Ord som brødrevolution og bagerkrig er efterhånden blevet en del af det københavnske vokabularium, for vi er vilde med brød og står gerne i kø for at få fingre i den helt rigtige krumme.
Nominerede:
Hart Bageri
Da den tidligere chefbager fra Tartine i San Francisco Richard Hart åbnede bageri med Nomas René Redzepi som medejer på Gammel Kongevej, trak det med rette rekordlange køer for at få fingrene i deres pølsehorn og kager. Og det er ikke uden grund. Og stedets altid friskbagte brød skal blot garneres med lidt frisk smør for at udgøre et reelt måltid. Vær i øvrigt opmærksom på, at Hart ind imellem selv importerer en magisk mortadellapølse – så er det om at holde sig til og få fat i deres sjældent udbudte sandwich med den italienske kødpølse.
Juno the Bakery (Vinder af Byens Bedste Bageri 2019)
Den tidligere Noma-ansatte, svenske Emil Glaser, har nu i flere sæsoner trukket fulde huse med sit hysterisk velsmagende friskbagte brød. Orker du de tyve minutter i kø ned ad Århusgade, og er du ikke sart, hvad angår høje brødpriser, så snyd heller ikke dig selv for pistaciecroissanten og den allerede legendariske og særdeles eftertragtede kardemommesnurre, der forkæler dine smagsløg. Som sagt forærer de ikke deres varer væk, men det er alle pengene værd.
Mirabelle
Christian Puglisis Nørrebro-bageri er efterhånden en klassiker, men kvaliteten af ikke mindst det kolossale, hårdt bagte surdejsbrød på økologisk mel fra Kornby Mølle er stadig uovertruffen. Her bages dog også seriøse croissanter, rugbrød, boller og søde sager. Vil man være sikker på at få favoritten med hjem, kan bagværket bestilles og betales på forhånd og hentes hver dag fra kl. 7-17. Mirabelle serverer morgenmad hver dag fra 8.30 til 11.30 (til 13.00 lørdag og søndag), og overgår herefter til at være restaurant med fokus på pasta.
Batting Bakery
Man står også gerne i kø efter godt brød ude i reservatet. Nummer et kultbageri på disse kanter er Batting Bakery på Ordrupvej, hvor man gerne skal reservere sit brød over telefonen, på samme måde som man bestiller bord på en hypet restaurant. Ejer Lars Batting arbejder kun med økologiske eller biodynamiske produkter og maler selv sit mel af ølandshvede. Brødet hæves usædvanligt længe – i 18-20 timer. Som på de andre kultbagerier er udvalget ikke nødvendigvis specielt stort – det er kvalitet snarere end kvantitet, som tæller!
The Bread Station
Per Bruun, grundlæggeren af Emmerys, er nu ude af denne kæde og pusler i stedet med fremragende brød uden tilsætning af hverken gær eller surdej i det gamle godspakhus på Charlottenlund Stationsplads. Brødet laves på dansk mel kværnet inhouse på egen stenmølle fra Häussler, ligesom alt bages på stedet i stenovnen fra franske Fringand, som vejer to tons. The Bread Station fungerer desuden som café med salg af kaffe, sandwiches og småretter.