A-kasse: Betaling til Løkkefonden var en betingelse for Løkkes besøg

Flere dokumenter peger på en direkte sammenhæng mellem et besøg af Lars Løkke Rasmussen og en donation til Løkkefonden på 50.000 kroner. Sammenhængen mellem besøg og pengeoverførsel bekræftes også af a-kassens bestyrelsesformand.

Afgående bestyrelsesformand i Akademikernes A-kasse, Allan Luplau. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Akademikernes A-kasses donation på 50.000 kroner til Løkkefonden i marts 2015 var en betingelse for, at et besøg af daværende oppositionsleder Lars Løkke Rasmussen (V) kunne gennemføres.

Sådan lyder konklusionen i Akademikernes A-kasse, som efter afskedigelsen af direktør Michael Valentin har fået en advokat til at gennemgå en række af den nu forhenværende direktørs sponsorater, donationer og andre økonomiske dispositioner.

Fredag kan Berlingske fortælle, at flere interne e-mails peger på en direkte sammenhæng mellem Lars Løkke Rasmussens besøg i Akademikernes A-kasse i februar 2015 og en donation til Løkkefonden på 50.000 kroner. Eksperter vurderer, at det er det hidtil klareste eksempel på, at Løkkes besøg fungerer som en regulær handelsvare, og at der kan være tale om et demokratisk problem.

Andre dokumenter i sagen peger på en direkte sammenkædning mellem Lars Løkke Rasmussens besøg i a-kassen og donationen på 50.000 kroner.

Som det hedder i et internt notat sendt til a-kassens advokat 25. september 2018:

»Michael Valentin har oplyst, at bidraget til Løkkefonden reelt er et honorar for at få statsministeren til at holde et foredrag/indlæg. Statsministeren ønskede ikke at få honoraret selv, men bad i stedet om en donation til fonden.«

En rundvisning

Et besøg af Løkke i 2015 gav dengang god mening for a-kassen ud fra et lobbyisme-synspunkt. Store politiske reformer med betydning for beskæftigelsesområdet var på vej, og Løkke blev som Venstres leder vurderet til at være en af de vigtigste politikere, a-kassen kunne pleje omgang med, viser interne papirer fra a-kassen.

Efter at skandalerne er væltet ud af Akademikernes A-kasse i slutningen af 2018, har donationen været voldsomt diskuteret internt i a-kassen. For ifølge egne vedtægter må a-kassen ikke donere penge som lån eller gave.

Det fik i første omgang bestyrelsesformand Allan Luplau til at lægge klar afstand til donationen. 19. september i år skrev bestyrelsesformanden til a-kassens advokat, at donationen til Løkkefonden »klokkeklart« var en overskridelse af daværende direktør Michael Valentins mandat.

»Der er simpelthen ikke inden for rammerne af vores vedtægt,« skrev bestyrelsesformanden.

Bestyrelsesformand Allan Luplau

»Betalingen til fonden var en betingelse for, at besøget blev gennemført«


Samme pointe gentog Allan Luplau få dage senere i et internt notat til a-kassens advokat:

»Jeg eller formandskabet er ikke orienteret om, at det skulle koste penge at få ham til det. Havde den præmis været klar, så havde Michael fået et klart og rungende nej. Vi skal sørme ikke betale for, at folk kommer til en rundvisning,« skrev Allan Luplau i det interne notat under initialerne AL.

11. december i år fastholdt bestyrelsesformand Allan Luplau over for Berlingske, at bestyrelsen intet kendte til donationen.

»Der har aldrig været forelagt noget for hverken formanden, formandskabet eller bestyrelsen omkring støtte til Løkkefonden. (...) Den type samarbejder blev klart afvist, så der var intet, der indikerede over for bestyrelsen, at der var blevet givet tilsagn om at støtte Løkkefonden forud for Lars Løkke Rasmussens besøg i Akademikernes A-kasse 19. februar 2015.«

En betingelse for besøg

Siden Berlingskes første kontakt med Allan Luplau om a-kassens donation til Løkkefonden, har a-kassen modtaget en færdig advokatundersøgelse. Og det har givet bestyrelsesformanden et mere »nuanceret« syn på sin tidligere direktørs dispositioner:

»Min reaktion 19. september udsprang dels af, at jeg havde den umiddelbare opfattelse, at der var tale om en regulær donation til Løkkefonden, dels at bidraget til Løkkefonden syntes at være en provokation over for bestyrelsen, der havde afvist co-brandende samarbejder med eksterne parter,«  forklarer Allan Luplau i en ny mail til Berlingske.

Han henviser til, at en ledelsesidé om, at a-kassen kunne indgå et sponsor-samarbejde med et »mønsterbryderinitiativ« som eksempelvis Løkkefonden, blev præsenteret for bestyrelsen i marts 2015. Men den idé blev ifølge Luplau altså pure afvist af bestyrelsen.

»I de videre undersøgelser frem mod afskedigelsen af Michael Valentin blev omstændighederne omkring betalingen undersøgt nærmere. Blandt andet blev jeg spurgt ind til, om Lars Løkke Rasmussen havde været på besøg i AKA. Det har han. Løkke har fået en rundvisning, talt med a-kassens medarbejdere og spist en frokost med Michael Valentin og mig. Jeg havde ikke på tidspunktet for besøget nogen anelse om, at der var aftalt en betaling til Løkkefonden,« forklarer Allan Luplau.

Løkke taler med pressen efter et åbent samråd i miljø- og fødevareudvalget i Folketinget om statsminister Lars Løkke Rasmussens relation til kvotekonger i januar 2018. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Allan Luplau uddyber, at de 50.000 kroner ifølge den interne undersøgelse var et krav for at få Løkke på besøg:

»Hvis jeg havde vidst det, havde jeg selvfølgelig sagt nej, for jeg synes ikke, at man skal betale nogen for at komme på besøg. Michael Valentin forklarede senere under undersøgelsen, dels at Lars Løkke Rasmussens besøg var et led i a-kassens varetagelse af public affairs, dels at betalingen til fonden var en betingelse for, at besøget blev gennemført,« skriver Allan Luplau.

Hvordan kan en rundvisning pludselig blive til public affairs i jeres interne vurdering af sagen?

»Besøget fra Lars Løkke Rasmussen havde efter Michael Valentins forklaring til advokaten til formål at varetage a-kassens politiske interesser ved at få lejlighed til at fortælle en markant politiker om a-kassens arbejde og drøfte beskæftigelsespolitiske spørgsmål. Havde jeg vidst, at der skete en betaling, havde jeg sagt nej. Det ændrer dog ikke ved, at den juridiske vurdering endte med, at der kunne være tale om public affairs,« skriver Luplau.

Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra den afskedigede direktør i Akademikernes A-kasse, Michael Valentin.

Allan Luplau trækker sig efter den seneste måneds mediestorm som bestyrelsesformand. Det sker på et repræsentantskabsmøde primo januar 2019.

Det er heller ikke lykkedes at få en kommentar fra statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Læs mere:

Få overblik over sagen om den skandaleramte a-kasse.

Læs mere fra Berlingskes gravegruppe her.