Spøjst design eller stramme proportioner: Hvad er Byens Bedste Arkitektur?

Byens Bedste 2021 er i luften. For 20. gang kårer vi det bedste, København har at byde på: 15 kategorier, der rummer byens oplevelser, og 75 nominerede.

 
København er tilbage og det samme er Byens Bedste. De nominerede er klar og du kan stemme i 15 kategorier nu. Video: August Bang. Grafik: Kristian Stauning Jensen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ny arkitektur skyder op i et væk. Noget rager op, andet er under jorden, og en del lægger man knap nok mærke til. Ikke alt fortjener hæder, men noget gør. Hvem skal løbe med prisen for Byens Bedste Arkitektur?

Afstemningen er slut. Vinderne bliver afsløret 26. august.

Læs mere om alle fem nominerede:

Area Aviae Meae

Husets hovedfacade er den konkave indskæring lige på hjørnet af Store Regnegade og Ny Østergade. Grebet markerer sig elegant i sig selv, men fungerer også som hængsel for de to forskellige facader på de to forskellige gader. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Svold.

Praksis Arkitekter og den desværre afdøde arkitektprofessor Carsten Juel-Christiansen (hvis kone ejede grunden) har udfyldt en af de allersidste tomme grunde i indre by – og i betragtning af hvor megen halvkedelig og helanonym developerarkitektur, vi efterhånden har vænnet os til at se på, er de sluppet endog meget heldig afsted med løsningen.

En kridhvid, halv-postmoderne hybrid, der både i skala og detaljering citerer flittigt fra sine omgivelser og samtidig unddrager sig en egentlig forklaring. Det lyder kryptisk, men det betyder bare, at huset er sådan et, man ikke lige bliver færdig med. Og det er faktisk noget, man kan sige om al den bedste arkitektur.

Area Aviae Meae
Store Regnegade/Ny Østergade
Arkitekter: Praksis Arkitekter

Ørsteds Haver

Det er den unge tegnestue Lokal, der har udviklet projektet og facaden med den påhængte karnapløsning. De vandt minikonkurrencen om en facaderenovering, da den blev udskrevet af ejerforeningen for otte år siden og har siden da arbejdet på at få konkurrenceprojektets ideer til at blive til arkitektur. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

En af byens grimmeste facader er med et slag blevet en af byens mest interessante – og samtidig langt smukkere end den tidligere stenhårde grå betonfacade, arkitekten Ole Hagen udstyrede huset med, da han tegnede det i 1960.

Huset havde både svalegange og benzintank og var et præmieeksempel på den historieløse, transportfikserede modernisme, der prægede den internationale arkitektur mellem 1920 og 1970. Tegnestuen Lokal har med støtte fra både ejere og lejere kreeret lidt af et columbusæg.

En hængende klimaskærm, der begrønner bygningen og samtidig giver beboerne nogle store behagelige, sammenhængende balkonrum. Der er tale om en meget vellykket hybrid til gavn for både by og beboere.

Ørsteds Haver
H.C. Ørsteds Vej 25-27, 1879 Frederiksberg C
Arkitekter: Tegnestuen Lokal

Zoolab

Zoolab er Zoologisk Haves nye besøgsbygning og aktivitetscenter, som skal bruges af både skoleklasser og havens gæster. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen.

I Zoologisk Have, hvor skiftende direktører sjovt nok altid har taget arkitekturen meget alvorligt, har arkitekten Claus Pryds fået opført et forfriskende enkelt, overbevisende og skønt, materialebevidst lille projekt – Zoolab hedder det, og det er en bygning, der skal være besøgsbygning og aktivitetscenter både for de mange skoleklasser, der kommer til Zoo og for almindelige mennesker, der vil lære lidt om havens dyr.

Huset, der egentlig blot er en lille pavillon, er formet med en møbelsnedkers omhu og viser sig frem med moderne fortolkninger af både krydsfiner og tagpap. Ekspressivt i form, originalt i udtryk og både hjemligt og interessant i indhold er Zoolab klart et af årets bedste byggerier i København.

Zoolab
Zoologisk Have, Roskildevej 32, 2000 Frederiksberg
Arkitekt: Claus Pryds Arkitekter

Silver Arrow

Når man kommer cyklende sydpå gennem det nytriste kvarter, er det lige før cyklen standser af sig selv ved synet af den slanke, stribede skive, der rejser sig midt i synsfeltet, skriver Berlingskes arkitekturredaktør. Fold sammen
Læs mere
Foto: imarken/Jens Larsen.

På kanten af Islands Brygges lidt overglatte drømmeverden af højt prissat developerarkitektur ligger et smalt hus, der ligner noget Arne Jacobsen kunne have fundet på.

Ekspressivt kileformet, men stramt velproportioneret og med en overlegen tilstedeværelse som landemærke på Artillerivej er »Silver Arrow«, som huset hedder, en både fremmed og smuk fugl i København.

Huset, der er tegnet af Holgaard Arkitekter, er et lejlighedshotel, og dets skarp kommercielle fokus gør, at dets kvaliteter taber lidt højde i takt med, at man selv bevæger sig op i det, men det ændrer ikke ved, at Silver Arrow er et forbilledligt smukt stykke byggeri.

Silver Arrow
Artillerivej, Islands Brygge, 2300 København S
Arkitekt: Holgaard Architects

Københavns Museum

Huset i Stormgade, som blev bygget til Overformynderiet i 1893, er udformet som en italiensk villa og tegnet af Hans J. Holm. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix.

I det tidligere Overformynderi på hjørnet af Stormgade og Vester Voldgade har tegnestuerne Rørbæk og Møller og Leth og Gori med stor respekt for den oprindelige, villaagtige bygning skabt nogle både stemningsfulde og velfungerende lokaler til det genopstandne Københavns Museum.

Det, der før hed Bymuseet, har fået nyt liv og ny prægnans i de fornemme lokaler. Arkitekterne har med eminent balancegang holdt fast i den oprindelige bygnings spøjse detaljer og skønvirkeagtige dekorationstrang uden at falde i pastichefælden, og resultatet er både ligefremt og fornemt.

Et museum, byen har manglet, og en ny hjørnesten på turisternes obligatoriske dødsrute i vores hovedstad.

Københavns Museum
Stormgade 18, København K
Arkitekter: Rørbæk og Møller og Leth og Gori

Herunder kan du klikke dig rundt i kategorierne, og afgive din stemme.