Medie: 64-årig svindelmistænkt er for retten - blev fundet med farvet hår og stort kontantbeløb

Den 64-årige kvinde, der er sigtet for at have svindlet sig til 111 millioner kroner i Socialstyrelsen, er blevet anholdt i Sydafrika mandag morgen.

Hovedmistænkt i svindelsag anholdt i Sydafrika
Den 64-åriges hus i Hvidovre fotograferet fredag den 12. oktober 2018, hvor gardiner var trukket for, og ingen svarede ved dørtelefonen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Den hovedmistænkte i den store svindelsag i Socialstyrelsen er blevet anholdt i en lejlighed i Johannesburg i Sydafrika tidligt i morges klokken 5.30 dansk tid, oplyser Anklagemyndigheden.

Den 64-årige kvinde er mistænkt for at have svindlet for 111 millioner kroner i sin egenskab af betroet medarbejder i Socialstyrelsen.

Mandag formiddag har hun været for retten i Sydafrika, hvorfra hun er blevet overført til en arrest, skriver Ekstra Bladet, der desuden rapporterer, at hun har fået farvet håret sort. På torsdag skal hun for retten igen med henblik på udlevering til Danmark.

DR skriver, at den 64-årige blev fundet med et stort kontantbeløb på sig. Det fortæller Vishnu Naidoo, der er talsperson for det nationale politi i Sydafrika.

»Under anholdelsen fandt vi et stort kontantbeløb på hende. Det var kontanter i sydafrikanske rand,« fortæller polititalspersonen, der ikke vil oplyse, hvor mange penge der var tale om, skriver DR.

Den 64-åriges forsvarsadvokat i Sydafrika, Gerhard Landman, fortæller, at hun i retten har oplyst, at hun har opholdt sig i Tyskland indtil for få dage siden, hvor hun kom til Sydafrika. Det skriver Ekstra Bladet, som dog har dokumenter, der viser, at hens pas blev scannet i Johannesburgs internationale lufthavn 23. september.  

Kvinden har været efterlyst via Interpol, og politiinspektør hos bagmandspolitiet, SØIK, Thomas Anderskov Riis ser anholdelsen som et gennembrud i sagen.

»Flugten er forbi. Den hovedmistænkte er anholdt. Det er resultatet af et målrettet internationalt samarbejde mellem SØIK og en række internationale myndigheder. Der er nu håb for, at vi kan få en endelig opklaring – og få svar på, hvor resten af de forsvundne millioner er,« udtaler politiinspektør Thomas Anderskov Riis i en pressemeddelelse.

Bagmandspolitiet har fået hjælp af Danmarks ambassade i Sydafrika og de lokale myndigheder. Ifølge den 64-åriges forsvarsadvokat, Nima Nabipour, foregik anholdelsen stille og roligt.

»Min klient og jeg har været i dialog med politiet og anklagemyndigheden de seneste dage, fordi vi gerne vil have hende til Danmark, så hun kunne medvirke til sagens efterforskning og bistå politiet i de spørgsmål, de har. Min klient vil hurtigst muligt til Danmark,« siger han til DR.

Foruden den 64-årige kvinde er en mand, der ligeledes sættes i forbindelse med svindelsagen, blevet anholdt i Sydafrika. Han blev anholdt i Johannesburg International Airport tirsdag 30. oktober om aftenen og er en af i alt tre personer, der er sigtet for hæleri i sagen. Manden bliver ligeledes begæret udleveret til Danmark, og han skal ifølge Ekstra Bladet også for retten igen på torsdag.

»Nu beder vi de sydafrikanske myndigheder tage stilling til, om der kan ske udlevering til Danmark. Vi vurderer, at mulighederne er gode, men beslutningen træffes alene i Sydafrika,« siger politiinspektør Thomas Anderskov Riis.

De mange millioner kroner fra Socialstyrelsen har kvinden angiveligt brugt på at købe dyre raceheste, på lusuriøse biler og på safariejendomme og jordbesiddelser i netop Sydafrika.

Det fremgår af dokumenter fra ejendomsregisteret, at kvinden har investeret i to store jordbesiddelser – det ene i et safariresort – hvilket Ekstra Bladet tidligere har beskrevet. Samtidig ejer den 64-årige kvinde ifølge Ekstra Bladet et cirka 200 kvadratmeter stort hus, som hun fik opført før 2010. Kilder fortæller til Ekstra Bladet, at kvinden også erhvervede sig to Land Rover i Sydafrika.

Socialminister Mai Mercado (K) har på Twitter tilkendegivet lettelse over, at den 64-årige svindelmistænkte er blevet pågrebet.

»Godt, at det lykkedes politiet. Ser frem til at vi nu kan komme helt til bunds i sagen om svindel med millioner af kroner, der skulle være gået til udsatte. Og at de rette bliver stillet til ansvar!«, skriver hun.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) giver også udtryk for sin glæde på Twitter. Han skriver: »Så klappede fælden! Flugten er forbi. Godt arbejde af SØIK. Anholdelsen af den hovedmistænkte betyder, at der nu er håb for, vi kan finde resten af de forsvundne millioner. Svindel med vores alle sammens midler skal straffes hårdt og konsekvent«.

Den 64-årige er mistænkt for at have svindlet over en længere årrække – i alt 111 millioner kroner fra 2002 til 2018. Det er nu ved at blive undersøgt, om svindelen går længere tilbage.

Den enorme svindel over mange år har medført en kritisk debat om Satspuljen, hvor det blandt andet er kommet frem, at der i årevis har været beretninger fra Satsrevisorerne om en uigennemsigtig administration med midlerne.

Socialminister Mai Mercado har tidligere fortalt, at hun »selvsagt er rystet over, at det i så mange år er lykkedes at begå underslæb i den størrelsesorden«.