Virksomhedsdoktor i Jaco-form

Efter et usædvanlig karriereforløb nåede Jan Berg en toppost i et stort børsnoteret selskab. Efter nogle år ude af offentlighedens søgelys er han nu tilbage. Denne gang som herre i eget hus.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Han kalder sig selv kontroversiel, og hans erfaringer med sin ualmindelige åbenhjertighed fortæller ham, at både han selv og de virksomheder, han har været tilknyttet, har fået skrammer, hver gang han har udtalt sig til pressen. Derfor vil han gerne være fri for at medvirke til et portræt.

Men han slipper ikke.

Den tidligere koncernchef for det børsnoterede Incentive, Jan Berg, er nemlig atter på banen. Nu som medejer af det lille nye minikonglomerat Kleinberg, som han ejer sammen med to tidligere kolleger fra Incentive, Erik Bjørn Jensen og Jesper Klein-Petersen.

Indtil videre indgår marketingsfirmaet TSM og de berømte Jaco Sko i Kleinberg. Men trioen leder efter endnu en mærkevarevirksomhed, så de hver især kan få en administrativ topstilling i en virksomhed.

Jan Berg er sat i spidsen for Jaco Sko i Vordingborg. I overtagelsesfasen har han været travlt optaget af virksomhedens produktion i Polen, og relanceringen af den kendte komfortsko, der nu spåes et kæmpe comeback.

Kleinbergs succes afhænger af, om det lykkes de tre ejere at kombinere og udnytte hinandens færdigheder inden for salg, markedsudvikling, økonomi og produktudvikling.

Retroudvikling
Det sidste er Jan Bergs force og har i Jaco Sko blandt andet ført til den næsten uundgåelige retro-udvikling af den fodformede, så man i år vil komme til at se den i alverdens pastelfarver på unge mennesker med øje for det hype.

Der er langt fra Incentives rengøringsmaskiner til Jacos komfortsko. Men Jan Berg spænder vidt. Der er næppe mange, der har præsteret at tage en uddannelse til civilingeniør og læge - samtidig.

Han har tidligere fortalt, at det kun var matematikken og fysikken, der interesserede ham på ingeniørstustudiet, men at han i øvrigt fandt det forfærdeligt at gå på Danmarks Tekniske Højskole.

Forlydenderne om, at det var meget sjovere at læse medicin, fik ham til at søge optagelse på lægestudiet på Københavns Universitet. Og så kløede han ellers på med begge studier.

Hvordan gør man det? Jo, man undlader at komme til forelæsninger, hvor en professor læser op af de bøger, man alligevel selv skal købe.

Jan Berg har indrømmet, at han ikke bestod sine eksaminer med topkarakterer. Men kombinationen af de to uddannelser var smart og førte ham ind på en interessant karriere.

Allerede i sidste del af lægeuddannelsen arbejdede han som udviklingsingeniør hos Radiometer, og i 1981 blev Jan Berg ansat som udviklingsingeniør i et dansk datterselskab af General Electric.

Til USA
Men efter tre år kaldte verdens største virksomhed ham til USA, hvor han blev manager inden for advanced nuclear applications i GE Medical. Det job havde han i to år, indtil han i 1986 kom tilbage til Danmark, som direktør for Genm. To år efter gik turen imidlertid tilbage til USA med et lederjob i GE Medical. Og denne gang varede USA-opholdet i fem år.

Årene i USA gav ham den internationale tilgang, som Kleinbergs virksomheder har brug for, hvis de skal følge udviklingsplanerne.

I 1993 blev Jan Berg adm. direktør for det kriseramte Brüel & Kjær, som trængte til en restrukturering.

Og tre år senere overtog han ledelsen af det gamle ventureselskab Incentive A/S, som nu skulle omdannes til en fokuseret industrikoncern.

Det var i Incentive-perioden, at Jan Berg sidst optrådte i offentligheden med sine hudløst ærlige udtalelser.

Pr. automatik
Jan Bergs sidste opgave i Incentive var at frasælge automatfabrikken Wittenborg, og han forlod derefter i 2000 selskabet efter et kæmpeunderskud.

Siden har man stort set ikke hørt til hverken Jan Berg eller Incentive. Selskabet har de seneste år ført en anonym tilværelse på Københavns Fondsbørs, mens Jan Berg i det stille har arbejdet med forretningsudvikling og rådgivning ved køb og salg af virksomheder med det mål at blive aktiv medejer.

Det er han nu gennem Kleinberg-konceptet, som de tre tidligere Incentive-folk udviklede sidste år over et glas rødvin i Bergs have i Lyngby.