»Fuldkommen latterligt«: Politikere raser over EU-finansieret rapport, der gengiver »helt gak« billede af Danmark

Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier og de vigtigste begivenheder, så du er klædt på til endnu en novemberdag.

»Det er helt gak,« siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S) til Jyllands-Posten om en EU-finansieret rapport, der også vækker harme blandt andre danske politikere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God morgen til endnu en halvgrå novemberdag. Det er kun den sjette, så der er mange af dem tilbage.

Husk at året ifølge digteren Henrik Nordbrandt har 16 måneder, hvor de sidste fire bare hedder: November, november, november, november.

Inden vi rammes af kollektiv efterårsblues skynder vi os til en spændende dag i nyhedernes verden, hvor vi både skal forbi Radio24syv og en EU-finansieret rapport, der vækker harme hos danske politikere.

Klager vælter ind

Inden vi når til måske det sidste kapitel i den lange føljeton om Radio24syv, skal vi dog først forbi den københavnske metro, som larmer.

Nu gik det ellers lige så godt. I mere end en måned har togene i Cityringen kørt rundt og rundt til de fleste københavneres store begejstring. Men for mange af dem, der bor oven på den nye linje M3, har det været et mareridt.

Det er væltet ind med over 200 klager fra beboere, siden den nye metro begyndte at køre, viser en aktindsigt, som Berlingske har fået.

»Det rumler som torden i min lejlighed. Det kommer bare nedefra. Og jeg kan høre det i radiatoren,« lyder det fra en af klagerne.

Nogle er bekymrede for nattesøvnen, andre for om deres lejligheder nu er blevet umulige at sælge på grund af larmen fra neden.

Metroselskabet siger, at det bliver bedre, når skinnerne er slebet, men det tror flere af beboerne ikke på.

Krænkende danske politikere

Jyllands-Posten har historien om, at en ny EU-finansieret rapport, som skal styrke dialog og skabe større solidaritet mellem Europa og Tyrkiet, bliver kritiseret for at være en skandale og misbrug af EU-penge.

Rapporten »European Islamophobia Report 2018« tegner ifølge avisen et dystert billede af muslimers forhold i Europa. Sidste år var Danmark eksempelvis præget af »krænkende holdninger« og »ekskluderende politiske kampagner« rettet mod muslimer, hedder det i rapporten, der er udarbejdet af en tænketank med nære forbindelser til Tyrkiets præsident Erdogan.

Danmark har desuden – ifølge rapporten – gennem diskriminerende og antimuslimske love ændret sig fra at være et demokrati til et »etnokrati« – en styreform, hvor en enkelt etnisk gruppe har magten.

Men det er »helt gak,« siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S) til Jyllands-Posten.

»Jeg bliver faktisk virkelig vred over det. Selvfølgelig skal EU-midler ikke bruges til at finansiere en tyrkisk ngo’s rapport om islamofobi i Europa, herunder i Danmark,« siger han til avisen, mens Dansk Folkepartis parlamentsmedlem Peter Kofod kalder rapporten for en skandale og »bestillingsarbejde« fra Erdogan.

Avisen har også talt med den socialdemokratiske EU-parlamentariker Christel Schaldemose, der kalder det billede, der bliver gengivet af Danmark i rapporten for »fuldkommen latterligt«.

Gennembrud for Danfoss

Med endnu en Berlingske-historie, denne gang fra Business, bliver vi i transportbranchen.

For ifølge topchef Kim Fausing står Danfoss over for intet mindre end det store gennembrud. Virksomheden er blevet valgt som leverandør af central teknologi til de millioner af el- og hybridbiler, der skal produceres de kommende år.

»Vi er blevet valgt som teknologipartner til nogle af de stærkeste leverandører til bilindustrien og skal levere den nye teknologi til elbiler,« siger Kim Fausing.

Danfoss er blandt andet førende inden for de nyeste typer af strømmoduler til styring af elektriske motorer i biler og køling, styring og omformning af strøm i elbiler.

Endeligt dødsstød?

Og så var det altså i aftes, at der blev taget et afgørende skridt mod den endelige dødsdom over den populære Radio24syv.

Flere hundrede fans og trofaste lyttere af stationen var ellers mødt op for at protestere uden for Kulturministeriet, hvor Radio og TV-nævnet mødtes med medlemmerne af Folketingets kulturudvalg. Nævnet havde forinden gennemgået en lang række spørgsmål og indvendinger mod afgørelsen om at lade radio Loud vinde udbuddet.

Bagefter slukkede formand Caroline Heide-Jørgensen lyset for de fremmødte:

»Det har fremstået fuldstændig klart, hvilke kriterier vi har fulgt, og vi er altså nået frem til den afgørelse, vi traf 22. oktober, og den står vi ved.«

 

Da fungerende kulturminister Ramus Prehn (S) senere kom ud, var der heller ikke meget hjælp at hente for Radio24syv.

»Rent juridisk er der ikke noget at komme efter, men kigger man på hele forløbet, kunne man godt have tænkt sig, at noget kunne være anderledes,« sagde han.

Det samme sagde Nye Borgerliges leder, Pernille Vermund, som dog benyttede lejligheden til at kaste skylden for lukningen på Dansk Folkeparti.

Demonstranterne havde medbragt bannere med slagord som »FRI PRESSE«, »Je suis Radio24syv«, og »Radio24syv samler Danmark«.

Men beskyldninger om politisk indblanding kunne de godt gå hjem med. Caroline Heide-Jørgensen forsikrede, at alle regler om armslængde mellem politikere og nævnet var blevet overholdt.

Flere partier vil dog nu have forløbet undersøgt i en eller anden form.

Liberal Alliances politiske leder, Alex Vanopslagh, ønsker at lade en uvildig part vurdere, om forløbet omkring DAB-udbuddet er foregået korrekt.

Venstres Ellen Trane Nørby nøjedes med at sørge over beslutningen.

SFs Jakob Mark og andre mener, at ombudsmanden eller andre må ind i sagen.

Enhedslistens Søren Søndergaard med partifællen Frank Aaen vil have statsrevisorerne til at se på sagen. Aaen er Enhedslistens statsrevisor og tidligere medlem af Danmarks Kommunistiske Parti.

Dømt på falsk grundlag

Og nu til det nærmeste udland. I vores naboland Norge oprulles der i disse dage en helt usædvanlig sag. De norske sociale myndigheder har i årevis fejlfortolket EU-regler om sociale ydelser, og domstolene har blindt fulgt den forkerte vurdering.

Det betyder, at mindst 48 er blevet dømt på et fejlagtigt grundlag. En af de uretmæssigt dømte er en dansk kvinde, der boede og arbejdede i Norge, og som blev idømt 11 måneders fængsel for »groft bedrageri« og »falsk forklaring«. Berlingskes Uffe Taudal fortæller historien.

Noget for noget

I det lidt fjernere udland står de belastende udsagn mod USAs præsident Donald Trump i kø.

I aftes dansk tid sagde USAs EU-ambassadør, Gordon Sondland, i Repræsentanternes Hus, at amerikansk militærstøtte nok afhang af en undersøgelse mod et selskab med relationer til Hunter Biden, Joe Bidens søn. Det skulle en rådgiver for den ukrainske præsident have sagt til ham. Det fremgår af ambassadørens vidneudsagn, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Dagens pletskud

Fem stjerner til Nicklas Bendtners nye selvbiografi »Begge sider«.

»Han slår tonen an med den treenighed af druk, overforbrug og karrieremæssige skuffelser, der skal vise sig at definere store dele af bogen – og fodboldspillerens liv,« skriver Berlingskes Bigitte Borup.

Dagens huslejestigning

Huslejen for den danske ambassade i London får et solidt spark opad. Siden 1995 har Danmark betalt, hvad der svarer til cirka fem millioner kroner om året for adressen i den britiske hovedstad. Nu stiger den på grund af svimlende kvadratmeterpriser i den britiske hovedstad til 14 millioner, hvilket svarer til en stigning på 225 millioner kroner over lejeperioden på 25 år, skriver Politiken.

Dagens Brexit

Storbritannien forlader EU 31. januar, forudser afgående kommissionsformand Jean-Claude Juncker. Der må grines eller grædes eller bare trækkes på skuldrene.

Det sker i dag

Kl. 9.30 taler statsminister Mette Frederiksen på Landbrugets delegeretmøde i Herning. Mon ikke det blandt andet kommer til at handle om klimaet. Herefter rejser hun videre til Færøerne.

Hendes forgænger i embedet, Lars Løkke Rasmussen (V), taler til gengæld i Aarhus kl. 19 for dem, der har betalt for at høre ham og forfatter Kirsten Jacobsen tale om bogen »Befrielsens Øjeblik.«

Og så er det i dag, at gymnasieeleverne arbejder og samler ind til Operation Dagsværk. Pengene går i år til unge med handicap i Uganda.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) skal kl. 10 i et samråd i Folketinget om Facebooks begrænsning af ytringsfriheden. Imens markerer NATOs generalsekretær, Jens Stoltenberg, Murens fald ved en ceremoni ved NATOs hovedkvarter i Bruxelles.

For de kongelige er der endnu en travl dag. Prinsesse Marie overrækker til formiddag »De Frankofone landes Ambassadørers Litteraturpris« i København og deltager senere i en middag mod madspild på Sveriges ambassade. Kronprins Frederik besøger Skolen på Strandboulevarden i København klokken 13.15.