Mette Frederiksen efter topmøde: Vi har endnu ikke set det værste

Samarbejde er afgørende for Danmarks vej ud af coronakrisen, understreger Mette Frederiksen. Regeringen, erhvervslivet og lønmodtagere begynder nu sammen at planlægge, hvordan genåbningen af Danmark bedst foregår, når den tid kommer. Der er grund til en vis optimisme, mener statsministeren.

»Der er grund til at være en smule optimistisk på baggrund af, hvordan de danske tal udvikler sig. Fortsætter det, ser vi hen imod, at der også er noget lys for enden af en lang og mørk tunnel,« lød det fra statsminister Mette Frederiksen (S) efter et videomøde med repræsentanter fra dansk erhvervsliv og lønmodtagerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmark er formentlig ikke igennem det værste endnu, når det handler om coronakrisen, og derfor bliver det helt afgørende at samarbejde om en genåbning af landet.

Det understreger statsminister Mette Frederiksen (S) efter et hastemøde søndag med topcheferne for nogle af landets største virksomheder samt repræsentanter for lønmodtagerne.

»Vi har behov for, at når vi arbejder henimod en genåbning af Danmark at have et øje på alt det, der vedrører det sundhedsfaglige, men også hvordan vi hurtigst muligt og bedst muligt stimulerer økonomien og ikke mindst den indenrigsmæssige efterspørgsel,« sagde Mette Frederiksen umiddelbart efter mødet.

På mødet deltog topcheferne fra bl.a. A.P. Møller - Mærsk, Novo Nordisk, Grundfos og Danfoss sammen med repræsentanter for Dansk Industri, Dansk Erhverv samt Dansk Metal og 3F.

Deltagerne på mødet har ifølge statsministeren aftalt nu at arbejde sammen inden for forskellige sektorer om, hvordan man bedst genåbner Danmark, når den tid kommer.

Foreløbig har Mette Frederiksen bebudet, at store dele af Danmark vil være lukket ned til og med den 13. april.

Statsministeren er indstillet på, at der kan blive behov for yderligere hjælpepakker til et lidende erhvervsliv og medarbejdere, hvor mange allerede har mistet jobbet som følge af den aktuelle coronaepidemi.

»Vi er ikke dér, hvor vi endnu har set det værste af den krise, vi er i. Vi har lavet en historisk stor hjælpepakke - faktisk tre af slagsen - og jeg tror, vi har behov for, at det kommer ud og virker. Men jeg kommer ikke til på noget tidspunkt at afvise, at der kan være behov for yderligere initiativer,« sagde Mette Frederiksen.

»Lys for enden af lang og mørk tunnel«

Der er dog også grund til en vis optimisme, når man gransker tallene for smittespredning, understregede statsministeren. De afsavn, alle danskere lider nu, ser ud til at virke, lød det:

»Der er grund til at være en smule optimistisk på baggrund af, hvordan de danske tal udvikler sig. Fortsætter det, ser vi hen imod, at der også er noget lys for enden af en lang og mørk tunnel.«

Regeringen er samtidig kommet under pres fra en stribe partiledere, der tilsammen udgør et flertal i Folketinget, og som kræver at blive inddraget i en plan for genåbningen af Danmark.

Såvel borgerne som erhvervsliv har brug for tryghed, og vi risikerer en økonomisk katastrofe, lyder det.

I regeringen har man kvitteret fra partiledernes ønske og erklærer sig indstillet på at tage partierne med i forhandlingerne.

Dansk Industris adm. direktør, Lars Sandahl Sørensen, var med på søndagens møde, og han hilser en tæt inddragelse af erhvervslivet velkommen, for situationens alvor kan dårligt understreges tydeligt nok.

»Dansk erhvervsliv er hårdt ramt og hurtigere og voldsommere end nogensinde før. Virksomhederne er ramt på likviditeten, på massive fald i omsætning, tab på kunder og afbrudte forsyningskæder. Det er en underdrivelse at sige, at situationen er alvorlig. Vi er er en eksportnation, så vi er hårdt ramte af, at markederne og økonomierne omkring os er gået i stå,« siger han.