Løkke: Venstre har brug for at stå på egne ben

Lars Løkke Rasmussen trives fint med, at Venstre står på egne ben i forhold til resten af de borgerlige partier, forklarede han søndag aften i DRs program Deadline.

Lars Løkke Rasmussen trives fint med, at Venstre står på egne ben i forhold til resten af de borgerlige partier, forklarede han søndag aften i DRs program Deadline. Arkivfoto fra Venstres sommergruppemøde 9. august 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Nej, Lars Løkke Rasmussen har ikke spor lyst til at komme hjem til en dysfunktionel borgerlig familie.

Søndag aften satte Venstres formand i DRs Deadline to streger under, at han nyder den frihed, som han gav sig selv under forårets valgkamp, da han pludselig åbnede for en SV-regering og sidst i valgkampen endda gjorde det til sin førsteprioritet.

Lars Løkkes prioritering møder fortsat protester fra borgerlige politikere og meningsdannere og appeller om, at V-formanden må komme hjem og stå i spidsen for en borgerlig genopbygning efter det tabte folketingsvalg.

Både protesterne og appellerne preller af på Løkke.

»Det gælder om at komme videre herfra,« sagde Lars Løkke Rasmussen til DRs Deadline:

»Her har venstre også brug for at finde vores egne ben. Vi har jo haft den opgave, at skulle bygge den her bro i en lidt broget flok. Og vi vil ikke udgøre en mindste fællesnævner af det, der kan forene Nye Borgerlige, Liberal Alliance, Dansk Folkeparti, Konservative Folkeparti. Vi vil gerne stå i egen ret og definere et borgerligt liberalt projekt.«

Også i et stort interview med Avisen Danmark glædede Lars Løkke Rasmussen sig søndag over, at han føler sig »frigjort« i forhold til blokken af borgerlige partier.

Lars Løkke Rasmussen blev i DRs Deadline bl.a. spurgt, hvad Venstre har fået ud af at åbne for muligheden for en SV-regering. V-formanden svarede, at Venstre har sendt et klart signal til vælgerne om, hvilket parti Venstre er. Han påpegede også, at vælgerne belønnede Venstre med mandatfremgang ved folketingsvalget 5. juni.

V-formanden beskrev i øvrigt en SV-regering som symbolet på Venstres vilje til at arbejde over midten for at skabe positiv forandring. Han understregede samtidig, at det ikke ekskluderede hverken Det Radikale Venstre eller Det Konservative Folkeparti.

Men hvad forstår Lars Løkke Rasmussen ved, at Venstre nu skal være et oppositionsparti i sin egen ret sådan, som han indledningsvist formulerede det? Det bad Deadline-værten Lars Løkke uddybe:

»Vi har jo altid stået der i egen ret. Men lad mig give et helt konkret eksempel. Jeg har måtte opleve, når jeg kom ud i valgkampen – og sådan set lidt stadigvæk – at folk har den dér med: 'Du vil hellere give topskattelettelser end sikre velfærd'. Vi er sådan set aldrig gået til valg på topskattelettelser. Men jeg har måttet stå på et regeringsgrundlag, som blev formuleret for at få alle ender til at hænge sammen, der inkluderede det. Nu har vi brug for at vise danskerne, hvad man ville få med 90 venstre-mandater. Det er jo den ret, vi har som selvstændigt parti,« sagde Lars Løkke Rasmussen og fortsatte:

»Så har vi samtidig et ansvar for at samarbejde i den blå lejr. Så sent som i dag har jeg lavet en kaffeaftale med Pernille Vermund. Jeg har hen over sommeren talt med både Kristian Thulesen Dahl og Søren Pape. Og vi står jo i en situation, hvor regeringen slet ikke er begyndt at føre politik endnu – der er jo intet konkret kommet ud over en undskyldning til Godhavnsdrengene fra den her regeringen. Og der, tror jeg, at man vil se, at når de begynder at lægge deres politik frem – for eksempel en tredobling af arveafgiften, der kommer til at tømme de privatejede virksomheder for kapital i forbindelse med generationsskifte – så vil det jo være meget meget tydeligt, at der er en blå familie, der står sammen for at bekæmpe det.«