Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Kammeradvokaten har fundet »alvorlige overtrædelser af reglerne om inhabilitet« på Statens Serum Institut som følge af en omfattende undersøgelse, der har sendt chokbølger gennem det danske forskningsmiljø.
Nu anbefaler Kammeradvokaten, at der indledes en tjenestemandssag over for direktør Mads Melbye med indstilling om afsked, og at den ledende forsker og faglige direktør, Peter Lawætz Andersen, meddeles skriftlig advarsel for overtrædelserne af habilitetsreglerne.
Det skriver Sundheds- og Ældreministeriet i en pressemeddelelse, hvori sundhedsminister Magnus Heunicke (S) udtaler:
»Det er helt essentielt, at danskerne kan have fuld tillid til vores styrelser og deres vigtige arbejde. Vi har nu fået rapporterne fra Kammeradvokaten, og de indeholder en række anbefalinger, også af ansættelsesretlig karakter. Mit ministerium vil nu gennemgå rapporterne og deres anbefalinger grundigt, inden der tages stilling til sagernes videre forløb.«
Ifølge Kammeradvokaten har der været tale om overtrædelser af habilitetsregler i forbindelse med ansøgninger om HIV-patenter og forhandlinger om en licensaftale med Serum Institute of India. Den hjemsendte direktør Mads Melbye skriver i en mail, at han vil overveje sin situation:
»Det er ret uvirkeligt for mig, at Sundhedsministeriet varsler en tjenestemandsundersøgelse. Jeg kan nemlig på ingen måde genkende sagen, som den er beskrevet af Kammeradvokaten. I de næste par dage vil jeg derfor overveje min situation,« lyder det fra den hjemsendte direktør.
Den omfattende rapport har været et halvt år undervejs efter sundhedsminister Magnus Heunicke (S) iværksatte undersøgelsen i december. Undersøgelsen har blandt andet betydet, at Mads Melbye blev sendt hjem.
Datasikkerheden dumpede i syv projekter
Undersøgelsen har haft til formål at afdække flere forhold på seruminstituttet, heriblandt den ledende forsker, Peter Lawætz Andersens særlige lønstruktur og mulige brud på reglerne om overførsler af personfølsomme data til USA. Ministeriet var bekymret for, at der i to konkrete sagsforløb, der angår ledende medarbejdere på seruminstituttet, er sket en sammenblanding af private økonomiske interesser og forskningsmæssige interesser.
Allerede mens undersøgelsen var undervejs, dumpede Kammeradvokaten datasikkerheden i syv projekter, skrev Statens Serum Institut i en pressemeddelelse tilbage i april.
»I undersøgelsen – der stadig pågår – har Kammeradvokaten nu screenet instituttets syv igangværende forskningsprojekter med såkaldte tredje lande, der blandt andet omfatter USA. Det er i den forbindelse konstateret, at instituttet har haft en mangelfuld praksis, når der er indgået aftaler med samarbejdspartnerne. Instituttet har indgået såkaldte EU-kommissionsaftaler,« skrev instituttet og beklagede.
»Disse er dog ikke tilstrækkeligt dækkende i forhold til de databeskyttelsesmæssige juridiske krav. Dette er beklageligt, og der er igangsat initiativer til at rette op på manglerne.«
Altinget har ligeledes kunnet berette om, at SSI delte 2.000 kvinders sundhedsdata med USA uden juridisk grundlag.
Men den endelige afrapportering på dette område forventes først klar senere på året, skriver SSI.
En undersøgelse, der har affødt kritik
Tidligere har en række professorer skrevet et brev til Folketingets Sundhedsudvalg, hvori de advarede om, at Kammeradvokatens undersøgelse var »overordentligt skadeligt af flere årsager«. De mente blandt andet, at hjemsendelsen af Mads Melbye skadede dansk forskning og var samtidig bekymret for, at Statens Serum Institut stod uden en direktør under coronakrisen.
Kammeradvokatens undersøgelse har ligeledes mødt kritik på de interne linjer, hvor Berlingske i sidste uge kunne fortælle, hvordan seruminstituttets forskere i skarpe vendinger kritiserede undersøgelsen for at være »misvisende«, »vildledende«, »fejlbehæftet«, »ufuldstændig« og at indeholde »tendentiøs mistænkeliggørelse« af forskerne. Kritikken kom på baggrund af, at forskerne var blevet bedt om at kommentere en del af Kammeradvokatens udkast til den endelige rapport.
I den forbindelse kritiserede den hjemsendte direktør, Mads Melbyes advokat fra SJ Law, Arvid Andersen, Kammeradvokatens arbejde.
»Det er temmelig rystende at sidde som tilskuer på første række med indsigt i sagen og konstatere, hvor pivringe et stykke arbejde, der er udført,« sagde Arvid Andersen, der mener, at centrale dokumenter mangler i sagen.
Vicedirektør Ole Jensen vil indtil videre stadig fungere som øverste chef for SSI.
Administrerende direktør Mads Melbye vil fortsat være fritaget for tjeneste på Statens Serum Institut.