København topper smitteliste med 5000 tilfælde på en uge

Hvert fjerde smittetilfælde den seneste uge kom fra København, viser tal fra Statens Serum Institut.

Arkivfoto. Den seneste uge er der i Københavns Kommune alene blevet registreret 4939 tilfælde med coronavirus. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den seneste uge er Københavns Kommune rykket op på førstepladsen, når det gælder antal smittetilfælde i forhold til indbyggere.

For hver 100.000 indbyggere har der de seneste syv dage været rundt regnet 786 smittetilfælde. Det er det højeste af alle 98 kommuner.

Det viser en opgørelse fra Statens Serum Institut (SSI).

»Det er en meget trist førsteplads, og det understreger desværre, at smitten er kommet ud af kontrol.«

»Vi ser en stigning, der går alt for hurtigt i forhold til, hvad vi havde forventet,« siger sundheds- og omsorgsborgmester i Københavns Kommune Sisse Marie Welling (SF).

I alt er der i Københavns Kommune alene blevet registreret 4939 smittetilfælde hen over de seneste syv dage.

Set i lyset af at der over hele landet er blevet registeret 20.446 smittetilfælde i den samme periode, stammer knap hvert fjerde tilfælde fra Københavns Kommune.

Med til historien hører det, at Københavns Kommune har det højeste indbyggertal af alle kommuner i landet.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i kommunen oplyser, at der på Nørrebro mandag er registreret over 1000 smittede per 100.000 indbyggere. Ifølge forvaltningen bor der 80.000 mennesker i bydelen.

Derfor er hendes opfordring også klar.

»Bliv hjemme, i det omfang det er muligt. Hvis du kan arbejde hjemmefra, så gør det.«

»Og sørg for ikke at se andre end folk fra din husstand, så sandsynligheden for, at du tager smitte med hjem til jul, er så lille som mulig,« siger Sisse Marie Welling.

Hun understreger, at det ikke er op til hende, men sundhedsministeren, at beslutte, om der skal laves yderligere restriktioner i Københavns Kommune.

Det er ikke kun København, der har oplevet stigende smitte inden for den seneste tid. Det har således også været tilfældet i mange andre dele af landet.

I opgørelsen fra SSI er det blot Ærø Kommune, der de seneste syv dage ikke har haft mere end 20 smittetilfælde per 100.000 indbyggere.

De danske sundhedsmyndigheder definerer udviklingen i en kommune for »bekymrende«, hvis kommunen krydser netop den grænse.

Dermed har 97 af 98 kommuner lige nu et bekymrende højt smittetal.

For at mindske den generelle smittespredning har regeringen sammen med de danske sundhedsmyndigheder på det seneste indført yderligere restriktioner.

I alt 69 kommuner er frem til 3. januar underlagt særlige restriktioner, der gør, at blandt andet barer, museer og fitnesscentre skal holde lukket.

/ritzau/