Borgmester efter magtskifte: »Nu bliver Lindholm ikke til noget«

Vælgerne har talt, og planen om at gøre øen Lindholm til udrejsecenter for asylansøgere må være død, mener den socialdemokratiske borgmester i Vordingborg Kommune, Mikael Smed. Han har op til valget været i dialog med Mette Frederiksen, som lige nu forhandler regeringsgrundlag med Folketingets andre partier.

Politikerne i Vordingborg er nu så overbeviste om, at Udrejsecenter Lindholm ikke bliver til noget, at de er begyndt at afsøge andre anvendelsesmuligheder for øen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Albrechtsen Mortensen

Fra begyndelsen har stort set alle politikere i Vordingborg Kommune været imod planerne om at gøre Lindholm til et udrejsecenter for uønskede asylansøgere. En øde ø, der har været brugt til forsøg med svinepest, er stærk symbolpolitik, men det er også enormt dyr symbolpolitik til trekvart milliard kr., og øen er på ingen måde isoleret fra de omkringliggende byer som Kalvehave og Stege.

»Efter folketingsvalget føler jeg mig rimelig tryg ved, at det ikke bliver til noget at lave et udrejsecenter på Lindholm,« siger borgmester i Vordingborg Mikael Smed (S).

Magten og flertallet i Danmark er skiftet, og hans partiformand, Mette Frederiksen, er lige nu som kongelig undersøger i gang med at forhandle en ny regering. Enhedslisten og SF kræver en ny udlændingepolitik, og det Radikale Venstres formand, Morten Østergaard, har ikke efterladt nogen tvivl om, hvad han mener om et udrejsecenter på Lindholm,

30. marts iklædte han sig en våddragt og svømmede 3,5 km fra Lindholm til Kalvehave for at protestere mod symbolpolitik til 759 mio. kr. Så holdningen til Lindholm fra de partier, der peger på Mette Frederiksen som statsminister, er klar.

»Og jeg har talt med Mette Frederiksen op til valgets udskrivelse, så jeg ved også, hvad hun mener. Vi skal have afsøgt, om der overhovedet er behov for et tredje udrejsecenter, og i så fald hvad der bedst kan betale sig. Og det er nok ikke et udrejsecenter på Lindholm,« siger Mikael Smed, som mener, at udgiften til et udrejsecenter på Lindholm på 750 mio. kr. hurtigt kan blive relevant i regeringsforhandlinger.

Borgmester i Vordingborg Kommune Mikael Smed (S) har fra begyndelsen været imod tanken om at bruge 759 mio. kr. på at oprette et udrejsecenter på øen Lindholm i Stege Bugt.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

For eksempel er det en fjerdedel af det beløb, som Socialdemokratiets forslag om tidlig tilbagetrækning for nedslidte vil koste det første år.

Samtidig ser borgmesteren Dansk Folkepartis dårlige valg som en klar indikation på, at vælgerne ikke kan se fornuften i mere symbolpolitik på udlændingeområdet.

»I hvert fald er jeg ikke i tvivl om, at det har haft betydning på Sydsjælland. I Kalvehave er Dansk Folkeparti gået endnu mere tilbage end i resten af landet,« siger Mikael Smed.

»Jeg synes ikke, at man kan tolke valgresultatet på anden måde, end at vælgerne afviser symbolpolitik til så mange millioner kr.,« siger Mikael Smed.

Men intet er afgjort endnu. Lars Løkke Rasmussen (V) peger stadig på sig selv som statsminister i en samlingsregering, hvis det skulle mislykkes for Mette Frederiksen at danne en socialdemokratisk mindretalsregering, og viceborgmester i Vordingborg Kommune Michael Seiding Larsen (V) har talt med Venstre-toppen om Lindholm.

»Og som jeg har forstået det, så mener Venstre, at aftalen er indgået, og at aftalen skal overholdes. Men det var før valget,« siger Mikael Smed.

Politikerne i Vordingborg er så overbeviste om, at udrejsecenteret på Lindholm ikke bliver til noget, at de er begyndt at afsøge andre anvendelsesmuligheder for øen. Indtil videre er planen enten at overlade øen til den vilde natur eller at lade private investorer bygge et wellnescenter eller lignende.