USA: Bøde til Microsoft kan udløse handelskrig

Politikere og embedsmænd i USA frygter for nye handelskonflikter og uvished for globale firmaer, efter at EUs konkurrencekommissær Mario Monti har sat grænser for Microsofts opførsel på markedspladsen.

Amerikanerne raser over EUs konkurrencekommissær Mario Montis gigantbøde på 497 mio. euro til Microsoft. Flere republikanere antyder, at det kan blive startskuddet til en ny transatlantisk handelskrig. Foto: Reuters
Læs mere
Fold sammen
NEW YORK: Normalt forsøger hovedaktørerne på det globale marked at etablere rimeligt ens konkurrencelove, så virksomhederne ved, hvad de har at holde sig til. Det amerikanske justitsministerium mener nu, at EU har brudt den fælles linje.

Årsagen er de krav til Microsoft, som EUs konkurrencekommissær Mario Monti stillede i denne uge ud over gigantbøden på 497 mio. euro - ca. 3,8 mia. kroner - for konkurrenceforvridende adfærd.

»Sund monopolpolitik skal undgå at fastfryse innovation og konkurrence, selv hos »dominerende« virksomheder,« sagde Hewitt Pate, lederen af justitsministeriets monopoldivision til medierne, efter at detaljerne i EU-Kommissionens afgørelse blev offentliggjort.

Konkurrencekommissær Mario Montis krav går ud på, at Microsoft skal stille dele af sin computerkode til rådighed for konkurrenter, så de bedre er i stand til at udvikle software, der kan kommunikere med Microsofts styresystem.

Desuden skal Microsoft udsende en udgave af sit seneste styresystem Windows XP, som ikke indeholder medieafspilleren MediaPlayer. Det sker for at give konkurrerende firmaer som f.eks. RealNetworks bedre mulighed for at sælge deres medieafspillere.

Microsoft var naturligvis ikke begejstret og kaldte afgørelsen »den bredeste tvangslicens af ophavsrettigheder, siden EU blev oprettet for over 50 år siden«, som Brad Smith, Microsofts chefjurist, udtrykte det over for Financial Times.

Den politiske opbakning manglede ikke. I software-gigantens hjemstat Washington blev beslutningen fra Bruxelles nærmest opfattet som et angreb på succesdrengene fra Redmond.

»Denne afgørelse er endnu et eksempel på, at EU overfalder en succesrig amerikansk industri og politikker, der understøtter vores økonomiske vækst,« sagde den lokale, demokratiske senator Patty Murray i en udtalelse.

Frygt for handelskrig
Og i hovedstaden Washington frygtede Bill Frist, lederen af Senatets republikanere ligefrem en større konfrontation.

»Jeg frygter nu, at USA og EU er på vej mod en ny handelskrig, og at Kommissionens afgørelse mod Microsoft er det første skud,« sagde han.

Justitsministeriet understregede dog, at generelt har USA og EU nærmet sig hinanden på konkurrencelovgivningens område, men det er klart, at der stadig er til tider fundamentale forskelle.

»I en verden, hvor produkter regelmæssigt krydser grænser, og hvor dominerende virksomheder opererer begge steder, bliver det vanskeligt at rådgive disse firmaer om, hvilken slags unilaterale handlinger de kan foretage,« sagde juristen E. Marcellus Williamson, der specialiserer sig i EUs konkurrencelov, til Washington Post.

USAs konkurrencemyndigheder har også haft kontroverser med Microsoft men ikke været nær så barske i kravene, mens EU klart forbereder nye konkurrencesager mod firmaet.

Men samtidig tegner der sig udviklinger i horisonten, som måske kan gøre hele konkurrenceballaden om Microsoft til historie. Nemlig det åbne styresystem Linux.

Verdens største PC-fremstiller Hewlett-Packard meddelte i denne uge, at det senere i år vil udbyde Linux-PCere i hele verden. Tidligere brugte HP kun Windows-software. Skiftet kan føre til fundamentale ændringer i styrkeforholdene blandt software-udbydere, men indtil videre er Linux kun installeret på mindre end tre pct. af de ca. 160 mio. PCere, som sælges årligt.