Staten dropper sag mod tidligere direktør på Seruminstituttet

En tjenestemandssag mod den snart tidligere administrerende direktør for Statens Serum Institut, Mads Melbye, bliver droppet. Det sker, efter at Mads Melbye selv valgte at sige op.

Statens Serum Instituts direktør, Mads Melbye, opsagde 29. juni 2020 sin stilling til fratrædelse 30. september 2020. Sundheds- og Ældreministeriet tager Mads Melbyes opsigelse til efterretning, og en ny direktør skal nu findes. Fold sammen
Læs mere

En tjenestemandssag mod den tidligere direktør for Statens Serum Institut (SSI) bortfalder, efter at Mads Melbye selv opsagde sin stilling som administrerende direktør for SSI.

Det oplyser Sundheds- og Ældreministeriet i en pressemeddelelse.

Samtidig fremgår det af pressemeddelelsen, at Sundheds- og Ældreministeriet tager Mads Melbyes opsigelse til efterretning, og at en ny direktør nu skal findes.

Opsigelsen kommer, efter at Kammeradvokaten i løbet af et halvt år har undersøgt flere forhold i SSI og har fundet »alvorlige overtrædelser af reglerne om inhabilitet«.

Anbefalingen i Kammeradvokatens endelige rapport var, at der burde indledes en tjenestemandssag over for Mads Melbye med henblik på at få ham fyret.

Men fordi Mads Melbye har opsagt sin stilling, bliver der ikke indledt en sag mod ham, oplyser Sundheds- og Ældreministeriet i pressemeddelelsen.

»Uanset udfaldet af en eventuel tjenestemandssag, hvor Sundhedsministeren udpeger forhørsdommeren, er tilliden mellem mig og ministeriet ikke til stede, og på den baggrund finder jeg det rigtigst, at jeg nu fratræder,« lød det fra Mads Melbye mandag, da han annoncerede hans fratræden.

Kammeradvokatens undersøgelse af Statens Serum Institut

Tilbage i december blev Kammeradvokaten hyret til at foretage en omfattende undersøgelse af Statens Serum Institut, eftersom Sundhedsministeriet havde en mistanke om »uregelmæssigheder« på forskningsinstitutionen. Da undersøgelsen blev lanceret, blev Mads Melbye sendt hjem, indtil undersøgelsen var overstået.

I sidste uge blev rapporten offentliggjort, og det kom frem, at Kammeradvokaten havde undersøgt fire spor. Det drejede sig blandt andet om habilitetsspørgsmål i forbindelse med en licensaftale med den private medicinalkoncern Serum Institute of India om en tuberkulosetest. Kontrakten havde ifølge dokumenter i sagen »potentiale til at skaffe SSI indtægter for trecifrede millionbeløb«.

Kammeradvokaten havde også undersøgt brugen af særaftaler om godtgørelse til opfindere på Statens Serum Institut. I fokus var især den ledende forsker og faglige direktør på SSI, Peter Lawætz Andersens. Kammeradvokaten vurderede her, at særaftalerne samt andre forhold var kritisable, og Kammeradvokaten anbefalede, at disse særaftaler snarest blev opsagt.

Med den offentliggjorte rapport modtog Peter Lawætz Andersen en skriftlig advarsel for overtrædelserne af habilitetsreglerne.

Derudover havde Kammeradvokaten undersøgt SSIs brug af personfølsomme data i forbindelse med Statens Serum Instituts forskningssamarbejder samt SSIs samarbejde med Stanford University i USA.

Kammeradvokatens arbejde og rapporten har mødt skarp kritik fra Mads Melbyes advokat, Arvid Andersen fra SJ Law.

»Det er temmelig rystende at sidde som tilskuer på første række med indsigt i sagen og konstatere, hvor pivringe et stykke arbejde, der er udført,« sagde Arvid Andersen, der mener, at centrale dokumenter mangler i sagen.

Mads Melbye meldte også ud i pressen, at han »på ingen måde« kunne »genkende sagen, som den er beskrevet af Kammeradvokaten«.

Stillingen som SSIs administrerende direktør bliver slået op efter sommerferien. Derudover bliver der arbejdet på handleplaner for instituttets håndtering af data samt en opdatering af SSIs patentvejledning, herunder retningslinjer for indgåelse af særaftaler. Dette arbejde sker i samarbejde med SSIs ledelse.

Vicedirektør Ole Jensen vil, indtil den nye direktør er fundet, stadig fungere som øverste chef for SSI. Det fremgår af pressemeddelelsen, at Mads Melbye fratræder 30. september 2020.

Læs mere om den omdiskuterede sag her.