Finanskalender: Din guide til de vigtigste begivenheder i uge 30

Flere skandaleramte internationale virksomheder som Deutsche Bank og Vale kommer i denne uge med regnskaber. Derudover er de europæiske forbrugere i fokus med makroøkonomiske tal, mens den øverste ledelse i Den Europæiske Centralbank mødes i Frankfurt.

Flere skandaleramte internationale virksomheder som Deutsche Bank og Vale kommer i denne uge med regnskaber. Derudover er de europæiske forbrugere i fokus med makroøkonomiske tal, mens den øverste ledelse i Den Europæiske Centralbank mødes i Frankfurt. Foto: Tolga Akmen/AFP/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: TOLGA AKMEN

Mandag d. 22. juli

Danmarks Statistik præsenterer beskæftigelsestal for lønmodtagere for maj 2019. Det sæsonkorrigerede tal for den samlede beskæftigelse er steget siden marts 2013 og nåede i april i år 2,78 mio. Ledigheden er samtidig faldet, og økonomien er inde i en højkonjunktur, selvom flere økonomer er bekymrede.

Danmarks Statistik præsenterer EU-harmoniseret forbrugerprisindeks for juni 2019. Indekset steg sidste år med en pct., og i de første seks måneder af 2019 steg indekset 0,6 pct.

Det delvist statsejede brasilianske mineselskab Vale præsenterer regnskab for andet kvartal i 2019. Selskabet producerer forskellige typer metaller som for eksempel jernmalm, som selskabet er verdens største producent af. Prisen på jernmalm er steget 82 pct. det seneste år, blandt andet fordi Vale i første kvartal solgte 22 pct. mindre end samme periode sidste år, fordi et kollaps af en dæmning begrænsede produktionen. Den samlede omsætning i virksomheden faldt 4,6 pct. sammenlignet med den samme periode sidste år.

Tirsdag d. 23. juli

Danmarks Statistik kommer med forbrugerforventninger for juli 2019. Forbrugertillidsindikatoren faldt i juni til 5,8 fra 5,9 i maj. I april var indekset 3,7. Mens delene i indekset, der handler om nuværende forbrug, faldt i målingen, lå forventningerne til fremtiden generelt højere.

Det europæiske statistikbureau Eurostat præsenterer forbrugerforventninger i euroområdet. Hvor der generelt er optimisme i dansk økonomi, er de europæiske forbrugere mere påpasselige. Indekset faldt i juni fra minus 6,5 til minus 7,2 efter at være steget fra minus 7,3 i marts.

Onsdag d. 24. juli

Den amerikanske flyproducent Boeing offentliggør regnskab for andet kvartal 2019. I første kvartal faldt selskabets omsætning to pct., mens overskuddet faldt 13 pct., og driftsmarginen faldt fra 12,3 til 10,3 pct. Ordrebogen faldt desuden fra 412 til 399 mia. dollar. Problemerne skyldes færre leveringer af det problemramte 737 MAX-fly, hvilket også fik selskabet til at trække sin forventning tilbage. Boeing-aktien er steget 11 pct. siden begyndelsen af 2019.

Den tyske storbank Deutsche Bank præsenterer kvartalstal for andet kvartal 2019. Bankens indtjening faldt ni pct. i første kvartal, mens overskuddet voksede med 67,5 pct. Tidligere på måneden trak banken overskrifter, fordi den påbegyndte en stor fyringsrunde, da selskabet lukkede sine internationale aktiviteter. Efter flere skandaler vil banken fokusere på traditionel bankforretning og formuepleje. »Jeg føler mig overbevist om, at de har en størrelse og en ledelse, der godt ved, hvad det her handler om, så det skal nok gå hen og blive en rigtig god bank igen. [...] deres basisforretning er stadigvæk sund,« sagde Lars Krull, bankekspert og seniorforsker ved Aalborg Universitet, i forbindelse med fyringerne til Berlingske.

Torsdag d. 25. juli

Finske Nokia kommer med halvårsregnskab. Omsætningen steg i første kvartal med 2,2 pct., mens driftsresultatet faldt til et tab på 524 mio. euro fra et tab på 336 mio. euro året før. Driftsmarginen faldt fra minus 6,8 til minus 10,4 pct. Nokia forventer at præstere bedre end markedet og nå en driftsmargin på 9-12 pct. uden IFRS, som er en bestemt regnskabspraksis. Uden IFRS-reglerne var driftsmarginen minus 1,2 pct. i første kvartal.

Desuden aflægger Onxeo og Össur kvartalsregnskaber for andet kvartal.

Der er rentemøde i Den Europæiske Centralbank. I forbindelse med afmatning af europæisk økonomi har ECB udsat rentestigninger, og Nordea forventer, at ECB vil begynde en ny runde stimulus i september i forbindelse med bankens nye makroøkonomiske forventninger.

Fredag d. 26. juli

Det italienske statistikkontor ISTAT præsenterer Italiens erhvervstillidstal. Erhvervstilliden er faldet siden begyndelsen af 2018 fra et niveau over 110 til i undersøgelsen for juni at ligge på 100,8. Italiensk økonomi er en kilde til usikkerhed omkring europæisk økonomi. Landet har haft økonomiske problemer, og økonomien var i recession i første kvartal af 2019.

Der kommer også forbrugertillid fra Italiens ISTAT. Mens økonomien er i recession, og erhvervstilliden er faldet, er forbrugerne mere optimistiske. Indekset lå i begyndelsen af 2018 over 115 og er siden faldet, så det i juni lå på 109,6.

Fredag morgen kommer også fransk forbrugertillid fra INSEE, Frankrigs nationale statistikinstitut. Forbrugertilliden er steget siden december, hvor usikkerheden om de gule veste var på sit højeste, og forbrugertilliden lå på 87. Indekset er siden steget og lå på 101 i juni.

USAs Bureau of Economic Analysis præsenterer det første estimat for BNP-væksten for andet kvartal i amerikansk økonomi. Væksten i første kvartal lå på 3,1 pct., og fjerde kvartal af 2018 havde en vækst på 2,2 pct.

Søndag d. 28. juli

Der afholdes valg i Japan. Premierminister Shinzo Abes parti ser ud til at vinde opbakning. Regeringen står over for at skulle implementere en højere skat på salg, som mange japanere har været utilfredse med.