handler blandt andet om Michael Dyrby, ansvarshavende chefredaktør på B.T., der endelig tager bladet fra munden efter beskyldninger om sexistisk og grænseoverskridende adfærd.

Hvis du foretrækker at lytte til Berlingskes topnyheder, så kan du gøre det her:

Følg Morgenposten på mobil

Opløftende nyhed om ny coronavariant: Færre indlagte har brug for ilt

Forskere verden over har i disse dage travlt med at nærstuderende den nye coronavariant ved navn omikron.

For der er meget, vi endnu ikke ved om varianten.

Men i Sydafrika, hvor man først blev bekendt med omikron, er der tilsyneladende godt nyt. Politiken har talt med doktor Fareed Abdullah, en ledende forsker inden for smitsomme sygdomme i landet, og han fortæller, at mange indlagte med omikron ikke har brug for ekstra ilt.

Det er en observation, som lægen har fået bekræftet ved at have besøgt og interviewet 166 coronapatienter på Steve Biko-hospitalet, som han arbejder for. Konklusionerne tyder på, at coronapatienter fra landets folketætteste område er indlagt i kortere tid, kræver sjældnere tilførsel af ekstra ilt via maske eller slange i næsen, og så er de ofte indlagt for noget helt andet end coronavirus, skriver Politiken.

Du kan læse hele interviewet her, hvor direktør for Statens Serum Institut, Henrik Ullum, dog påpeger, at det er for tidligt at sige noget om, hvorvidt omikron forsager anden sygdom end andre virusvarianter.

Berlingske har tidligere beskrevet, hvad vi ved, og hvad vi ikke ved om omikron. Her fremgår det, at Sydafrikas medicinske forskningsråd, SAMRC, også er kommet frem til, at flertallet af patienter på covid-afdelinger ikke har været iltafhængige.

Plads på Nørrebro får endelig sit navn

Det seneste halve år har borgere på Nørrebro kunnet indsende deres bud på, hvad den nyanlagte plads et stenkast fra Nørrebro Station skulle hedde.

Det kan du læse i Berlingske.

Pladsen, der tidligere har været kendt som Basargrunden, kommer til at hedde Mimers Plads. Det har politikere i Københavns Teknik- og Miljøudvalg vedtaget.

Navnet er inspireret af den nordiske mytologi, hvor Mimer er en jætte, som er klogere end alle andre. Flere vejnavne i området har desuden referencer til den nordiske mytologi, blandt andet Baldersgade og Odinsgade.

Læs hele historien her.

Michael Dyrby undskylder over for kvinder

I et stort interview med Berlingske erkender ansvarshavende chefredaktør på B.T., Michael Dyrby, at have gjort sig skyldig i sexisme, dårlig dømmekraft, været magtfuldkommen og haft upassende forhold til ansatte under hans tid på TV 2.

Det sker efter, at discovery+ i sidste uge udkom med en dokumentar om sexisme på tv-stationen. I filmen beskyldte Anna Thygesen, der i 2007 var kommunikationsdirektør på kanalen, blandt andet en chef for at sige til hende, at »du bliver aldrig til noget her på TV 2. Du er for gammel. Du er for rapkæftet. Og fordi jeg ikke vil kneppe dig.«

Chefen var, sagde Thygesen efterfølgende, Michael Dyrby, og i kølvandet på dokumentaren gik han i skjul – indtil han nu bryder tavsheden i Berlingske.

»Jeg må erkende, at jeg har haft upassende forhold på TV 2. Jeg var chefen og havde magten og dermed også ledelsesansvaret, men det tog jeg jo ikke på mig. Og det må jeg bare undskylde så meget jeg kan for,« siger Michael Dyrby i interviewet.

Dyrby var nyhedsdirektør på TV 2 i 13 år, og hans egen opfattelse af sin tid på kanalen ligger meget langt fra det, der portrætteres i dokumentaren.

Michael Dyrby var nyhedsdirektør på TV 2 i 13 år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged.

Han erkender dog, at der har været »advarsler« undervejs. Blandt andet havde flere af Dyrbys medarbejdere i en trivselsundersøgelse skrevet, at hans opførsel var grænseoverskridende og upassende.

Læs hele interviewet her, hvor Dyrby desuden afviser at have sagt de førnævnte ord til Anna Thygesen.

Skudepisoder i hovedstaden har muligvis forbindelse til Sverige

Den seneste uge har der været fire skyderier i hovedstadsområdet, hvilket har ført til, at flere er blevet dræbt og andre hårdt kvæstede.

Københavns Politi fortalte på et pressemøde tirsdag eftermiddag, at de har sat »ekstremt mange« ressourcer ind for at få skyderierne stoppet.

En 21-årig svensker er blandt andet varetægtsfængslet efter en skudepisode på Nørrebro torsdag, og dansk politi er i dialog med deres svenske kolleger, sagde politiinspektør i Københavns Politi, Torben Svarrer, på pressemødet:

»Vi har en interesse i at stoppe kriminelles færd herover.«

Over 10.000 borgere er kommet med forslag til, hvad pladsen tæt på Nørrebro Station skulle hedde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

Politiinspektøren kendte ikke til det fulde omfang af svenskere, der er indblandet i skyderierne. Han afviste desuden at svare på, hvorvidt det er personer fra det svenske bandemiljø, der er tale om.

»Sverige har en lidt anden måde at definere miljøer på. Lad os bare sige, at der er tale om personer, der er kendt i det kriminelle miljø fra Sverige,« sagde Torben Svarrer.

Du kan læse hele artiklen her.

Herunder kan man se coronasmittetallene. I går slog smittetallet rekord med 6.324 positive coronatests.

​Det sker i dag

Høring om fremtidens fødselsområde

Folketingets Sundhedsudvalg holder en åben høring om fremtidens fødselsområde. Med høringen ønsker udvalget at få belyst, hvor der skal sættes ind for at sikre, at kommende fødende og forældre får den bedst mulige hjælp og støtte. Herudover ønsker udvalget at få belyst, hvordan der kan sikres bedre arbejdsforhold, så der kan rekrutteres og fastholdes personale inden for området.

Retssag om ung kvinde, der blev kørt ihjel på Amager

Københavns Byret behandler over to dage - den 8. december og den 13. december - en straffesag efter en dødsulykke på Amager den 24. juni. En cyklende kvinde på 19 år mistede livet, da hun blev påkørt af en bil, der kørte overfor rødt. Fire unge er tiltalt i sagen. Blandt andet for ikke være kommet en nødstedt til undsætning.

Storbritanniens forsvarsminister besøger Danmark

Storbritanniens forsvarsminister Ben Wallace besøger i dag Danmark. Han skal i Danmark mødes med forsvarsminister Trine Bramsen (S). De to forsvarsministre skal blandt andet drøfte situationen i Polen og Ukraine samt samarbejdet i NATO og det britisk ledede JEF (Joint Expeditionary Force). De to forsvarsministre vil også deltage i en kranselægningsceremoni på Kastellet.

Statsminister Mette Frederiksen (S) forventer at indkalde til pressemøde klokken 20.30

Det skriver statsministeren på sin Instagram og Facebook tirsdag aften. Her skriver hun videre, at udviklingen i coronasituationen ser »bekymrende« ud. Medier har desuden erfaret, at sundhedsordførerne er indkaldt til møde omkring middagstid onsdag.