Thornings jubelår – ny bestyrelsesdronning og fremtidig premierministerfrue?

Så er det slut for i år. Gossipperne tager en sidste runde med kliken i erhvervslivet og guider dig igennem årets vindere og tabere. Birgitte Erhardtsen er »the good cop«, Jens Chr. Hansen afslutter året som »the bad cop«. Efter en hård og langstrakt udvælgelsesproces kårer vi Helle Thorning-Schmidt som årets vinder, mens Finanstilsynets formand får den tvivlsomme ære at ende som årets taber.

Tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt er skiftet til en professionel bestyrelseskarriere - og måske er hun kommende premiereministerfrue i UK. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Endelig udløses spændingen! Resultatet af Berlingske Business' traditionsrige og trendsættende konkurrence om årets helt store op- og nedture er klar. Snesevis af kandidater har været forbi dommerkomitéen, og udvælgelsesprocessen har været uhyre vanskelig, men her er resultatet: Tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt topper vinderholdet med sin nyanskaffede bestyrelseskarriere og en mulig fremtid som Storbritanniens Hillary Clinton, mens årets største taber er Finanstilsynets formand, professor David Lando, som har ridset tilsynets troværdighed med håndteringen af Tonny Thierry-sagen. Sådan!

ÅRETS VINDERE

Bliver Thorning Storbritanniens nye Hillary?

Tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt går ind i det nye årti med en af Danmarks mest prestigefyldte bestyrelsesposter – nemlig Vestas i håndtasken.

En rastløs og ambitiøs Thorning skiftede klogeligt spor fra do-good-industrien og jobbet som topchef i Red Barnet til en karriere som professionelt bestyrelsesmedlem i den grønne del af storindustrien.

Udover rollerne som tidligere toppolitiker og ngo-direktør er Helle Thorning også hustru til Labour-politiker Stephen Kinnock. Han fik i modsætning til sit parti et pænt valg og nævnes nu som mulig kandidat til formandsposten.

Hvad kan der ikke ske i UK, hvis Helle Thorning-Schmidt slippes løs som premierministerfrue. Hvorfor kommer man til at tænke på Hillary Clinton ...

Først blev Frank Vang-Jensen fyret, så endte han som Nordens bankkonge. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Nordea havde brug for en træmand og fik én

Det er ingen skam at blive fyret. Måske er det endda en anbefaling. Nordeas nye topchef Frank Vang-Jensen blev som bekendt fejlrekrutteret til og afskediget fra jobbet som topchef i Handelsbanken. Nu er han bankkonge i Norden, og optur er næsten et for fattigt ord til at beskrive raketfarten i Frank Vang-Jensens karriere.

Nogen charmerende people’s man med store armbevægelser er han ikke, og det er nok heller ikke, hvad Nordea har brug for i en tid, hvor banken er udfordret. En no nonsense-træmand er uden at fornærme nogen en passende beskrivelse af Frank Vang, og endda en hård en af slagsen.

Bag det lidt grå ydre gemmer der sig en hård nitte, som startede i jobbet med at rydde grundigt ud i ledelsen omkring sig. Vi ønsker Frank Vang-Jensen lykke på rejsen i det nye år og held med at banke kundetilfredshed og image op.

DSV-chefen Jens Bjørn Andersen, som lykkedes med årets kæmpekøb, elsker at give den som nøjsom på en Lars Larsen-agtig måde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen.

DSV-bossen landede årets opkøb

Hos transportgiganten DSV i Hedehusene elsker de at spille lidt på, at de er simple folk med om ikke halm i træskoene og twist i baglommen, så dog hang til lavprisflyselskaber og -hoteller – selv når der skal landes milliardhandler. Sådan lidt Lars Larsensk.

Men trods beskedenheden er ingen i tvivl om, at DSV-bossen Jens Bjørn Andersen er en af de dygtigste og mest professionelle topledere i dansk erhvervsliv. Jens Bjørn Andersen landede drømmeopkøbet af konkurrenten Panalpina, som med ét slag gjorde DSV til verdens fjerdestørste logistikvirksomhed.

Der bliver råd til store julegaver i år, og at Jens Bjørn Andersen så også sprang ud som grøn chauffør i 2019, lægger kun yderligere til respekten for ham. DSV har nu udmeldt klimamål og er gået i gang med at lære af Panalpina, hvordan lastbiler sparer CO2.

ÅRETS TABERE

Formand i finanstilsynets bestyrelse, David Lando, svækker tilliden til den finansielle vagthund efter den langstrakte Tonny Thierry-sag Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

Lando svækker tillid til vagthunden

2019 blev et decideret møgår for den finansielle vagthund, Finanstilsynet. Den bet må tilsynets bestyrelsesformand David Lando tage på sin kappe. Da professoren fra CBS mødte virkeligheden, rystede han på hånden og skabte usikkerhed om tilsynet.

Det er den hårde dom i den langstrakte Tonny Thierry-sag om Thierrys fit & proper-godkendelse til Nykredits direktion. En godkendelse, der trak ud i mere end et halvt år. Hvorfor, svæver i vinden. Det blev det store samtaleemne i finansen i 2019 og skabte ikke just respekt om tilsynets bestyrelse.

Gossipperne er helt på det rene med, at Lando & Co. er mast inde mellem hensynet til den politiske chef, erhvervsministeren på den ene side, og hensynet til, at der altså er en virkelighed i den finansielle verden på den anden. Forhåbentlig finder tilsynet sine fit & proper-ben i det nye år, ellers ender det jo med at statens finansielle vagthund overtager ansvaret for at drive landets finanshuse.

Nå, op med humøret Lando. Heldigvis er sektoren ikke i økonomiske vanskeligheder (endnu da), og derfor er der tid til at få styr på, hvor meget staten i grunden skal fit & proper-styre finansen.

Den ellers succesrige topchef i Ambu, Lars Marcher, voksede sig hoveder højere end sin formand. Det kostede Marcher jobbet og siden også Jens Bager formandsjobbet i Ambu. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix.

Da Marcher mistede jordforbindelsen

Det er en hård tørn, seniorgossipperen har fået med at guide dig, lære læser, igennem årets nedture. Det går nemlig så forrygende i dansk erhvervsliv, at eventuelle problemer og nedture snildt kan fejes ind under gulvtæppet.

Dog ikke i medicovirksomheden Ambu i Ballerup. Egentlig gik det i mange år forrygende i Ambu, en af Europas flotteste vækstvirksomheder, men pyha, forholdet mellem formanden Jens Bager og topchefen Lars Marcher var åbenbart helt til rotterne. Og så er vi fremme ved, at ekstrem forfængelighed og dårlig kemi i toppen kan ødelægge en virksomhed.

Først røg Marcher, og nogle måneder senere røg også Bager ud af Ambu-toppen. Ambu blev anskuelsesundervisning i, at det ikke holder i længden, hvis topchefen vokser sig flere hoveder større end formanden.

Marcher lod forstå, at han sgu ikke var nogen pivskid. Gossipperne skal da heller gøre os til dommere over, hvem der kom dårligst ud af Ambu-slagsmålet. Kun ved vi, at de begge to scorede store summer fra den mellemstore Ambu-virksomhed til polstring af privatformuen.

For nylig stjerne i DRs program »Løvernes Hule. Efter et voldsomt bilagsrod kæmper Peter Warnøe en benhård kamp for at forblive et seriøst navn i erhvervslivet.   Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged.

Warnøes alt for mange blinde vinkler

Ærlig talt, gossippere. Er farcen med den tidligere løve, Peter Warnøe, ikke blot en kulørt historie fra villavejene i business-Nordsjælland? Jo, den kritik kan være berettiget, point taken. Men.

Skjules kan det nemlig ikke, at selv seriøse gossiplæsere ind i mellem har brug for lidt kulørt stof. Og hvad vigtigere er, Warnøe har i den grad forbrudt sig mod det vigtigste håndslag overhovedet i erhvervslivet, nemlig tilliden. Ingen tillid, ingen business. Og da slet ikke, hvis man bestyrer en venturefond, der er afhængig af penge fra investorer ude fra.

Det er muligt, at Warnøe både er charmerende og kan sælge sand i Sahara. Det kræver dog, at han ved sin side har en hård nyser af en økonomichef, når Warnøe ikke kan holde styr på sin egen privatøkonomi. Det ligner et over-and-out for Warnøe i den seriøse del af dansk erhvervsliv.