Førende dansk forsker advarer Mette Frederiksen: »Det kommer til at koste en hulens masse dødsfald«
Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier, som i denne tid alle er præget af den omsiggribende coronavirus.
Selv om der er forsigtig optimisme blandt forskere, når det gælder coronaudviklingen herhjemme, er der gjort klar til et større rykind af coronapatienter den kommende tid.
Fold sammen
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Godmorgen og velkommen til nyhedsoverblikket. Det er mandag, og mange er sikkert ved at spise ungerne af ved morgenbordet og at gøre klar til at komme ud af døren. Eller det ville de have været, hvis det ikke var for coronakrisen.
Nu er der i mange familier mere tid om morgenen, men tiden har en pris.
Netop de mange tabte milliarder og arbejdspladser er en af de historier, vi skal omkring i overblikket. Vi skal også runde et nyt indspark i debatten om, hvordan vi bedst bekæmper coronavirus. For ifølge en af landets førende forskere er det ikke ved at teste, teste, teste, som man gør det i Sydkorea, og som strategien nu er det herhjemme. Vores fokus skal ligge et helt andet sted, mener han.
Coronavirussen har i den grad fået folket til at lytte til videnskaben, og i Politiken har »verdens førende virusforsker« et opsigtsvækkende opråb. Coronavirus er den farligste virus, vi har overhovedet, og fremtidsudsigterne i Danmark og i resten af verden kan være katastrofale.
Inden vi kommer dertil, skal vi have et overblik over smittespredningen af covid-19 i Danmark.
Opdaterede tal
Her er de seneste tal om udbredelsen af coronavirus i Danmark og i verden.
Verdens førende virusekspert: Coronavirus er nummer et
Ifølge den danske virusekspert Kristian G. Andersen fra forskningsinstituttet Scripps Research i Californien er coronavirus nummer et på listen over de farligste virusser i verden:
»Sidst vi så noget, som minder om det, vi ser nu, var influenzaepidemien den spanske syge for 100 år siden, hvor omkring 50 millioner mennesker omkom. Vores hospitalsvæsen er selvfølgelig meget bedre i dag, og dengang havde man hverken respiratorer eller antibiotika. Problemet er, at hvis vi ikke får bremset pandemiens vækst i tide, vil der ikke være plads på hospitalerne, og så vil især ældre og svækkede dø,« siger Kristian G. Andersen blandt andet i det læseværdige interview i Politiken.
I interviewet kritiserer Kristian G. Andersen Danmark for tilgangen til at bekæmpe coronavirus:
»Man har begået en stor fejl ved at stoppe med at smitteopspore, isolere og sætte i karantæne, så snart coronavirussen også begyndte at smitte inden for landets grænser,« siger han blandt andet.
Donald Trump åbner alligevel ikke landet til påske
USAs præsident, Donald Trump, havde et håb om at kunne genåbne landet påskesøndag, 12. april. Nu er kravet om at holde afstand til andre personer forlænget fra 12. april til 30. april, skriver Reuters.
Dermed forlader præsidenten sit tidligere erklærede mål om at genåbne store dele af USA til påske.
I stedet siger Donald Trump søndag, at 1. juni vil markere »bunden af kurven«.
Dansk topforsker: »Tiden er ikke til at teste mange for virus«
Spørgsmålet om, hvad der er den rette taktik for at stække coronavirussen i Danmark fylder stadig mere i debatten herhjemme. Men meningerne er delte, alt efter hvem man spørger. Til Politiken sagde viruseksperten Kristian G. Andersen altså, at det svarer til at give op, hvis man stopper med at teste.
Men myndighedernes massive fokus på at teste er forkert, mener Lars Peter Nielsen.
I syv år var han leder af Det Nationale Influenzalaboratorium ved Statens Serum Institut. Han har i en årrække stået i spidsen for dansk forskning og har udviklet nye analysemetoder inden for virusser og immunologi og skrevet en række lærebøger om mikrobiologi og virologi.
Lars Peter Nielsen ønsker en ny dagsorden:
»Tiden er ikke til at teste mange for virus. Tiden er til at kortlægge, hvor mange danskere der er immune,« siger Lars Peter Nielsen blandt andet.
Coronavirussen har kostet omkostningstab på stort milliardbeløb
Mens fagfolk og politikere i hele verden strides om og diskuterer, hvordan man bedst bekæmper coronavirus, bløder store dele af erhvervslivet og sukker efter en løsning.
En ny, omfattende rapport fra Dansk Erhverv viser konsekvenserne af en marts, ingen vil glemme. Et omsætningstab på mellem 35 og 52 milliarder kroner, en femtedel af virksomhederne har fyret medarbejdere, og yderligere 16 procent forventer at fyre flere inden for de næste 14 dage.
Overvismand kalder situationen alvorlig, mens direktør i Dansk Erhverv Brian Mikkelsen frygter, at april bliver endnu værre.
»Rapporten viser, at store dele af erhvervslivet styrtbløder, og at vi går ind i nogle meget problematiske måneder. Den viser også, at hjælpepakkerne hjælper en stor del af virksomhederne, men der er også brug for justeringer, så alle får hjælp,« siger Brian Mikkelsen blandt andet til Berlingske.
Landets mest magtfulde bestyrelsesformand: »De betaler den højeste økonomiske pris for coronakrisen.«
Vi bliver i kategorien for dårlig økonomi. For det er især de små virksomheder, der er udsatte på grund af coronakrisen. Det siger Nils Smedegaard Andersen, der som landets mest magtfulde bestyrelsesformand styrer internationale milliardkoncerner:
»Det bliver mindre attraktivt at drive privat virksomhed. Mange konkursramte vil efter dette spørge, om de vil starte op igen, om de vil risikere egne penge og sætte egne penge i en ny virksomhed. Det kommer til at ramme benhårdt ned i den sektor,« siger Nils Smedegaard Andersen blandt andet.
Dødstallet er stadig højt i Italien, men i går var det trods alt ikke helt så højt som de seneste dage, hvor det har nærmet sig 1.000 døde per dage. 756 italienerne er døde inden for det seneste døgn, rapporterede de italienske myndigheder i går.
I Danmark har der ligeledes været optimisme hen over weekenden. Selv om udviklingen går den forkerte vej på alle parametre, går det ikke så stærkt, som man kunne have frygtet. Derfor er statsminister Mette Frederiksen (S) og en række topledere begyndt at tale om en gradvis genåbning af samfundet.
Det sker i dag:
Klokken 13: Pressemøde om ny coronaafdeling på Rigshospitalet
Efter planen holder Region Hovedstaden pressemøde, i anledning af at regionen mandag åbner en afdeling for coronavirussmittede i Rigshospitalets Nordfløj. Region Hovedstaden er det område i Danmark, der er klart mest presset af coronasmittede og indlagte. På den nye afdeling kan patienterne ligge isoleret fra patienter med andre sygdomme, hvilket vil minimere risikoen for, at smitten spreder sig til andre dele af Rigshospitalet.
Klokken 14: Myndighederne holder fælles pressemøde om coronavirus i Danmark
En række myndigheder giver en status på coronasituationen i Danmark. Det sker på et pressemøde, der ventes at finde sted klokken 14 i København. Det er endnu ikke afklaret, hvilke instanser der deltager ved pressemødet, og tidspunktet kan altså også ændre sig.
Internationale pressemøder
Verdenssundhedsorganisationen, WHO, opdaterer på et endnu ukendt tidspunkt udviklingen i forhold til covid-19 på verdensplan. Derudover holder også de svenske sundheds- og beredskabsmyndigheder pressemøde om udbruddet i Sverige. Du kan læse mere om de svenske forhold her:
Mediernes økonomisk pressede situation skal drøftes politisk
Økonomisk støtte til blandt andet medier, der er ramt på annoncesalget som følge af coronasituationen, er blandt de emner, som mandag eftermiddag er på dagsordenen, når folketingspartiernes kultur- og medieordførere og kulturminister Joy Mogensen (S) holder møde.