Hovedrystende borgmester kræver møde med Støjberg om udrejsecenter på Lindholm

»Forhastet« og »uhørt spild af skatteborgernes penge« og »uro og bekymring i lokalbefolkningen«. Kommunalbestyrelsen i Vordingborg Kommune sender officiel protest over planlagt udrejsecenter på øen Lindholm

Udviste kriminelle udlændinge skal ud på Lindholm. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

Ingen havde fortalt borgmesteren i Vordingborg eller nogen andre i kommunen om planerne om at lave et asylcenter for udviste og kriminelle asylansøgere på øen Lindholm, og lokalpolitikerne er rasende.

Borgmester Mikael Smed (A) vil have et møde med de ansvarlige ministre.

»Vi er nødt til at gøre noget. Jo mere, jeg læser om det her, jo mere hovedrystende bliver det. Nu har vi skrevet et brev og bedt om et møde, for det kan godt være, at vi bliver nødt til at rådgive dem lidt,« siger borgmesteren.

Brevet er skrevet på vegne af hele kommunalbestyrelsen minus Dansk Folkepartis tre medlemmer.

»Sagt meget kort, så virker det som en forhastet beslutning, der i helt uhørt grad medfører spild af skatteborgernes penge,« skriver borgmesteren.

Han bemærker for en god ordens skyld, at Vordingborg Kommune gerne tager sin del af ansvaret for at løse vanskelige landspolitiske problemer, men asyløen giver hverken mening lokalpolitisk eller landspolitisk, mener han.

»Etableringen af et nyt udrejsecenter på Lindholm giver efter vores opfattelse hverken mening økonomisk eller samfundsmæssigt,« skriver borgmesteren og lister udgifterne op.

759 mio. kr. har regeringen selv angivet prisen til, og det giver en udgift på 1,8 mio. kr. pr beboer på det nye udrejsecenter.

»Det er helt sikkert lysår dyrere end at bo på hoteller og kroer i vores kommune,« skriver borgmesteren, som mener, at man kunne få rigtigt meget politi omkring det eksisterende udrejsecenter Kærshovedgård.

»Jeg har læst at udgiften pr. beboer på Kærshovedgård er 250.000 kr. Det vil sige, at man kan mandsopdække hver beboer for 1,5 mio kr. for de samme penge, som det koster at flytte beboerne til Lindholm,« siger Mikael Smed.

Salt i såret

Også Vordingborg Erhvervsforening & Vordingborg Erhverv A/S har skrevet et åbent brev, som er adresseret til statsminister Lars Løkke Rasmussen og finansminister Kristian Jensen.

»Det værste ved det hele er, at en flytning fra Kærshovedgård til Lindholm slet ikke giver mening objektivt set,« skriver formand Christian Brix-Hansen.

»I området omkring Kærshovedgård ved Ikast i Jylland kan de kriminelle udlændinge i dag bevæge sig frit rundt i lokalområdet i dagtimerne, hvilket skaber utryghed i den lokale befolkning. I lægger nu op til, at de kriminelle udlændinge i stedet flyttes til Lindholm i Vordingborg kommune, hvor de så kan bevæge sig frit rundt i lokalområdet i dagtimerne, hvilket vil skabe utryghed i den lokale befolkning,« lyder det fra Christian Brix-Hansen.

»En flytning fra Kærshovedgård til Lindholm løser derfor ikke hovedproblemet, som er, at fritgående kriminelle udlændinge skaber utryghed i en lokalbefolkning, punktum. I vil blot flytte problemet fra ét geografisk område til et andet,« skriver han, og begræder samtidig tabet af vidensarbejdspladser på DTUs forsøgscenter på Lindholm, som nu skal lukkes.

»At I nu også ønsker at erstatte vores tab af disse værdifulde vidensarbejdspladser med et udrejsecenter for dømte, kriminelle udlændinge, mv., det er blot at gnide ekstra meget salt i såret,« skriver Vordingborg Erhvervsforening.

Byrådet i Vordingborg Kommune beder i deres brev om et møde med finansminister Kristian Jensen og udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg.