Grønne åndehuller eller urbane parker: Hvor er Byens Bedste Byrum?

Byens Bedste 2021 er i luften. For 20. gang kårer vi det bedste, København har at byde på: 15 kategorier, der rummer byens oplevelser, og 75 nominerede.

 
København er tilbage og det samme er Byens Bedste. De nominerede er klar og du kan stemme i 15 kategorier nu. Video: August Bang. Grafik: Kristian Stauning Jensen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En bænk med plads til gode samtaler, en grøn oase eller en boldbane, hvor pulsen kan komme op. København er fuld af byrum, og nye kommer til i et væk. Men hvor er det lykkedes at skabe de bedste åndehuller til københavnerne og dermed det bedste byrum?

Afstemningen er slut. Vinderne bliver afsløret 26. august.

Læs mere om alle fem nominerede:

Banegaarden

Banegaarden, der blandt andet byder på madmarked, streetfood og kurser, holder til på DSBs gamle værkstedsarealer på Otto Busses Vej på Vesterbro. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Lige når man gik og troede, at enhver tom kvadratmeter i byen var blevet udstyret med et madmarked og noget streetfood, opstod Banegaarden og tog alle med storm.

I den sydlige ende af DSBs gamle rangerterræn omkring Otto Busses Gade ligger nogle helt fantastiske tømmerlader, tegnet af overarkitekt Wencks kontor for over 100 år siden.

Rønnow Arkitekter har genskabt ladernes pragt og tilføjet praktisk funktionalitet, og omkring de genopstandne bygninger har ildsjæle skabt den fantasifulde oase, der har fået navnet Banegaarden.

Her skal være alt muligt: Økomarked, bagekurser, modeopvisninger og naturvin, men mest af alt skal Banegaarden bare være et sted. En ukendt lomme i byen, der faktisk tilbyder noget andet. Noget, den ikke havde før.

Banegaarden
Otto Busses Vej 45, 2450 København
Arkitekter: Rønnow Arkitekter

Enghaveparken

Enghaveparken er blevet genskabt og omdannet til et klimasikringsprojekt med underjordiske bassiner, ringmure og vandsugende planter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Lige ved siden af Enghave Plads ligger Enghaveparken, som i 2020 genopstod fra det utrygge mørke, den havde henligget i i en menneskealder. Arne Jacobsens små entrépavilloner er blevet genskabt, og hele parken er blevet omdannet til klimasikringsprojekt af landskabsarkitekterne fra Tredje Natur.

Pladsen kan nu i tilfælde af monsterregn optage hundredvis af kubikmeter regnvand. Boldbanerne er gravet ned som dybe huller i fladen, og en ringmur kan lukkes af med kraftige skotter, så hele parkens rosenhave kan omdannes til regnvandsbassin.

Det imponerende er, at det er lykkedes for Tredje Natur at integrere alle disse tekniske løsninger på en måde, der ikke ødelægger parkens lidt bedsteborgerlige ambience, og det er faktisk godt gjort. Meget fortjent modtog projektet da også den Københavnske Arkitektforenings hæderspris, Store Arne, i 2021.

Enghaveparken
Enghavevej, 1761 København
Arkitekt: Tredje Natur

Pladsen ved Ungekulturhuset

Boldbane, siddemøbler og en lysende glorie har gjort pladsen ved Ungekulturhuset på Smedetoften til kvarterets nye udendørs dagligstue. Fold sammen
Læs mere
Foto: Københavns Kommune.

Et af Københavns nyeste byrum er den lille tidligere baggård ved Ungekulturhuset på Smedetoften i Nordvest. Her har 1:1 Landskab med en stor blåtlysende glorie som samlende, teatralsk greb skabt en udendørs »kvartersdagligstue«. Et byrum, der kan bruges til både leg og hvile, og som faktisk formår at være fuldt af aktiviteter uden at blive manisk hittepåsomt.

Der er en siddetrappe, der også kan fungere som tribune, hvis man vil lave en forestilling af en slags, der er en flade, der kan bruges til boldspil, der er kantede siddemøbler, man også kan grinde på med sit skateboard, der er helt almindelige københavnerbænke, og der er en slags åben gitterlade med et trægulv, der kan bruges til at danse på.

Alle de mange funktioner er holdt sammen af den blå glorie: En 15 meter bred, lysende, galvaniseret stålring, der svæver seks meter over pladsen. Måske banalt, men meget effektivt.

Smedetoften
Smedetoften, Kbh NV
Arkitekt: 1:1 Landskab

Remiseparken

Remiseparkens skaterbane kan i nødstilfælde også bruges som vandreservoir. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Inde midt i Urbanplanen har Remiseparken i mange år ligget hen som en skjult park, kun kendt af beboerne i »Planen«, der med sit noget blakkede ry altid har formået at holde uvedkommende på afstand. Parkens lukkede præg er blevet godt og grundigt rystet af det fine projekt, landskabsarkitekterne fra BOGL har skabt derinde bag de grå blokke

Formålet med opgraderingen var dobbelt: Dels at genoplive det triste område, dels at bruge parken til klimasikring af store dele af Urbanplanen. 5000 kubikmeter vand skulle parken kunne lede bort i det oprindelige projekt. Det er endt med at være lidt mindre – til gengæld er den sociale opgradering endt med at være lidt mere, om man så må sige. Her er dejlige wadier, man kan gå langs, her er æbletræer, bistader og kæmpehøje gyngestativer. Og alt i alt er den før så utrygge park nu forvandlet til en skøn, afslappet lomme herinde i »planen«.

Remiseparken
Peder Lykkes Vej 71, 2300 Kbh S
Arkitekter: BOGL

Reffen

Reffen byder på alt fra street food, kunst og yoga til markeder og koncerter og er blevet et tilløbsstykke for både turister og byboere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Svold.

Naturligvis må Reffen og med den hele den aktive del af Refshaleøen også nomineres til byens bedste byrum.

Selve Reffen er ikke andet end nogle rodet stablede containere, ville nogle måske indvende – og ingen har planlagt eller anlagt noget her, det er bare sprunget op af jorden mere eller mindre af sig selv – og, ja – netop derfor er der grund til at nominere.

I en by, som før coronaens tid konstant var ved at kæntre under presset fra de mange maniske aktivitetstilbud, enhver byrumsplanlægger konstant byggede ind i sine forslag, er det saligt velgørende, at Reffen og Refshaleøen bare er noget skrammel med noget mad i.

Noget skønt skrammel! Med bademulighed og plads nok til både at være sig selv og at være social.

Reffen
Refshalevej 167 A, 1432 København

Klik dig rundt i de øvrige kategorier herunder.